Δέκατη Ένδειξη:

Το θαύμα, το οποίο ενισχύει πιο πολύ τα θαύματα περί των δέντρων, και που έχει μεταδοθεί με λίαν διαδεδομένη είδηση, είναι το θαύμα όπου θρηνεί ένας ξερός κορμός χουρμαδιάς, حنين اللجذع)). Ναι, ο θρήνος του ξερού αυτού κορμού μετά τον αποχωρισμό του Άχμεντ (Σ.Α.Ου.)[1]  απ`αυτό μέσα στο Μαστζίντ-ι Σερίφ[i] του Προφήτη, και μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό, ενδυναμώνει και επαληθεύει τα προηγούμενα παραδείγματα περί των δέντρων. Διότι κι αυτό είναι δέντρο, είναι το ίδιο είδος. Όμως, αυτό μεταδίδεται ιδιαίτερα και μεμονωμένα, ως λίαν διαδεδομένη είδηση. Ενώ, το καθένα από τα άλλα μεταδίδεται ως είδος, κάποια τμήματα και παραδείγματα απ’αυτά δεν αποτελούν σαφή λίαν διαδεδομένη είδηση(x, xi, xii).

 

Ναι, το ξερό δοκάρι της χουρμαδιάς, που βρισκόταν μέσα στο Μεστζίντ-ι Σερίφ, ήταν αυτό που ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) στηριζόταν, όταν έκανε κήρυγμα. Ύστερα, όταν κατασκευάστηκε το Μινμπέρ-ι Σερίφ (άμβωνας), ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) ανέβηκε στον άμβωνα και άρχισε το κήρυγμα. Καθώς αυτός προσφωνούσε το κήρυγμα,  το δοκάρι άρχισε να κλαίει και να στενάζει σαν καμήλα, κι όλο το κοινό το άκουσε. Ώσπου, ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) πήγε κοντά του, έβαλε το χέρι Του πάνω του, μίλησε μαζί του και το παρηγόρησε, και αυτό σταμάτησε.[2]

 

Το θαύμα αυτό του Άχμεντ Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) έχει μεταδοθεί με πολλαπλές κατευθύνσεις, σε βαθμό λίαν διαδεδομένης είδησης. Ναι, το θαύμα του θρηνηθέντος ξερού κορμού حنين اللجذع)) είναι πολύ διαδεδομένο και διάσημο και είναι πραγματικά λίαν διαδεδομένη είδηση[3]. Έχοντας φτάσει από δεκαπέντε διαφορετικές κατευθύνσεις (μεταδόσεις) των μεγάλων ομάδων των Σαχάμπεxix στους Ταμπιήνxxi, αυτοί, με εκατό ηγέτες και λόγιους τους, έχουν μεταδώσει με τις ίδιες κατευθύνσεις το θαύμα αυτό στους επόμενους αιώνες. Από την ομάδα αυτή των Σαχάμπεxix, οι διάσημοι λόγιοι απ’ αυτούς, και οι αρχηγοί των μεταδοτών των χαντίθi, όπως ο Εξοχότατος Aνάς Ιμπν-ι Μαλίκ (βοηθός του Προφήτη), ο Εξοχότατος Τζαμπίρ μπιν Αμπντουλλάχ-ιλ Ενσαρί (βοηθός του Προφήτη), ο Εξοχότατος Αμπντουλλάχ Ιμπν-ι Ομάρ, ο Εξοχότατος Αμπντουλλάχ Ιμπν-ι Αμπάς, ο Εξοχότατος Σεχλ μπιν Σα’ντ, ο Εξοχότατος Αμπού Σαΐντ-ιλ Χουντρί, ο Εξοχότατος Ουμπέϊ Ιμπν-ι Κα’μπ, ο Εξοχότατος Μπουραϊντά, η Εξοχότατη μητέρα των πιστών, η Ούμμου Σελεμέ, ο καθένας από τους διάσημους αυτούς Σαχάμπεxix και αρχηγούς των μεταδοτών, βρισκόμενοι στην αρχή της πηγής των κάθε κατευθύνσεων -μεταδόσεων, έχουν γνωστοποιήσει και μεταδώσει αυτό το λίαν διαδεδομένο θαύμα στους πιστούς. Ύστερα, καταρχήν ο Μπουχάρι και ο Μούσλιμ, τα έμπιστα βιβλία έχουν μεταδώσει αυτό το λίαν διαδεδομένο θαύμα, με τις ίδιες κατευθύνσεις στον επόμενο αιώνα.

 

Να λοιπόν, η μετάδοση που έχει ως αρχική πηγή τον Τζαμπίρ, στην κατεύθυνση του λέει: Όταν ο Aνάς προσφωνούσε το κήρυγμα στο Μεστζίντ-ι Σερίφlvi, στηριζότανε στον ξερό κορμό ενός δέντρου ( جِذْعُ  النَّخْل).  Όταν έγινε το Μινμπέρ-ι Σερίφ (ο ένδοξος άμβωνας), και ανέβηκε σ’ αυτό, ο στύλος εκείνος δεν άντεξε και έκλαψε βγάζοντας βογκητά και σπαραγμούς, σαν μια έγκυος καμήλα. Στην κατεύθυνση του Εξοχότατου Aνάς λέει: Έκλεγε σαν βόδι και ανατρίχιασε όλο το κοινό μέσα στο μεστζίτ. Στην κατεύθυνση του Σεχλ Ιμπν-ι Σα’ντ λέει: Μαζί με τους στεναγμούς αυτουνού, άρχισε να κλαίει και το κοινό. Στην κατεύθυνση του Εξοχότατου Ουμπέϊ Ιμπν-ι Κα’μπ λέει: ‘Εκλαψε τόσο, ώστε ράγισε στα δύο.

 

Σύμφωνα με μια άλλη κατεύθυνση, ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κήρυξε πως:

اِنَّ هذَا بَكَى لِمَا فَقَدَ مِنَ الذِّكْرِ

«Ο θρήνος του είναι από τον αποχωρισμό του Θείου ψαλμού που διαβαζότανε και εξυμνούνταν στο κήρυγμα κοντά του».

 

Σε μια άλλη κατεύθυνση, κήρυξε πως:

لَوْ لَمْ اَلْتَزِمْهُ لَمْ يَزَلْ هكَذَا اِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ تَحَزُّنًا عَلَى رَسُولِ اللّهِ

«Εάν δεν το αγκάλιαζα και δεν το παρηγορούσα, ο θρήνος του θα συνέχιζε έτσι, ως την συντέλεια του κόσμου, από τον αποχωρισμό του Ρεσουλουλλάχ (του Απόστολου του Αλλάχ».

 

Στην κατεύθυνση του Εξοχότατου Μπουραϊντά, λέει: Όταν έκλαψε ο κορμός εκείνος, ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) έβαλε το χέρι Του πάνω του και κήρυξε:

اِنْ شِئْتَ اَرُدُّكَ اِلَى الْحَائِطِ الَّذِى كُنْتَ فِيهِ تَنْبُتُ لَكَ عُرُوقُكَ وَيَكْمُلُ خَلْقُكَ وَيُجَدَّدُ خُوصُكَ وَثَمَرُكَ وَاِنْ شِئْتَ اَغْرِسُكَ فِى الْجَنَّةِ يَاْكُلُ اَوْلِيَاءُ اللّهِ مِنْ ثَمَرِك

«Εάν θέλεις να σε βάλω στην παλιά σου θέση. Εκεί θα ριζώσεις, θα μεγαλώσεις, τα φύλλα σου θα πρασινέψουν και θα καρποφορήσεις πολλές φορές. Εάν θέλεις τον Παράδεισο, να σε φυτέψω εκεί, εκεί θα τρώνε από τους καρπούς σου οι αγαπημένοι δούλοι- πιστοί του Αλλάχ».

 

Μετά άκουσε τι λέει το δοκάρι, το οποίο μίλησε και είπε, και οι άντρες που βρίσκονταν πίσω το ακούσανε:

اِغْرِسْنِى فِى الْجَنَّةِ يَاْكُلُ مِنِّى اَوْلِيَاءُ اللّهِ فِى مَكَانٍ لاَ يَبْلَى

«Φύτεψε με στο Παράδεισο , ώστε εκεί να τρώνε από τους καρπούς μου οι αγαπημένοι δούλοι του Ύψιστου Χακκ[4]. Και εκεί είναι μέρος της αιωνιότητας, δεν υπάρχει σήψη».

 

Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κήρυξε: قَدْ فَعَلْتُ «Έτσι και έκανα». Και μετά κήρυξε: اِخْتَارَ دَارَ الْبَقَاءِ عَلَى دَارِ الْفَنَاءِ «Προτίμησε την αιωνιότητα από τον παροδικό αυτό κόσμο της γης».

 

Ένας μεγάλος ηγέτης της επιστήμης του Λόγου (Κελάμ-Kelam)[ii], ο διάσημος Αμπού Ισχάκ-ι Ισφερανί, μεταδίδει πως: Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) δεν πήγε στο δοκάρι. Αλλά το δοκάρι με την εντολή Του ήρθε κοντά Του και μετά το διέταξε και ξαναγύρισε στη θέση του.[5]

 

Ο Εξοχότατος Ουμπέϊ Ιμπν-ι Κα’μπ λέει: Μετά από αυτό το θαυμάσιο περιστατικό, ο  Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) διέταξε: «Το δοκάρι αυτό να βαλθεί κάτω από τον άμβωνα». Έτσι και έγινε, μέχρι που κατεδαφίστηκε για την επισκευή του Μεστζίντ-ι Σερίφ. Τότε ο Εξοχότατος Ουμπέϊ Ιμπν-ι Κα’μπ το πήρε μαζί του και το φύλαξε μέχρι να σαπίσει. Ο διάσημος Χασάν-ι Μπασρί, αναφέροντας αυτό το θαύμα στους μαθητευομένους του, κλαίγοντας έλεγε: «Το δέντρο εγκλίνει και επιθυμεί τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Εσείς αξίζετε να εγκλίνεστε και να Τον επιθυμήσετε πιο πολύ».

 

Και εμείς λέμε: Η κλίση, η επιθυμία και η αγάπη προς Αυτόν, είναι με την προσαρμογή και συμμόρφωση με την Σουννάxxviii Του και την λαμπρή Του Σαριά[iii].

 

Ένα Σημαντικό Ευφυολόγημα: Εάν ειπωθεί: Γιατί τα θαύματα περί τροφής -όπως αυτό στη μάχη του Χέντεκ, όπου χόρτασαν χίλιοι άντρες με τέσσερις χούφτες τροφής- και τα θαύματα περί νερού -όπως αυτό πότισε μέχρι χορτασμού χίλιους ανθρώπους με το νερό που έκρεε από τα ευλογημένα Του χέρια-, δεν έχουν μεταδοθεί πιο εκθαμβωτικά και με πιο πολλές κατευθύνσεις, σαν το θρήνο του ξερού αυτού κορμού, εφόσον τα προηγούμενα έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε μεγαλύτερο κοινό από αυτό;

 

Η Απάντηση: Τα θαύματα που έχουν γίνει, είναι δύο ειδών. Κάποια είναι για την έγκριση και την πιστοποίηση της προφητείας και έχουν εκφανεί στα χέρια του Εξοχότατου Προφήτη Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Το θρηνούμενο δοκάρι είναι από αυτά, και έχει λάβει μέρος, ιδίως ως απόδειξη προς έγκριση της προφητείας, ώστε να πληθαίνει η πίστη των πιστών, για να παραπέμψει σε ειλικρίνεια και πίστη τους υποκριτές (munafik) και να φέρει σε πίστη τους αρνούντες. Για αυτό όλοι, ο λαός και οι εκλεκτοί, το είδαν και φρόντισαν ιδιαίτερα για τη διάδοση του.

 

Όμως, τα θαύματα αυτά περί τροφής και νερού, είναι εκτός από θαύμα, πιο πολύ ένα εκπληκτικό φαινόμενο (keramat)[iv], και μπορεί να είναι πιο πολύ μια προσφορά, ένα φίλεμα, και μπορεί να είναι ένα κέρασμα, μια πανδαισία του Ραχμάν [6] προς την έκτακτη ανάγκη. Έτσι, είναι μεν θαύμα και απόδειξη της προφητείας, ο ουσιαστικός σκοπός όμως είναι ότι ο στρατός έχει μείνει χωρίς τροφή και ο Ύψιστος Χακκ[7], όπως από ένα σπόρο δημιουργεί χιλιάδες καρπούς χουρμάδων, έτσι και το ίδιο προσφέρει και κερνάει με ένα σα`xxxix τροφής χίλιους πεινασμένους άντρες, από τον αόρατο και ατέλειωτο θησαυρό Του. Έτσι, ποτίζει και ξεδιψάει τους διψασμένους πολεμιστές του στρατού, εκρέοντας νερό σαν του ποταμού Καβθάρlxx του Παραδείσου, από τα δάχτυλα του Υψηλότατου διοικητή.

 

Για αυτό το μυστήριο λοιπόν, το καθένα από τα παραδείγματα των θαυμάτων περί τροφής και νερού, δεν φτάνει στο βαθμό διάδοσης του θρηνούμενου αυτού κορμού. Παράλληλα όμως, και τα δύο αυτά είδη θαυμάτων, ως προς το σύνολο τους, είναι πολλά και λίαν διαδεδομένα, όπως το γεγονός του θρηνούμενου κορμού. Επίσης, την αφθονία (τον πολλαπλασιασμό) της τροφής και την εκροή του νερού από τα δάχτυλα, δεν τη βλέπουν όλοι, αλλά βλέπουνε το έργο και τις συνέπειες. Το σπαραγμό, το θρήνο του κορμού όμως το ακούνε όλοι. Γι’αυτό και είναι πομπώδες και έχει διαδοθεί πιο πολύ.

 

Εάν ειπωθεί: Οι Σαχάμπεxix, διαφυλάσσοντας και διατηρώντας τα με μεγάλη επιμέλεια, έχουν μεταδώσει όλες τις περιστάσεις και συμπεριφορές του Ένδοξου Απόστολου Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Γιατί τέτοια μεγάλα θαύματα έρχονται μόνο από δέκα οι είκοσι κατευθύνσεις (πηγές μεταδόσεων); Έπρεπε να έρθουν από εκατό κατευθύνσεις. Επιπλέον, γιατί πηγάζουν πιο πολύ από τον Εξοχότατο Ανάς, Τζαμπίρ και Αμπού Χουράϊρα, και ο Εξοχότατος Αμπού Μπάκρ και Ο Εξοχότατος Ομάρ μεταδίδουν πιο λίγα;

 

Η Απάντηση: Η απάντηση του πρώτου σκέλους έχει προαναφερθεί στην Τρίτη Αρχή της Τέταρτης Ευφυόλογης Ένδειξης. Η απάντηση του δεύτερου σκέλους είναι:

 

Όπως όταν ένας άνθρωπος χρειάζεται ένα φάρμακο απευθύνεται σ’έναν γιατρό, για κάποια γεωμετρία απευθύνεται σ’έναν μηχανικό και μεταδίδει από τον ίδιο, για κάποιο ζήτημα της Σαρία ενημερώνεται από τον μουφτή κ.ο.κ.

 

Το ίδιο και κάποιοι από τους σοφούς, ανάμεσα στους Σαχάμπεxix, ήτανε πνευματικός διορισμένοι για τη διδαχή και εκμάθηση των επόμενων αιώνων, και με όλες τους τις δυνάμεις προσπαθούσαν και εργάζονταν γι’αυτό. Ναι, ο Εξοχότατος Αμπού Χουράϊρα, έδωσε όλη τη ζωή του για την αποστήθιση και διαφύλαξη των χαντίθi. Ο Εξοχότατος Ομάρ ασχολήθηκε με πολιτικά θέματα και το εξοχότατο χαλιφάτο[v]. Γι’αυτό εμπιστευόταν τη διδαχή των χαντίθi στους πιστούς, σε πρόσωπα όπως ο Αμπού Χουράϊρα, Άνας και Τζαμπίρ, και ο ίδιος μετέδιδε λίγα. Επιπλέον, εφόσον ένας πιστός, ορθός, ευθύς και έμπιστος και διάσημος και ένδοξος Σαχάμπεxix, κοινοποιεί και μεταδίδει ένα περιστατικό, είναι αρκετό και δεν αφήνει ανάγκη για μετάδοση και κάποιου άλλου. Εξ’αυτού και κάποια σημαντικά περιστατικά έρχονται από μεταδόσεις δύο-τριών κατευθύνσεων.

 

Ενδέκατη Ένδειξη:

Όπως η Δέκατη Ένδειξη ανέφερε τα προφητικά θαύματα, σχετικά με το είδος των δέντρων, έτσι και η Ενδέκατη Ένδειξη, δηλώνει και αποδεικνύει ότι, και τα άψυχα όντα ακόμη, όπως οι πέτρες και τα βουνά, δείχνουν τα θαύματα της προφητείας. Να λοιπόν, και εμείς θα αναφερθούμε σε επτά-οκτώ παραδείγματα από τα τόσα πολλά.

 

Πρώτο Παράδειγμα:

Ο μεγάλος σοφός επιστήμονας, ο οποίος έχει ανατραφεί στη Νότιο Δυτική Αφρική και Ενδουλουσία, ο Εξοχότατος Καντί Ιγιάζ (Qadi Iyad) στο έργο του Σιφά-ι Σερίφ, αναφέρει με υψηλό τίτλο, και σημαντικοί πνευματικοί ηγέτες (ιμάμη) και επιστήμονες όπως ο Μπουχάρι, μας μεταδίδουνε σύμφωνα με απόλυτα σίγουρες μεταδόσεις ότι:

 

Ο βοηθός του Προφήτη  ο Εξοχότατος Ιμπν-ι Μασούτ, λέει: «Εμείς όταν τρώγαμε κάποια τροφή μαζί με τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), ακούγαμε τους ύμνους  «τασμπίχ[vi]» της τροφής στον Αλλάχ»[8]

 

Δεύτερο Παράδειγμα:

Τα έμπιστα βιβλίαxxii, αναφέρουν με σίγουρες μεταδόσεις από τον Aνάς και τον Αμπού Ζερ ότι:

 

Ο Εξοχότατος Ανάς -βοηθός του Προφήτη- είπε: «Ήμασταν κοντά στον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), πήρε στο χέρι Του μικρές πέτρες και αυτές άρχισαν να υμνούν με τασμπίχlxi τον Αλλάχ. Ύστερα, τις έβαλε στο χέρι του Αμπού Μπάκρ-ι Σιδδίκv, υμνούσαν  επίσης με τασμπίχlxi[9]

 

Στην κατεύθυνση του Αμπού Ζερ-ι Γκιφαρί λέει ότι: «Ύστερα τις έβαλε στο χέρι Του Εξοχότατου Ομάρ, πάλι απήγγειλαν τασμπίχlxi. Ύστερα τις έβαλε κάτω και σώπασαν. Μετά τις πήρε πάλι, και τις έβαλε στο χέρι του Εξοχότατου Οθμάν, άρχισαν ξανά να απαγγέλνουν τασμπίχlxi. Μετά, ο Εξοχότατος Ανάς και Αμπού Ζερ λένε: Τις έβαλε στα χέρια μας, αυτά σώπασαν».[10]

 

Τρίτο Παράδειγμα:

Με απόλυτα σίγουρη μετάδοση από τον Εξοχότατο Αλή και Εξοχότατο Τζαμπίρ και την Εξοχότατη Άϊσα-ι Σιδδικά, είναι βέβαιο ότι:

 

Τα βουνά και οι πέτρες χαιρετούσαν τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), λέγοντας

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا رَسُولَ اللّهِ «Εσσελάμου Αλέϊκε Γιά Ρασούλαλλάχ» δηλαδή «Η Ειρήνη του Αλλάχ να’ναι πάνω σου ώ Απόστολε του Αλλάχ!».

 

Στη μετάδοση του ο Εξοχότατος Αλή λέει: Στις αρχές της προφητείας, όταν προηγούμασταν στα περίχωρα της Μέκκα μαζί με τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) και συναντούσαμε ένα δέντρο ή μια πέτρα, αυτά Τον χαιρετούσαν λέγοντας اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا رَسُولَ اللّهِ «Εσσελάμου Αλέϊκε Γιά Ρασούλαλλάχ».

 

Ο Εξοχότατος Τζαμπίρ, στη μετάδοση του λέει: Όταν ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) συναντούσε ένα δέντρο ή μια πέτρα, αυτά Τον προσκυνούσαν (έκαναν σετζντέlxxix). Δηλαδή Του υποκλίνονταν και Τον υπάκουαν, λέγοντας اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا رَسُولَ اللّهِ «Εσσελάμου Αλέϊκε Γιά Ρασούλαλλάχ». [11]

 

Σύμφωνα με μια μετάδοση του Τζαμπίρ ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κήρυξε πως:

اِنِّى َلاَعْرِفُ حَجَرًا كَانَ يُسَلِّمُ عَلَىَّ «Γνωρίζω μια πέτρα που μου δίνει ‘σαλάμ’ με χαιρετάει.»[12] Κάποιοι λένε ότι εννοείτε η πέτρα του ‘Χατζέρ-ουλ Άσφατ’[vii].

 

Σύμφωνα με μια μετάδοση της Εξοχότατης Άϊσα-ι Σιδδικά λέει: Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κήρυξε πως:

 

لَمَّا اسْتَقْبَلَنِى جَبْرَائِيلُ بِالرِّسَالَةِ جَعَلْتُ لاَ اَمُرُّ بِحَجَرٍ وَلاَ شَجَرٍ اِلاَّ قَالَ اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا رَسُولَ اللّه

«Από τότε που ο αρχάγγελος Τζεμπραήλlxxx άρχισε να μου αποκαλύπτει τα εδάφια, από όποιο δέντρο κοντά κι αν περνούσα, μου έλεγε οπωσδήποτε «Εσσελάμου Αλέϊκε Για Ρεσούλαλλάχ (Η Ειρήνη του Αλλάχ να’ναι πάνω σου ώ Απόστολε του Αλλάχ!)».[13]

 

Τέταρτο Παράδειγμα:

Με σίγουρη μετάδοση του Εξοχότατου Αμπάς, αναφέρεται ότι:

Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), παίρνοντας τον Αμπάς και τους τέσσερις γιούς του (Αμπντουλλάχ, Ουμπεϊντουλλάχ, Φαζλ και Κουσέμ) κάτω από ένα κάλυμμα που λέγεται “μουλαέτ”, και έχοντας τους σκεπάσει μ’αυτό προσευχήθηκε και είπε:

يَا رَبِّ هذَا عَمِّى وَصِنْوُ اَبِى وَهؤُلاَءِ بَنُوهُ فَاسْتُرْهُمْ مِنَ النَّارِ كَسَتْرِى اِيَّاهُمْ بِمُلاَئَتِى

«Ο Ράμπ[14]! Αυτός είναι θείος μου, αληθινός αδερφός του πατέρα μου. Και αυτά είναι τα παιδιά του. Όπως εγώ με τον αμπά μου τους καλύπτω, έτσι και εσύ κάλυψε και προφύλαγε τους από τη φωτιά!». Ξαφνικά η σκεπή, η πόρτα και οι τοίχοι του σπιτιού συμμετείχανε στην προσευχή, λέγοντας «Αμήν, αμήν!».[15]

 

Πέμπτο Παράδειγμα:

Καταρχήν ο Μπουχάρι, ο Ιμπν-ι Χιμπμπάν, ο Αμπού Νταβούντ και έμπιστα βιβλίαxxii όπως του Τιρμίζι, αναφέρουν και μεταδίδουν ομόφωνα από τον Εξοχότατο Άνας, από τον Αμπού Χουράϊρα, τον Οθμάν-ι Ζιννουρέϊν, τους Ασερέ-ι Μουμπασσερέ[viii] και τον Σαΐντ Ιμπν-ι Ζέϊντ, ότι:

Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), ο Αμπού Μπάκρ-ι Σιδδίκv, ο Ομάρ-ουλ Φαρούκ[ix] και ο Οθμάν-ι Ζιννουρέϊν[x], ανέβηκαν πάνω στο όρος Ούχουντ. Το Ούχουντ, ή από το μεγαλείο τους ή από τη χαρά του, άρχισε να τρέμει και να κουνιέται. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) του διέταξε:

اُثْبُتْ يَا اُحُدُ فَاِنَّمَا عَلَيْكَ نَبِىٌّ وَ صِدِّيقٌ وَ شَهِيدَانِ  «Ηρέμισε ω Ούχουντ! Αναμφίβολα πάνω σου βρίσκεται ένας Προφήτης, ένας Σιδδίκv και δύο ευλογημένοι Μάρτυρες». Αυτό το χαντίθi είναι επίσης μια ειδοποίηση από το άγνωστο, στο ότι ο Εξοχότατος Ομάρ και Οθμάν θα μαρτυρήσουν.

 

Παράλληλα μ’αυτό το παράδειγμα, έχει μεταδοθεί ότι: Όταν ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του)  είχε βγει από τη Μέκκα για Εγίρα (Ηitzret)xxiv και οι αρνούντες, οι άπιστοι, τον ακολουθούσαν, είχαν ανέβει πάνω στο όρος Σέμπιρ. Το Σέμπιρ είπε: «Ο Απόστολε του Αλλάχ (Ρασούλαλλαχ), κατεβείτε από μένα. Φοβάμαι εάν αυτοί σας χτυπήσουν πάνω μου, ο Αλλάχ θα με τιμωρήσει. Για αυτό φοβάμαι!». Και ο όρος Χίρα φώναξε: يَا رَسُولَ اللّهِ اِلَىَّ «Ω Ρασούλαλλαχ, σ’εμένα έλα!». Για αυτό το μυστήριο λοιπόν, αυτοί που έχουν αναπτύξει τις πνευματικές ικανότητες της καρδιάς τους, διαισθάνονται το φόβο στο Σέμπιρ και την ασφάλεια στο όρος Χίρα.

 

Από αυτό το παράδειγμα  κατανοείται ότι καθένα από τα μεγάλα εκείνα βουνά, είναι ανεξάρτητα, ένας δούλος που υμνεί με τασμπίχlxi τον Αλλάχ και είναι διορισμένος σ’ένα καθήκον. Γνωρίζουν και αγαπούν τον Προφήτη Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), δεν είναι ακυβέρνητα και αδέσποτα.

 

Έκτο Παράδειγμα:

Με σίγουρη μετάδοση αναφέρουν από τον Εξοχότατο Αμντουλλάχ Ιμπν-ι Ομάρ ότι:

Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), καθώς εκφωνούσε κήρυγμα στο  άμβωνα, διάβασε το εδάφιο αυτό:

وَمَا قَدَرُوا اللّهَ حَقَّ قَدْرِهِ وَاْلاَرْضُ جَمِيعًا قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَالسَّموَاتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَمِينِهِ

«Αυτοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν όπως πρέπει τη δύναμη και το μεγαλείο του Αλλάχ. Ενώ εκείνη τη μέρα της καταστροφής και του τέλους, η γη εξ ολοκλήρου βρίσκεται στη διαχείριση Του, και οι ουρανοί έχουν τυλιχτεί με τη δύναμη Του».[16]

 

Ύστερα είπε:

اِنَّ الْجَبَّارَ يُعَظِّمُ نَفْسَهُ وَيَقُولُ اَنَا الْجَبَّارُ اَنَا الْجَبَّارُ اَنَا الْكَبِيرُ الْمُتَعَالُ

«Ο Αλλάχ, ο οποίος είναι Τζεμπμπάρ, προάγει και υπερυψώνει την τιμή Του και προστάζει: Εγώ είμαι ο Τζεμπμπάρ, Εγώ είμαι ο Τζεμπμπάρ, ο ανώτερος απ’όλα και ο ύψιστος των πάντων είμαι Εγώ». Τότε ο άμβωνας άρχισε να τρέμει και ταρακουνήθηκε τόσο πολύ, ώστε φοβηθήκαμε μήπως πέσει ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του).[17]

 

Έβδομο Παράδειγμα:

Με σίγουρη μετάδοση αναφέρουν από τον Εξοχότατο Ιμπν-ι Αμπμπάς, ο οποίος ονομάζεται και Χάμπρουλ-Ουμμέ, δηλαδή, ο σοφός επιστήμονας της ούμμα και είναι μεταφραστής του Κουρ’άν, και από τον Ιμπν-ι Μεσούτ, ο οποίος είναι βοηθός του Προφήτη και ένας από τους μεγάλους επιστήμονες των Σαχάμπεxix, ότι:

 

Την ημέρα της άλωσης της Μέκκα, υπήρχαν περίπου τριακόσια εξήντα είδωλα, καρφωμένα με μόλυβδο γύρω από την Καάμπα. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), έχοντας στο χέρι Του ένα ραβδί, υπόδειξε ένα-ένα τα είδωλα εκείνα, λέγοντας:

جَاءَ اْلحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ اِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا

«Ήρθε το Δίκιο, το Αληθές και εξαφανίστηκε το ψευδές. Το ψευδές οπωσδήποτε είναι εξολοφρευόμενο και εξαφανισθέν!».[18]

 Έριχνε κάτω όποιο είδωλο υποδείκνυε. Εάν το σημάδευε στο πρόσωπο, αυτό έπεφτε πίσω, εάν το σημάδευε από πίσω, έπεφτε με το πρόσωπο, και έτσι τα είδωλα κατέρριψαν ένα-ένα.[19]

 

Όγδοο Παράδειγμα:

Είναι η διάσημη παραβολή με τον ιερέα Μπαχίρα, όπου πριν την προφητεία, ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), μαζί με τον θείο Του Αμπού Τάλιμπ και με κάποιους από το Κουρέϊς, πηγαίνανε για εμπόριο προς τη Δαμασκό. Όταν φτάσανε κοντά στην εκκλησία του ιερέα Μπαχίρα, σταματήσανε. Ο ιερέας Μπαχίρα, ο οποίος δε συνήθιζε να συναναστρέφεται με ανθρώπους, ξαφνικά ήρθε. Είδε τον Μουχάμμεντ-ουλ Εμίν (Σ.Α.Ου.)[20], ανάμεσα στην ομάδα του καραβανιού και τους είπε: «Αυτός είναι ο ‘Κύριος όλων των Κόσμων’, θα γίνει προφήτης». Οι Κορέϊσιοι είπαν: «Πως το ξέρεις;». Και ο ευλογημένος ιερέας είπε: «Καθώς βαδίζατε προς τα εδώ, είδα ότι στον ουρανό ένα κομμάτι σύννεφο βρισκόταν πάνω σας. Όταν σταματήσατε εσείς και καθίσατε, το σύννεφο έκανε κλίση προς Αυτόν, τον Μουχάμμεντ-ουλ Εμίν (Σ.Α.Ου.)[21] και Του έκανε σκιά. Επίσης, παρατηρούσα ότι τα δέντρα και οι πέτρες έγερναν προς Αυτόν, σαν να Τον προσκυνούσαν με σετζντέlxxix. Αυτό συμβαίνει μόνο για τους προφήτες».[22]

 

Υπάρχουν λοιπόν, ίσως ογδόντα παραδείγματα, σαν αυτά τα οχτώ που αναφέραμε. Εάν ενωθούν τα οχτώ αυτά παραδείγματα, αποτελείται μια αδιάρρηκτη αλυσίδα, που καμία αμφιβολία δεν μπορεί να την κλονίσει. Αυτό το είδος των θαυμάτων στο γενικό τους σύνολο, δηλαδή, η ομιλία των άψυχων πραγμάτων προς απόδειξη της προφητείας, είναι αδιάβλητα και αδιάσειστα, όπως οι πνευματικά λίαν διαδεδομένες ειδήσεις. Κάθε παράδειγμα, ενισχύετε με τη δύναμη που παίρνει από το σύνολο. Ναι, ένας αδύναμος στύλος, ενισχύεται και ενδυναμώνει, όταν ενώνεται ή βασίζεται σε δυνατούς στύλους. Και ένας αδύναμος άντρας, όταν επιστρατεύεται και μπαίνει στο στρατό, τότε ενδυναμώνει τόσο πολύ, ώστε μπορεί να προκαλέσει χίλιους άντρες.

 

            Δωδέκατη Ένδειξη:

Τρία παραδείγματα που σχετίζονται και με την Ενδέκατη Ένδειξη, τα οποία όμως είναι πολύ σημαντικά.

 

Πρώτο Παράδειγμα:

Σύμφωνα με τη σίγουρη αναφορά του Κουρ’άν, στο εδάφιο

وَمَا رَمَيْتَ اِذْ رَمَيْتَ وَلكِنَّ اللّهَ رَمَى

«Όταν πέταξες δεν το πέταξες εσύ, παρά μόνο ο Αλλάχ το πέταξε»[23]

τη συγκατάθεση όλων των διερευνούντων ερμηνευτών, επιστημόνων του Κουρ’άν, αλλά και των ειδημόνων  επιστημόνων των χαντίθi, το συγκεκριμένο εδάφιο μας ενημερώνει ότι στη μάχη του Μπάντρ:

 

Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), πήρε στο χέρι Του μια χούφτα χώμα, με κάποιες μικρές πέτρες και τα πέταξε στο πρόσωπο του στρατού των άπιστων, και όπως λέγοντας شَاهَتِ الْوُجُوهُ «Ανάθεμα σ’αυτά τα πρόσωπα!»,  η έκφραση αυτή شَاهَتِ الْوُجُوهُ αντήχησε στα αυτιά όλων εκείνων, ακόμα και εκείνο το λίγο χώμα που πέταξε, μπήκε στα μάτια όλων εκείνων των άπιστων. Όλοι ασχολούμενοι με τα μάτια τους φύγανε μεμιάς, ενώ ήταν σε επίθεση.[24]

 

Επίσης, καταρχάς ο Ιμάμ-ι Μούσλιμ, και έπειτα όλοι οι ειδήμονες των χαντίθi, μας ειδοποιούν ότι: Στη μάχη του Χουνέϊν, όπως και στο Μπάντρ, όταν οι άπιστοι επιτέθηκαν σφοδρά, ο Προφήτης πέταξε μια χούφτα χώμα, λέγοντας شَاهَتِ الْوُجُوهُ «Ανάθεμα σ’αυτά τα πρόσωπα!», και όπως η έκφραση αυτή  شَاهَتِ الْوُجُوهُ πήγε σ’ολονών τα αυτιά, έτσι και το χώμα εκείνο, με την άδεια του Αλλάχ, πήγε στα μάτια όλων εκείνων των άπιστων. Όλοι ασχολούμενοι με τα μάτια τους, φύγανε.

 

Επειδή λοιπόν, τα εκπληκτικά αυτά περιστατικά, στο Μπάντρ και στο Χουνέϊν, δεν μπορεί να είναι μέσα στις δυνατότητες κάποιων κοινών αυτιών, ή στις δυνατότητες του ανθρώπου, το Κουρ’άν – που και το ίδιο ακόμα, με τις εκφράσεις και τις εξαγγελίες του είναι ένα θαύμα κηρύσσει πως:

وَمَا رَمَيْتَ اِذْ رَمَيْتَ وَلكِنَّ اللّهَ رَمَى

«Όταν πέταξες δεν το πέταξες εσύ, παρά μόνο ο Αλλάχ το πέταξε»[25].

Δηλαδή, Το περιστατικό αυτό, είναι υπέρ των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Έχει πραγματοποιηθεί έτσι θαυμάσια, όχι με δύναμη ανθρώπου, αλλά μόνο με τη δύναμη του Αλλάχ.

 

Δεύτερο Παράδειγμα:

Καταρχάς ο Μπουχάρι και ο Μούσλιμ, και τα άλλα έμπιστα βιβλίαxxii  αναφέρουν ότι:

Στη μάχη του Χάϊμπερ, μια Εβραία γυναίκα, ψήνοντας μια κατσίκα και βάζοντας μέσα ένα πολύ δραστικό δηλητήριο, το έστειλε στον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Kαθώς οι Σαχάμπεxix είχαν αρχίσει να τρώνε, ξαφνικά Αυτός κήρυξε:

اِرْفَعُوا اَيْدِيَكُمْ انَّهَا اَخْبَرَتْنِى انَّهَا مَسْمُومَةٌ

«Το ψημένο τούτο κατσίκι μου λέει “είμαι δηλητηριασμένο” και με ειδοποιεί».

Όλοι μάζεψαν τα χέρια τους. Όμως, από τη μεγάλη δραστικότητα του δηλητηρίου, ο Μπίσρ Ιμπν-ι Μπερά πέθανε από τη μια μπουκιά που είχε πάρει. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κάλεσε τη γυναίκα εκείνη που ονομαζόταν Ζεϊνέπ και τη ρώτησε: «Γιατί το έκανες αυτό; » Η άθλια γυναίκα είπε: «Αν είσαι Προφήτης δεν θα σε πειράξει. Αν είσαι βασιλιάς, για να λυτρώσω τους ανθρώπους  από  σένα, το έκανα.» Κάποιες μεταδόσεις λένε ότι την εκτέλεσε και κάποιες λένε ότι δεν την εκτέλεσε. Οι διερευνόντες επιστήμονες των χαντίθi λένε ότι: Δεν την εκτέλεσε Αυτός, όμως την έδωσε στους κληρονόμους του Μπισρ και αυτοί την εκτέλεσαν.[26]

Άκου δύο-τρία σημεία που δείχνουν την θαυμάσια πλευρά αυτού του παράξενου γεγονότος:

 

            Πρώτον: Σε κάποιες μεταδόσεις υπάρχει ότι, την ομιλία και ειδοποίηση εκείνης της κατσίκας την άκουσαν και κάποιοι από τους Σαχάμπεxix.

 

Δεύτερων: Σύμφωνα με ποια μετάδοση, ο  Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) ειδοποίησε τους άλλους και έπειτα τους είπε: « Πείτε بِسْمِ اللَّهْ «Μπισμιλλάχ» και φάτε. Το δηλητήριο δεν θα επιδράσει πια.» Ο Ίμπν-ι Χατζέρ-ι Ασκαλανί δεν έχει εγκρίνει αυτή την μετάδοση, όμως άλλοι το έχουν εγκρίνει.

 

Τρίτον: Η εμφάνιση αυτού του περιστατικού ως μία προειδοποίηση από το άγνωστο, αφήνοντας χωρίς αποτέλεσμα το απρόοπτο χτύπημα των επιτήδειων Εβραίων στον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του)  και στους οικείους Του Σαχάμπεxix, και ύστερα η επαλήθευση του περιστατικού που προειδοποίησε και κήρυξε ο Άχμεντ λέγοντας «Το ψημένο τούτο κατσίκι μου λέει, και με ειδοποιεί» ο οποίος -όπως συγκαταθέτουν και οι Σαχάμπεxix- δεν έχει ομιλήσει ή ειδοποιήσει ποτέ κάτι ανυπόστατο, όλα αυτά δίνουν μια σίγουρη ακράδαντη εκτίμηση του γεγονότος σαν να έχουν ακούσει όλοι την ομιλία και προειδοποίηση της κατσίκας.

 

Τρίτο παράδειγμα:

Θα αναφέρουμε τρία περιστατικά με θαύματα του Άχμεντ που μοιάζουν με τα θαύματα της «ράβδου» και του «λαμπρού χεριού»του Εξοχότατου Προφήτη Μούσα (Μωυσή) Αλέϊ-χίς Σαλάμ (Η ειρήνη του Αλλάχ μαζί του.).

 

Πρώτο: Ο Εξοχότατος Ιμάμ-ι Άχμεντ Ίμπν-ι Χαμπέλ διερευνεί και επαληθεύει από τον Αμπού Σαΐντ-ιλ Χουντρί ότι:

 

Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του)  σε μια σκοτεινή και βροχερή νύχτα δίνει στον Καταντέ Ίμπν-ι Νουμάν ένα ραβδί και του λέει: «Θα σε φωτίζει, δίνοντας φως γύρο σου μέχρι και δέκα πήχης (απσίνια). Όταν φτάσεις στο σπίτι σου θα δεις ένα μαύρο άτομο σκιά. Αυτός είναι ο σατανάς. Διώξτον και βγάλτον από το σπίτι σου.» Ο Καταντέ παίρνει το ραβδί που φωτίζει σαν το «λαμπερό χέρι » και πάει. Φτάνει στο σπίτι του, βλέπει εκείνο το μαύρο άτομο και το διώχνει.[27]   

 

Δεύτερο: Στη μεγάλη μάχη του Μπάντρ η οποία είναι μέρος πολλών παραξενιών, έσπασε το σπαθί του Ουκκασέ Ίμπν-ιλ Μουχασσίν-ιλ Ασαντί καθώς πολεμούσε με τους άπιστους. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) του έδωσε ένα χοντρό ραβδί στη θέση του σπαθιού και του είπε: «Πολέμησε μ’ αυτό ». Ξαφνικά, το ραβδί, με τη θέληση του Αλλάχ, έγινε ένα μακρύ άσπρο σπαθί, και πολέμησε  μ`αυτό. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του μέχρι που έπεσε στη μάχη Γιεμάμε, το κουβάλησε στο στήθος του[28]. Αυτό το περιστατικό είναι βέβαιο, διότι ο Ουκκασέ σ’όλη τη ζωή του ήταν περήφανος  για αυτό και εκείνο το σπαθί έγινε διάσημο με το όνομα « el-avn» (Ελ-Άβν, Η βοήθεια ). Ναι λοιπόν η περηφάνια του Εξοχότατου Ουκκασέ και η διασημότητα του σπαθιού με το όνομα του «avn» περνώντας πάνω απ’ όλα τα άλλα σπαθιά, αποτελούν δύο τεκμήρια του συγκεκριμένου περιστατικού.

 

Τρίτο: Ένας σοφότατος επιστήμονας του αιώνος  όπως ο Ίμπν-ου Αμπντ-ιλ Μπερ[29] και οι μεγαλύτεροι από τους διερευνώντες  επιστήμονες μεταδίδουν και εγκρίνουν ότι:

 

     Στη μάχη του Ούχουντ καθώς πολεμούσε έσπασε το σπαθί του Αμπτουλλάχ Ίμπν-ι Tζάχς ο οποίος είναι γιος της αδελφής του πατέρα του Ένδοξου Απόστολου Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) του έδωσε ένα ραβδί. Το ραβδί έγινε ένα σπαθί στα χέρια εκείνου, και πολέμησε μ’ αυτό. Το σπαθί αυτό παρέμεινε ως έργο ενός θαύματος. Ο Διάσημος Ιμπν-ου Σεγίντι-ν Νάς στο έργο του (δηλαδή στο Σιγέρxviii) αναφέρει ότι: Έπειτα από κάμποσο καιρό ο Αμπντουλλάχ πούλησε το σπαθί σ’έναν εν ονόματι Μπουγά-ι Τουρκί για διακόσιες λίρες.

 

     Να λοιπόν αυτά τα δύο σπαθιά είναι θαύματα σαν τη ράβδο του Μούσα (Μωυσή). Όμως μετά το θάνατο του Μούσα (Μωυσή) δεν έμεινε καμία θαυμάσια ιδιότητα εκείνης της ράβδου, αυτές όμως παρέμειναν το ίδιο.

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ

ΜΕΡΟΣ ΟΓΔΟΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΝΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΝΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ


[1] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[2] Bukhari, Manaqib 25 ; Tirmidhi, Jum`a 10 ; Musnad 1:249.

[3] Al-Kattani, Nazm al-Mutanathir 134-5.

[4] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον  Αλλάχ.

[5] Qadi Iyad, al-Shifa` i  304.

[6] Ραχμάν: Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης.

[7] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον  Αλλάχ.

[8] Bukhari, Manaqib 25 ; Tirmidhi, Manaqib 6 ;  Qadi Iyad, al-Shifa` i  306.

[9] Qadi Iyad, al-Shifa` i  306 ; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa` i, 627 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 70.

[10] Qadi Iyad, al-Shifa` i  306 ; Al-Haythami, Majma`al-Zawa`id  v, 179.

[11] Qadi Iyad, al-Shifa` i  307 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 71.

[12] Muslim, Fada`il 2 ; Tirmidhi, Manaqib 5 ;  Musnad v, 89, 95, 105.

[13] Qadi Iyad, al-Shifa` i  307 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 71 ; Al-Haythami, Majma`al-Zawa`id  viii, 259.

[14] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής και Επιμορφωτής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[15] Qadi Iyad, al-Shifa` i  307 ; Al-Haythami, Majma`al-Zawa`id  viii, 269-70 ; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa` i, 627 .

[16] (Κουρ’άν, Σούρα Αλ-Ζουμέρ 39:67).

[17] Muslim, Sifat al-Qiyama, 19-26 ; Musnad ii, 88 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 75 ; Qadi Iyad, al-Shifa` i  308.

[18] (Κουρ’άν, Σούρα Αλ-Ισρά 17:81).

[19] Al-Haythami, Majma`al-Zawa`id wa`l-Manba` al-Fawa`id vi, 176.

[20] Μουχάμμεντ-ουλ Εμίν: ο Έμπιστος Μουχάμμεντ. Έτσι αποκαλούσαν τον Προφήτη, πριν την προφητεία. (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[21] (Σ. Α. Ου.) Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.

[22] Qadi Iyad, al-Shifa` i,  308; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa`i, 631; Tirmidhi, Manaqib 6; Ibn Hisham, es-Siretu`n-Nabi, i, 115.

[23] (Κουρ’άν, Σούρα Αλ- Aνφάλ, 6:17).

[24] Muslim, Jihad 76, 81 ; Musnad v, 286.

[25] (Κουρ’άν, Σούρα Αλ- Aνφάλ, 6:17).

[26] Bukhari, al-Hiba 28, Tibb 55 ; Muslim, no:2992 ; Abu Da`ud, Diyat, 6 no:4508 ; Musnad ii, 451; Darimi, Muqaddima 11.

[27] Musnad iii, 65; Al- Asqalani, Al-Isaba no:7076.

[28] Qadi Iyad, al-Shifa` i  333 ; Αl- Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 156 ; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa` i, 671.

[29] Qadi Iyad, al-Shifa` i  333 ; Αl- Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 157 ; Al- Asqalani, al-Isaba  no: 4583.



[i] Μαστζίντ-ι Σερίφ : Το Μάστζίτ (Τζάμι- Τέμενος) το οποίο ήταν και η κατοικία του Προφήτη Μουχάμμεντ Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) στην Μαδίνα και τόπο ταφής του.

[ii] Η επιστήμης του Λόγου Κελάμ - Kelam : Επιστήμη του Κελάμ είναι η επιστήμη που αναλύει και εξηγεί τα θέματα που αφορούν την πίστη στο Ισλάμ. Η Ισλαμική θεολογία έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τον όρο "Καλάμ", ο οποίος σημαίνει λόγος, κρίση και δηλώνει την ισλαμική δογματική θεολογία.  Το Κελάμ ξεκινά με την αποκαλυφθείσα παράδοση και χρησιμοποιεί ορθολογιστικές μεθόδους προκειμένου να κατανοηθεί και να λυθούν οι αντιφάσεις. Διά μέσου της φιλοσοφίας προσπαθεί να χτίσει μια συστηματική κοσμοθεωρία με βάση τον λογικό και επιστημονικό συλλογισμό. Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις μεταξύ των ισλαμιστών μελετητών για τη φύση του Αλλάχ συνέχισαν να εκλεπτύνουν τις έννοιες του ισλαμικού μονοθεϊσμού. Η μουσουλμανική θεολογία είναι η θεολογία που προέκυψε από το Κουρ’άν και τις προφητικές παραδόσεις (Σούνα Sunnah). Το περιεχόμενο της μπορεί να διαιρεθεί στην καθαυτή θεολογία, τη θεοδικία, την εσχατολογία, την ανθρωπολογία, την αποφατική θεολογία και το θρησκευτικό συγκρητισμό.

[iii] Σαριά-ι Γκαρρά: Ισλαμικές αρχές, κανόνες. Με τον όρο σαρία (Shari'a) ο δρόμος προς την πηγή ύδατος από το ρήμα "shara'a" (شرع), που σύμφωνα με το Λεξικό του Ιερού Κουρ’άν του Αμπντούλ Μανάν Ομάρ σχετίζεται με την ιδέα ενός συστήματος θείου νόμου, μιας ατραπού πίστης και πρακτικής, εννοείται ο ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης. Είναι εμπνευσμένη από το Κουρ’άν και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο, αλλά και τον ισλαμικό τρόπο ζωής γενικότερα.

[iv] Εκπληκτικό Φαινόμενο - Κeramat : Θαυμάσια και εκπληκτικά φαινόμενα σε βαθμό υπερφυσικού φαινομένου στο επίπεδο και αξίωμα αγιότητας και όχι Προφητείας

[v] Χαλιφάτο: Η γενική αρχηγία για την προνόηση μέτρων για θρησκευτικά και επίγεια θέματα.

[vi] Τασμπίχ : Η έκφραση της μνείας στον Αλλάχ, όπου δηλώνεται ότι είναι πέρα και πάνω από κάθε ελάττωμα και ανεπάρκεια.

[vii] Χατζέρ-ουλ Άσφατ: Σύμφωνα με το Κουρ’άν, η Κάαμπα οικοδομήθηκε από τον Ιμπραχήμ (Αβραάμ) και τον γιο του Ισμαήλ (Αλέϊ-χί μούς-Σαλάμ - Η ειρήνη του Αλλάχ μαζί τους.). Είναι κυβοειδές οικοδόμημα φτιαγμένο από γρανίτη. Ο προς τα ανατολικά θεμέλιος λίθος της Κάαμπα περιλαμβάνει τον Μαύρο Λίθο (στα αραβικά, αλ Χατζαρού’λ Ασγουάντ) ο οποίος βρίσκετε ενάμιση μέτρο ψιλά στην νότια γωνιά της Καάμπα και θεωρείται γενικά ότι είναι ένας Λίθος του παραδείσου.

[viii] Ασερέ-ι Μουμπασσερέ: Τα δέκα ευλογημένα άτομα από τους Σαχάμπε, στους οποίους ο Προφήτης εν ζωή τους έχει αξαναγγήλει ότι θα είναι απ’ αυτούς που θα πάνε στον Παράδεισο.

[ix] Ομάρ-ουλ Φαρούκ: Ο Δεύτερος Χαλίφης του Ισλάμ, ο Ομάρ Ιμπν αλ Χατάμπ.

[x] Οθμάν-ι Ζιννουρέϊν: Ο Τρίτος Χαλίφης του Ισλάμ.

İlanlar
Said Nursi Kimdir?
Said Nursi Kimdir?

Said Nursi hakkında kısa bilgiler

Risale-i Nur Nedir?
Risale-i Nur Nedir?

Risale-i Nur hakkında kısa bilgiler