Όγδοη Ένδειξη:

Αναφέρει μερικά θαύματα που έχουν εμφανιστεί σχετικά με το νερό.

Πρόλογος: Γνωρίζουμε ότι τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων και αυτό μεταδίδεται από έναν απ’αυτούς, θεωρείται αληθινό και σωστό εάν δε διαψευσθεί από τους υπόλοιπους. Επειδή, εκ γενετής ο άνθρωπος έχει έμφυτη την επιρρέπεια να επικρίνει το ψέμα. Ιδιαίτερα αν αυτοί είναι οι Σαχάμπεxix, οι οποίοι πιο πολύ απ’όλους δεν ανέχονται το ψέμα, και ιδίως αν τα περιστατικά σχετίζονται με τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), και συγκεκριμένα, αν ο μεταδότης της είδησης είναι ένας από τους διάσημους Σαχάμπεxix, τότε βεβαίως και ο μόνος μεταδότης της είδησης θα το γνωστοποιήσει στο όνομα όλων αυτών που παραβρέθηκαν εκεί.

 

Κάθε παράδειγμα που θα επισημάνουμε τώρα για τα θαύματα περί νερού, με πολλούς τρόπους έχουν περάσει από τα χέρια πολλών Σαχάμπεxix στους χιλιάδες διερευνητές των Ταμπιήνxxi και αλώβητα έχουν δοθεί στα χέρια των Mουτζτεχίντxli του δεύτερου αιώνα. Και αυτοί, με μεγάλη σοβαρότητα και σεβασμό, τα πήρανε με επίνευση και τα παραδώσανε  στους λόγιους και σοφούς του επικείμενου αιώνα. Κάθε επίπεδο, περνόντας από χιλιάδες δυνατά χέρια, έφτασε ως τον αιώνα μας. Επίσης, τα βιβλία των Χαντίθi που γράφτηκαν στο Ασρ-ι Σααντέτ (Εποχή της Ευτυχίας)[i] μεταβιβάστηκαν με ασφάλεια, ώσπου έφτασαν στα χέρια των ιδιοφυϊών ιμάμηδων της επιστήμης των Χαντίθi, όπως ο Μπουχάρι (Bukhari), και Μούσλιμ (Muslim). Και αυτοί, με τη σειρά τους, με μια τέλεια διερεύνηση, αξιολογώντας το βαθμό τους, τα διαχώρισαν και συγκέντρωσαν τα αδιάβλητα και αδιαμφισβήτητα απ’αυτά, και μας τα προσέφεραν για μάθημα.

جَزَاهُمُ اللّهُ خَيْرًا كَثِيرًا

Ας τους ανταμείψει ο Αλλάχ με άφθονο κάλλος!

 

Είναι λίαν διαδεδομένο (tevatour)x, λοιπόν, το γεγονός της ροής του νερού από τα ευλογημένα δάχτυλα του Ένδοξου Απόστολου Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), και ότι πολλοί άντρες ήπιαν από αυτό. Είναι μεταδιδόμενο από τέτοια ομάδα, ώστε δεν είναι δυνατόν να συνομολογήσουνε στο ψέμα. Αυτό το θαύμα είναι πολύ βέβαιο. Επίσης, έχει επαναληφθεί τρεις φορές μέσα σε πολύκοσμες ομάδες. Έχει αναφερθεί, με απόλυτα σίγουρη μετάδοση, από ανθρώπους έμπιστους, όπως καταρχήν ο Μπουχάρι (Bukhari), Μούσλιμ (Muslim), ο Ιμάμ-ι Μαλίκ (Imam Malik), ο Ιμάμ-ι Σουάϊμπ (Imam Shu`ayb), ο Ιμάμ-ι Καταντέ (Imam Qatada), από τους Σαχάμπεxix, καταρχήν ο βοηθός του Προφήτη, ο Εξοχότατος Άνας (Anas), ο Εξοχότατος Τζαμπίρ (Jabir), ο Εξοχότατος Ιμπν-ι Μεσούτ (Ibn Mas`ud), ότι το νερό έρεε άφθονα από τα δάχτυλα Του και ο στρατός έπινε από αυτό. Θα επισημάνουμε εννέα παραδείγματα από τα πολλά αυτού του είδους (περί νερού).

 

Πρώτο Παράδειγμα:

Καταρχήν, ο Μπουχάρι (Bukhari), ο Μούσλιμ (Muslim), τα έγκυρα βιβλία, ο Εξοχότατος Άνας (Anas), με απόλυτη σιγουριά, αναφέρουν ότι:

 

Ο Εξοχότατος Άνας (Anas) λέει: Ήμασταν μαζί με τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) περίπου τριακόσια άτομα, στο μέρος όπου ονομαζόταν Ζέβρα. Διέταξε να Πληθούμε (Wudu)[ii], για να επιτελέσουμε το προσκύνημα του απομεσήμερου Σαλατ`ουλ Άσρ – (Salat’oul Asr)xiv. Δε βρέθηκε νερό. Διέταξε να φέρουμε μόνο λίγο νερό. Φέραμε. Έβαλε τα ευλογημένα χέρια Του μέσα στο νερό. Είδα ότι από τα δάχτυλα Του εκρέει νερό, σαν τη βρύση. Ύστερα, ήρθαν όλοι από τα τριακόσια άτομα της συνοδείας Του, πραγματοποιήσανε τον καθαρισμό (Wudu)xlvii πλυθήκανε και ήπιανε.[1]

Το παράδειγμα αυτό, λοιπόν, αναφέρεται από τον Εξοχότατο Ανάς (Anas), αντιπροσωπεύοντας όλους από τα τριακόσια άτομα. Είναι πότε δυνατόν αυτοί οι τριακόσιοι να μην συγκαταθέσουν πνευματικά σ’αυτήν την είδηση, ή να μην τη διαψεύσουν εάν δε συμφωνούν;

 

Δεύτερο Παράδειγμα:

            Καταρχήν, ο Μπουχάρι (Bukhari), ο Μούσλιμ (Muslim) και τα έγκυρα βιβλία ειδοποιούν ότι:

Ο Eξοχότατος Τζαμπίρ Ιμπν-ι Αμπντουλλάχ-ελ Ενσαρί δηλώνει: Εμείς, χίλια πεντακόσια άτομα, στη μάχη της Χουντέϊμπιγιε διψάσαμε. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) πραγματοποιήσε τον καθαρισμό με νερό (Wudu)xlvii από ένα δερμάτινο δοχείο που το λέμε ‘κιρμπά’ (ασκί) και μετά έβαλε μέσα το χέρι Του. Είδα ότι εκρέει νερό σαν βρύση από τα δάχτυλα Του. Εμείς, χίλια πεντακόσια άτομα, γεμίσαμε τα δοχεία μας από εκείνο το ‘κιρμπά’.

 

Ο Σαλίμ Ιμπν-ι Εμπι-λ Τζάντ ρώτησε τον Τζαμπίρ: «Πόσα άτομα ήσασταν;». Ο Τζαμπίρ είπε: «Εκατό χιλιάδες και να ήμασταν, πάλι θα ήταν αρκετό. Όμως εμείς ήμασταν χίλιοι πεντακόσιοι»[2].

 

Οι μεταδότες αυτού του ολοφάνερου θαύματος πνευματικά, είναι χίλιοι πεντακόσιοι. Επειδή, εκ γενετής, ο άνθρωπος είναι επιρρεπής να δείχνει το ψέμα ως ψέμα. Ενώ οι Σαχάμπεxix, αυτοθυσιάζονται για την πιστότητα και το δίκαιο, υποχωρώντας με ανιδιοτέλεια από τη ζωή τους, την περιουσία τους, τον πατέρα τη μητέρα τους, από τη φυλή και το γένος τους, για το όνομα της πιστότητας και της ορθότητας. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να αποσιωπήσουνε, ενόψει του ψέματος, ξέροντας την απειλή του ένδοξου Χαντίθi που λέει: « Όποιος, εν γνώσει του, αποδίδει σε μένα ψέμα, να ετοιμαστεί για τη θέση του στη φωτιά της κόλασης». Αφού σωπάσανε, τότε σημαίνει ότι αποδεχτήκανε την είδηση, συμφωνήσανε πνευματικά και την εγκρίνανε.

 

Τρίτο Παράδειγμα:

Πάλι καταρχήν, ο Μπουχάρι (Bukhari), ο Μούσλιμ (Muslim) και τα έγκυρα βιβλία, αναφέρουν ότι, στη μάχη του Μπουβάτ:

Ο Εξοχότατος Τζαμπίρ λέει: Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) διέταξε:

نَادِ بِالْوُضُوءِ

«Προσφώνησε για Βουντού (Wudu)xlvii».

Είπανε «Δεν υπάρχει νερό!».  Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του)  είπε: «Βρείτε έστω και λίγο νερό». Φέραμε πολύ λίγο. Μετά έκλεισε το χέρι του πάνω σ’ εκείνο το νερό και διάβασε κάτι, δεν ξέρω τι. Μετά διέταξε:

رِدْنَا بِجَفْنَةِ الرَّكْبِ

«Φέρε τη μεγαλύτερη σκάφη του στρατού».

 Τη φέρανε σ’εμένα και εγώ την έβαλα μπροστά στον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Αυτός έβαλε το χέρι Του και άνοιξε τα δάχτυλα Του. Κι εγώ έχυνα το λιγοστό εκείνο νερό πάνω στο ευλογημένο χέρι Του. Είδα ότι έκρεε άφθονο νερό από τα ευλογημένα δάχτυλα Του, και η σκάφη γέμισε. Κάλεσα όλους όσους είχαν ανάγκη. Όλοι εισήλθαν πραγματοποιήσανε τον καθαρισμό (Wudu)xlvii πλυθήκανε και ήπιανε από αυτό. Εγώ είπα «Δεν έμεινε κανείς». Αυτός πήρε το χέρι Του και η σκάφη παρέμεινε υπερπλήρης[3].

 

Αυτό το ευκρινές θαύμα λοιπόν, περί νερού του Άχμεντ (Σ. Α. Ου.)[4] είναι πνευματικά λίαν διαδεδομένο (tevatour)x. Επειδή ο Εξοχότατος Τζαμπίρ ήταν πάνω σ’ αυτή τη δουλειά, αυτός έχει τον πρώτο λόγο και αυτός το γνωστοποιεί στο όνομα όλου του συνόλου. Αυτός είχε το καθήκον και υπηρέτησε, έτσι το δικαίωμα της γνωστοποίησης ανήκει σ’αυτόν. Ο Ιμπν-ι Μεσούτ δηλώνει το ίδιο στη μετάδοση του: «Εγώ είδα ότι από τα δάχτυλα Του Ένδοξου Απόστολου Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) έκρεε νερό σαν τη βρύση»[5]. Άραγε, εφόσον μια ομάδα διάσημων και αφοσιωμένων Σαχάμπεxix, όπως ο Άνας, ο Τζαμπίρ, ο Ιμπν-ι Μεσούτ, λένε «Εγώ το είδα», είναι δυνατόν να μην το έχουνε δει;

 

Τώρα συνένωσε αυτά τα τρία παραδείγματα και δες πόσο ισχυρό και ευκρινέστατο θαύμα είναι. Εάν συνασπίζονται οι τρεις αυτές κατευθύνσεις (των ειδήσεων), αποδεικνύουν απόλυτα όπως  ακριβώς -λίαν  διαδεδομένη είδηση (tevatour)x- την εκροή του νερού από τα δάχτυλα Του. Τα θαύματα του Εξοχότατου Προφήτη Μούσα (Μωυσής) Αλεϊ-χίς Σαλάμ (Η ειρήνη του Αλλάχ μαζί του.), όπου σε δώδεκα σημεία επιτελείται η εξόρυξη νερού από την πέτρα, δεν μπορούν να φτάσουν στο βαθμό των θαυμάτων του Ένδοξου Απόστολου Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), όπου εκρέει από τα δέκα δάχτυλα Του νερό σαν δέκα βρύσες. Διότι, είναι δυνατόν να βγει νερό από την πέτρα, μπορεί να βρίσκεται κάτι παρόμοιο στα τετριμμένα. Όμως, το να εκρέει άφθονο νερό -σαν το ποτάμι Καβθάρlxx του Παραδείσου- μέσα από σάρκα και οστά, δεν υπάρχει πουθενά στα συνηθισμένα.  

 

Τέταρτο Παράδειγμα:

Καταρχήν, ο Ιμάμ-ι Μαλίκ (Imam Malik) στο έμπιστο του βιβλίο Μουβαττά (Muwatta) μεταδίδει από τους διάσημους Σαχάμπεxix, όπως ο Μουάζ Ιμπν-ι Τζεμπέλ, ότι:

 

Ο Εξοχότατος Μουάζ Ιμπν-ι Τζεμπέλ λέει: Στη μάχη της Τέμπουκ, συναντήσαμε μια κρήνη, από την οποία έτρεχε το νερό με δυσκολία ίσα ίσα όσο μία κλώστη. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) διέταξε: «Μαζέψτε λίγο από το νερό αυτό». Μάζεψαν  λίγο με τις χούφτες τους. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) έπλυνε μ’αυτό τα χέρια και το πρόσωπο Του. Αφήσαμε το νερό εκείνο πάλι στην κρήνη. Μεμιάς το στόμιο της κρήνης άνοιξε και άρχισε να τρέχει με δύναμη. Έτσι ώστε ήταν αρκετό για όλο το στρατό.

 

Ακόμη ένας από τους μεταδότες, ο Ιμάμ Ιμπν-ι Ισχάκ, λέει: Το νερό εκείνης της βρύσης, έτρεξε βγάζοντας βροντές κάτω από το χώμα. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του)  κήρυξε στον Εξοχότατο Μουάζ:

يُوشِكُ يَا مُعَاذُ اِنْ طَالَتْ بِكَ حَيَاةٌ اَنْ تَرَى مَا ههُنَا قَدْ مُلِئَ جِنَانًا

«Αυτό το ευλογημένο νερό, που είναι έργο θαύματος, θα συνεχίζει και θα μετατρέψει αυτά τα μέρη σε κήπους και περιβόλια, θα το δεις αν ζήσεις.»

Ναι, έτσι και έγινε.[6]

 

Πέμπτο Παράδειγμα:

Καταρχήν, ο Μπουχάρι (Bukhari), από τον Εξοχότατο Μπαρά και ο Μούσλιμ (Muslim), από τον Εξοχότατο Σαλαμάτ Ιμπν-ί Ακβά και τα άλλα έμπιστα βιβλία από άλλους μεταδότες, ομόφωνα, μας δηλώνουν ότι:

 

Στη μάχη της Χουντέϊμπιγιε, συναντήσαμε ένα πηγάδι. Εμείς ήμασταν τετρακόσια άτομα, ενώ το νερό εκείνου του πηγαδιού θα έφτανε το πολύ σε πενήντα άτομα. Βγάλαμε όλο το νερό από μέσα, δεν αφήσαμε τίποτα. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κάθισε μπροστά στο πηγάδι. Διέταξε έναν κουβά νερό, το φέραμε. Άφησε τον ευλογημένο σίελο του στόματος Του μέσα στον κουβά, προσευχήθηκε και έριξε τον κουβά μέσα στο πηγάδι. Αυτοστιγμεί, εξυψώθηκε ενθουσιαστικά το πηγάδι και υπερχείλισε. Ολόκληρος ο στρατός με τα ζώα του ήπιαν μέχρι χορτασμού και γέμισαν και τα δοχεία τους.[7]

 

            Έκτο Παράδειγμα:

Πάλι καταρχήν οι ιδιοφυείς ιμάμηδες (επιστήμονες) των χαντίθi, όπως ο Μούσλιμ (Muslim) και ο Ιμπν-ι Τζερίρ-ι Τζαμπερί (Jarir al-Tabari), και τα άλλα έμπιστα βιβλία, μας μεταδίδουν με απόλυτη σιγουριά από το διάσημο σαχαμπί Αμπού Καταντέ:

 

Ο Αμπού Καταντέ λέει: Στην ξακουστή μάχη του Μούτε, πηγαίναμε για βοήθεια, αφού είχαν μαρτυρήσει οι αρχηγοί. Εγώ είχα ένα ασκί. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) διέταξε:

اِحْفَظْ عَلَىَّ مِيضَئَتَكَ فَسَيَكُونُ لَهَا نَبَاٌ عَظِيمٌ

«Φύλαξε το ασκί σου, έχει να κάνει μεγάλη δουλειά.»

 Ύστερα άρχισε η δίψα. Ήμασταν εβδομήντα δύο άτομα (κατά τον Ταμπερί, τριακόσια άτομα). Μείναμε χωρίς νερό. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του)  είπε: «Φέρε μου το ασκί σου». Εγώ το έφερα. Αυτός το πήρε και έβαλε το στόμα Του στο στόμιο. Δεν ξέρω αν εξέπνευσε μέσα του ή όχι. Μετά ήρθαν τα εβδομήντα δύο άτομα, ήπιανε απ’ αυτό και γέμισαν τα παγούρια τους. Στο τέλος, όταν το πήρα εγώ, ήταν ακριβώς όπως το είχα δώσει.[8]

Να, δες λοιπόν, αυτό το ευκρινέστατο θαύμα περί νερού του Άχμεντ (Σ. Α. Ου.)[9] και πες:

اَللّهُمَّ صَلِّ وَ سَلِّمْ عَلَيْهِ وَ عَلَى آلِهِ بِعَدَدِ قَطَرَاتِ الْمَاءِ

«Ω Αλλάχ! Να παρέχεις ειρήνη και ευλογίες σε Αυτόν και στην οικογένεια Του, όσο αριθμούν οι σταγόνες του νερού!».

 

Έβδομο Παράδειγμα:

Καταρχήν o Μπουχάρι (Bukhari), ο Μούσλιμ (Muslim) και τα άλλα έμπιστα βιβλία, μεταδίδουν από τον Εξοχότατο Ιμράν Ιμπν-ι Χουσάΐν ότι:

 

Ο Ιμράν λέει: Σε μια εκστρατεία μαζί με τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) μείναμε χωρίς νερό. Διέταξε εμένα και τον Αλή: «Στο τάδε μέρος, μια γυναίκα προχωράει, έχοντας φορτώσει στο ζώο της δύο ασκιά νερό. Φέρτε την εδώ». Εγώ και ο Αλή πήγαμε μαζί, τη βρήκαμε στο συγκεκριμένο μέρος, με το φορτωμένο νερό και την φέραμε. Μετά διέταξε: «Βάλτε λίγο νερό σ’ένα δοχείο». Το βάλαμε. Αυτός προσευχήθηκε για αφθονία. Μετά αδειάσαμε πάλι το νερό εκείνο στο ασκί που ήταν φορτωμένο στο ζώο. Διέταξε: «Ας έρθουν όλοι, να γεμίσουν τα δοχεία τους». Ήρθε όλο το καραβάνι, γέμισαν τα παγούρια τους και ήπιανε. Μετά διέταξε: «Μαζέψτε κάτι για την γυναίκα». Γεμίσανε την ποδιά της.

 

Ο Ιμράν λέει ακόμα: Εγώ φανταζόμουν πως εκείνα τα ασκιά, γέμιζαν και αυξάνονταν συνέχεια. Ο Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), είπε σ΄εκείνη τη γυναίκα:

اِذْهَبِى فَاِنَّا لَمْ نَأْخُذْ مِنْ مَائِكِ شَيْئًا وَلكِنَّ اللّهَ سَقَانَا

«Δεν πήραμε από το νερό σου. Αλλά ο Ύψιστος Χακκ,[10] μας επιδαψίλευσε με νερό από το θησαυρό Του»[11].

 

Όγδοο Παράδειγμα:

Καταρχήν ο Ιμπν-ι Χουζάϊμα (Ibn Khuzayma), στο Σαχίχ (Sahih) επισημάνει ότι μεταδίδεται από τον Εξοχότατο Ομάρ το εξής:

 

Στη μάχη της Τέμπουκ, μείναμε χωρίς νερό, διψάσαμε τόσο που μερικοί, από την πολύ δίψα, έσφαζαν την καμήλα τους και έπιναν από μέσα  της το νερό.  Ο Αμπού Μπάκρv Σιντ`τίκ (Sıddık)xxv, παρέκλησε τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) να προσευχηθεί. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), σήκωσε το χέρι Του, και πριν ακόμα το κατεβάσει, μαζεύτηκε ένα σύννεφο και έβρεξε, έτσι ώστε γεμίσαμε τα παγούρια μας. Ύστερα, το νερό τραβήχτηκε. Δεν ξεπέρασε τα όρια του στρατού μας, ήταν αποκλειστικά για εμάς.[12] Συνεπώς, δεν υπήρχε σύμπτωση εδώ, ήταν μόνο και μόνο ένα άκρατο θαύμα του Άχμεντ (Σ. Α. Ου.)[13]

 

Ένατο Παράδειγμα:

Ο εγγονός του διάσημου Αμπντουλλάχ Ιμπν-ι Αμρ Ιμπν-ιλ Ας και ο Αμρ Ιμπν-ι Σουάϊμπ, από τον οποίο οι τέσσερις μεγάλοι ιμάμηδες[iii] εμπιστευόμενοι αυτόν και βασιζόμενοι σ’αυτόν διερεύνησαν και έφτασαν στις αρχικές πηγές των χαντίθi -με απόλυτη σιγουριά μεταδίδουν ότι:

 

Πριν την προφητεία ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), μαζί με τον θείο Του Αμπού Τάλιμπ, πάνω στην καμήλα ήρθανε στο μέρος που ονομάζεται Ζιλχιτζάζ και βρίσκεται γύρω από το Αράφε. Ο Αμπού Τάλιμπ είπε: «Δίψασα». Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), κατεβαίνοντας από την καμήλα, χτύπησε το πόδι Του στο χώμα. Εξέρρευσε από εκεί νερό και ο Αμπού Τάλιμπ ήπιε.[14]

 

Ένας από τους διερευνόντες επιστήμονες λέει: Το περιστατικό αυτό, επειδή έχει πραγματοποιηθεί πριν την προφητεία, θεωρείται μεν από τα ιρχασάτ[iv], παράλληλα όμως σύμφωνα με το γεγονός ότι μετά από χίλια χρόνια αναδείχτηκε στο ίδιο σημείο η βρύση του Αραφάτ, είναι ένα από τα εκπληκτικά φαινόμενα (Κeramat)[v] του Άχμεντ (Σ. Α. Ου.)[15]

 

Έτσι, και ας μην είναι ενενήντα, τα εννέα αυτά παραδείγματα με ενενήντα τρόπους και κατευθύνσεις των μεταδόσεων, ειδοποιούν και γνωστοποιούν απόλυτα τα θαύματα του νερού. Τα πρώτα εφτά παραδείγματα είναι σίγουρα και ακράδαντα, όπως οι πνευματικά (ηθικά) διαδεδομένη είδηση (manevi tevatür)(x,xi,xii). Τα δύο τελευταία παραδείγματα, αφενός μεν δεν έχουν πολλούς μεταδότες και πολλές δυνατές κατευθύνσεις, αφετέρου δε αναφέρεται στη συνέχεια ως αρχική πηγή πάλι τον Εξοχότατο Ομάρ -από τον Ιμάμ-ι Μπεϊχάκι και Χακίμ και τα άλλα έμπιστα βιβλία,- ένα δεύτερο παρόμοιο θαύμα σχετίκα με τους Σαχάμπεxix και το οποίο επικυρώνει και ενισχύει το προηγούμενο θαύμα που σχετίζεται με τους Σαχάμπεxix του όγδοου παραδείγματος που μεταδίδεται εξήσου από τον Εξοχότατο Ομάρ.

 

Το δεύτερο είναι ως εξής: Ο Εξοχότατος Ομάρ παρακάλεσε τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) να κάνει τη γνωστή ως «προσευχή της βροχής» επειδή ο στρατός είχε ανάγκη από νερό. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) σήκωσε το χέρι Του. Μεμιάς μαζεύτηκε ένα σύννεφο, έβρεξε, παρείχε νερό όσο χρειαζόταν ο στρατός και έφυγε. Ήταν σαν να ήταν εντεταλμένο ιδίως για να παρέχει νερό. Ήρθε, έδωσε όσο χρειαζότανε και έφυγε.

 

Αυτό το περιστατικό επικυρώνει και επιβεβαιώνει απόλυτα το όγδοο παράδειγμα. Παράλληλα όμως, ως αναφορά στο περιστατικό αυτό, ένας διερευνών επιστήμονας, όπως ο Ιμπν-ι Τζάβζι- ο οποίος είναι ένας από τους διάσημους ειδήμονες, και στην επαλήθευση (των χαντίθi) διενεργεί με υπέρ απαιτητικότητα και σχολαστικότητα, έτσι ώστε έχει κατακρίνει και έχει αρνηθεί πολλά αληθινά (σαχίχ) χαντίθi θεωρόντας τα ως κατασκευασμένα (mevzu) έχει επισημάνει πως: «Αυτό το περιστατικό έχει πραγματοποιηθεί στην ξακουστή μάχη του Μπάντρ»[16]. Το εδάφιο που λέει

وَيُنَزِّلُ عَلَيْكُمْ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً لِيُطَهِّرَكُمْ بِهِ

«Είχε κατεβάσει βροχή πάνω σας από τον ουρανό, για να σας καθαρίσει.»[17]

επισημάνει και αναφέρεται στο περιστατικό αυτό.

 

Εφόσον το εδάφιο υποδεικνύει αυτό το περιστατικό, τότε δε μένει αμφιβολία για τη βεβαιότητα του. Επιπλέον, η ξαφνική και αιφνιδιαστική έλευση της βροχής με την Προφητική προσευχή και πριν αυτός κατεβάσει ακόμα το χέρι Του, έχει επαναληφθεί πολλές φορές. ‘Ωστε αυτό από μόνο του κιόλας αποτελεί ένα λίαν διαδεδομένο θαύμα. Μερικές φορές, μέσα στο τζαμί, πάνω στον άμβωνα, σήκωνε το χέρι Του και πριν ακόμη το κατεβάσει, άρχιζε να βρέχει. Έτσι έχει μεταδοθεί με λίαν διαδεδομένες ειδήσεις (tevatur)x.[18]

 

 

Ένατη Ένδειξη:

Ένα από τα είδη των θαυμάτων του Ένδοξου Απόστολου Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) είναι η προσέλευση των δέντρων κοντά Του, υπακούοντας στη διαταγή Του, σαν τους ανθρώπους. Αυτό το θαύμα, περί των δέντρων, είναι νοηματικά λίαν διαδεδομένοx, όπως η εκροή νερού από τα ευλογημένα δάχτυλα Του. Υφίστανται ποικίλοι τρόποι και κατευθύνσεις της μετάδοσης του.

 

 Ναι, το γεγονός ότι το δέντρο κατ’εντολή του Ένδοξου Απόστολου Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) βγήκε από τη θέση του και ήρθε κοντά Του, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι καταφανής λίαν διαδεδομένοxi. Επειδή, διάσημοι και πιστοί Σαχάμπεxix, όπως ο Εξοχότατος Αλή, ο Εξοχότατος Ιμπν-ι Αμπάς, ο Εξοχότατος Ιμπν-ι Μασούτ, ο Εξοχότατος Ιμπν-ι Ομάρ, ο Εξοχότατος Για’λε Ιμπν-ι Μουρρά, ο Εξοχότατος Τζαμπίρ, ο Εξοχότατος Άνας Ιμπν-ι Μαλίκ, ο Εξοχότατος Μπουραϊντά, ο Εξοχότατος Ουσαμά μπιν Ζέϊντ και ο Εξοχότατος Γκαϊλάν Ιμπν-ι Σαλαμά, καθένας απ’αυτούς, με απόλυτη σιγουριά, έχουν αναφέρει το ίδιο θαύμα περί του δέντρου. Εκατοντάδες λόγιοι (Ιμάμηδες) των Ταμπιήνxxi, έχουν μεταδώσει το θαύμα αυτό απ’όλους τους προαναφερμένους Σαχάμπεxix και με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικές πηγές από τον καθένα. Μας τα έχουν μεταδώσει δηλαδή, όχι μόνο ως λίαν διαδεδομένες, αλλά διπλά και πολλαπλά πιο διαδεδομένες ειδήσεις. Αυτό το θαύμα λοιπόν περί του δέντρου, είναι αναμφίβολα απόλυτα σίγουρο, νοηματικά λίαν διαδεδομένο (manevi tevatür)(x,xi,xii).  

 

Τώρα, παρόλο που αυτό το μέγα θαύμα περί των δέντρων έχει επαναληφθεί πολλές φορές, θα αναφέρουμε μόνο σε μερικά από τα γερά και παρόμοια παραδείγματα.

 

Πρώτο Παράδειγμα:

Καταρχήν, ο Ιμάμ-ι Ιμπν-ι Ματζέ aja) και Νταριμί (Darimi) και ο Ιμάμ-ι Μπεϊχάκι (Bayhaqi) μεταδίδουν με απόλυτη σιγουριά από τον Εξοχότατο Άνας (Anas) Ιμπν-ι Μαλίκ και τον Εξοχότατο Αλή. Επίσης, ο Μπεζζάζ και ο Ιμάμ-ι Μπεϊχάκι από τον Εξοχότατο Ομάρ ότι:

 

Τρεις Σαχάμπεxix είπανε: Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) είχε επηρεαστεί πολύ από τη διάψευση των άπιστων απαρνητών και ήταν στεναχωρημένος, είπε:

يَا رَبِّ اَرِنِى آيَةً لاَ اُبَالِى مَنْ كَذَّبَنِى بَعْدَهَا

«Ω Ραμπ[19] μου, δείξε μου ένα τέτοιο θαύμα, έτσι ώστε από δω και πέρα να αδιαφορήσω αυτούς που με διαψεύδουν.»[20]

Κατά τον Άνας, ο Εξοχότατος Τζεμπραήλlxxx παραβρισκόταν έτοιμος. Στην άκρη της κοιλάδας υπήρχε ένα δέντρο. Με την υπαγόρευση του Εξοχότατου Τζεμπραήλlxxx, ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κάλεσε εκείνο το δέντρο, κι αυτό ήρθε κοντά Του. Μετά το διέταξε: «Πήγαινε.» Κι αυτό πήγε πάλι και επαναβολεύτηκε στη θέση του.

 

Δεύτερο Παράδειγμα:

Ο μεγάλος επιστήμονας της Νοτιοανατολικής Αφρικής και Ενδουλουσίας, ο Καντί Ιγιάζ, στο βιβλίο του Σιφά-ι Σερίφ (Qadi Iyad, al-Shifa`), αναφέρει με ορθό, δυνατό και μεγαλοπρεπή διαδοχικό τίτλο  από τον Εξοχότατο Αμπντουλλάχ Ιμπν-ι Ομάρ, ότι:

 

(Ο Ομάρ λέει) Σε ένα ταξίδι , ήρθε κοντά στον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) ένας βεδουίνος. Αυτός κήρυξε:

 اَيْنَ تُرِيدُ «Πού πηγαίνεις;» Ο βεδουίνος είπε: «Στους δικούς μου». Μετά κήρυξε ο Προφήτης:

 هَلْ لَكَ اِلَى خَيْرٍ مِنْ ذلِكَ   «Δε θέλεις ένα μεγαλύτερο ‘καλό’ απ’αυτό;» Ο βεδουίνος είπε: «Τι είναι αυτό;»  Και αυτός κήρυξε:

اَنْ تَشْهَدَ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَاَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

« Το να προσμαρτυρήσεις ότι ο Αλλάχ είναι ένας , δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ, Αυτός δεν έχει συνέταιρο και ότι ο Μουχάμμεντ είναι δούλος και Απόστολος Του.»[vi]

 

Ο βεδουίνος είπε: «Ποια είναι η απόδειξη σ’αυτό που λες;» Ο Προφήτης κήρυξε:

هذِهِ الشَّجَرَةُ السَّمُرَةُ  « Το δέντρο που είναι στην άκρη της κοιλάδας θα επιμαρτυρήσει

Ο Ιμπν-ι Ομάρ λέει: Εκείνο το δέντρο ταλαντευόμενο βγήκε από τη θέση του ραγίζοντας το χώμα, και ήρθε κοντά στον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Ο Προφήτης, τρεις φορές το επίδειξε ως μάρτυρα, κι αυτό προσμαρτύρησε την ορθότητα Του. Το διέταξε, κι αυτό πήγε πάλι και επαναβολεύτηκε στη θέση του[21].

 

Σύμφωνα με τη μετάδοση του Εξοχότατου Μπουραϊντά Ιμπν-ι Σαχίμπ-ιλ Εσλεμή, με απόλυτη σιγουριά αναφέρει: Σε ένα ταξίδι που ήμασταν μαζί με τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), έφτασε κοντά Του ένας βεδουίνος Άραβας. Επιζήτησε από Αυτόν ένα θαύμα. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κήρυξε:

قُلْ لِتِلْكَ الشَّجَرَةِ رَسُولُ اللّهِ يَدْعُوكِ «Πες σε εκείνο το δέντρο ‘Ο Ρεσουλουλλάχ (Απόστολος του Αλλάχ) σε καλεί’» και υπόδειξε ένα δέντρο. Το δέντρο εκείνο, γέρνοντας αριστερά και δεξιά, έβγαλε τις ρίζες του από τη γη, ήρθε ενώπιον του Προφήτη, και τον χαιρέτησε λέγοντας اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَ يَارَسُولَ  «Η ειρήνη και οι ευλογίες (του Αλλάχ) μαζί σου , Ω Απόστολε του Αλλάχ!»[22] Μετά ο βεδουίνος Άραβας είπε: «Να επιστρέψει στη θέση του». Ο Προφήτης διέταξε και αυτό επέστρεψε. Ο βεδουίνος είπε: «Επέτρεψε μου να σε προσκυνήσω ». Αυτός είπε: «Σε κανέναν δεν επιτρέπεται». Μετά ο βεδουίνος είπε: «Τότε ας φιλήσω το χέρι και το πόδι σου». Του επιτράπηκε.

 

Τρίτο Παράδειγμα:

Καταρχήν το Σαχίχ του Μούσλιμ και τα άλλα έμπιστα βιβλία αναφέρουν ότι:

Ο Τζαμπίρ λέει: Σε ένα ταξίδι ήμασταν μαζί με τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Έψαξε ένα μέρος για να κάνει την ανάγκη Του. Όμως δεν υπήρχε ένα μέρος για να καλυφθεί. Μετά πήγε κοντά σε δύο δέντρα, πιάνοντας το ένα απ’ το κλαδί το τράβηξε. Το δέντρο υπακούοντας Τον πήγε μαζί Του, το πήγε δίπλα στο άλλο δέντρο. Έφερε δίπλα-δίπλα τα δύο εκείνα δέντρα όπως υπακούει και έρχεται μια καμήλα όταν την τραβάς από τα ηνία. Μετά είπε: اِلْتَئِمَا عَلَىَّ بِاِذْنِ اللّهِ«Σκεπαστείτε πάνω μου». Τα δύο δέντρα συνενώνοντας γίνανε σκέπαστρο. Τελειώνοντας την ανάγκη Του πίσω τους, τους έδωσε εντολή και γύρισαν στις θέσεις τους[23].

 

Σε μια δεύτερη μετάδοση πάλι, ο Εξοχότατος Τζαμπίρ λέει ότι: Με διέταξε (ο Προφήτης):

يَا جَابِرُ قُلْ لِهذِهِ الشَّجَرَةِ يَقُولُ لَكِ رَسُولُ اللّهِ: اِلْحَقِى بِصَاحِبَتِكِ حَتّىَ

اَجْلِسَ خَلْفَكُمَا

 «Πες σε εκείνα τα δέντρα να συνενωθούν για την ανάγκη του Ρεσουλουλλάχ (Απόστολου του Αλλάχ)». Έτσι είπα, και αυτά ενωθήκανε. Ύστερα, ενώ περίμενα εγώ εξήλθε ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Έδειξε με το κεφάλι του αριστερά και δεξιά, σαν να έδινε σήμα, και τα δύο εκείνα δέντρα γύρισαν στις θέσεις τους.[24]

 

Τέταρτο Παράδειγμα:

Με απόλυτα σίγουρη μετάδοση, ο Ουσάμε μπιν Ζέϊντ, ένας από τους βοηθούς και γενναίους στρατηγούς του Ένδοξου Απόστολου Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) λέει:

 

Βρισκόμασταν σε ένα ταξίδι μαζί με τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του). Δεν υπήρχε ένα κατάλληλο σκεπασμένο μέρος για την εκπλήρωση της φυσικής ανάγκης. Κήρυξε:

هَلْ تَرَى مِن نَخْلٍ اَوْ حِجَارَةٍ «Βλέπεις τίποτα σαν δέντρο ή πέτρα;» Είπα: «Ναι, υπάρχει». Με διέταξε:

اِنْطَلِقْ وَقُلْ لَهُنَّ اِنَّ رَسُولَ اللّهِ يَاْمُرُكُنَّ اَنْ تَاْتِينَ لِمَخْرَجِ رَسُولِ اللّهِ وَقُلْ لِلْحِجَارَةِ مِثْلَ ذلِكَ

«πες στα δέντρα ‘ενωθείτε για την ανάγκη του Ρεσουλουλλάχ (Απόστολου του Αλλάχ)!’ και στις πέτρες ‘μαζευτείτε σαν τοίχος!’». Εγώ πήγα και το είπα. Ορκίζομαι πως τα δέντρα συνενωθήκανε και οι πέτρες σχηματίσανε τοίχο. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), μετά την εκπλήρωση της ανάγκης Του, διέταξε: قُلْ لَهُنَّ يَفْتَرِقْن «Πες τους να χωριστούνε». Ορκίζομαι στον Ζατ-ι Ζουλτζελάλ[25] και στον Κάτοχο της ψυχής μου, ότι τα δέντρα και οι πέτρες χωρίστηκαν και πήγανε στις θέσεις τους.[26]

 

Αυτά τα δύο περιστατικά που αναφέρονται από τον Εξοχότατο Τζαμπίρ και Ουσάμε, αναφέρονται το ίδιο ακριβώς και από τους Για’λε Ιμπν-ι Μουρρέ και Γκαϊλάν Ιμπν-ι Σαλαμάτ-ις Σακαφί και τον Εξοχότατο Ιμπν-ι Μασούντ, στη μάχη του Χουνέϊν.[27]

 

Πέμπτο παράδειγμα:

Ο Ιμάμ-ι Ιμπν-ι Φεβρέκ, ο μέγας σοφός επιστήμονας του τότε αιώνα, ο οποίος με την άκρως εξαιρετική, τέλεια κρίση και νομολογία του και περίφημη αρετή του, έχει γίνει γνωστός ως ο «Δεύτερος Ιμάμ-ι Σαφιή», μεταδίδει με απόλυτη σιγουριά ότι:

 

Στη μάχη του Τάϊφ, βαδίζοντας τη νύχτα, πάνω στο άλογο, ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) είχε αποκοιμηθεί. Σ’αυτή την κατάσταση, συνάντησε μπροστά του ένα δέντρο, που λέγεται ‘σιντρέ’.[vii] Το δέντρο, για να μη θίξει το άλογο Του, κόπηκε στα δύο και Του άνοιξε το δρόμο. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), πέρασε με το άλογο Του μέσα απ’ αυτό. Μέχρι και σήμερα, το δέντρο εκείνο στέκετε στα δύο πόδια, στη σεβάσμια εκείνη στάση.[28]

 

Έκτο Παράδειγμα:

Ο Εξοχότατος Για’λε αναφέρει στην απόλυτα σίγουρη μετάδοση του:

 

Σ’ ένα ταξίδι, ένα δέντρο που ονομάζεται ‘ταλχά’ ή ‘σεμουρέ’[viii], ήρθε και περιφέρθηκε γύρω από τον Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) (σαν να κάνει ταβάφ[ix] γύρω από την ευλογημένη Καάμπα) και ξαναγύρισε στη θέση του. Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κήρυξε πως: اِنَّهَا اِسْتَأْذَنَتْ اَنْ تُسَلِّمَ عَلَىَّ «Το δέντρο αυτό ζήτησε από τον Παντοκράτορα Χακκ[29], να με χαιρετήσει.»[30]

 

Έβδομο Παράδειγμα:

Οι επιστήμονες των χαντίθi, αναφέρουν με απόλυτα σίγουρη μετάδοση από τον Ιμπν-ι Μασούντ:

 

Ο Ιμπν-ι Μασούντ είπε: Στο μέρος όπου ονομάζεται Μάτν-ι Ναχλ, όταν τα τζίν[x] του Νουσάϊμπιν ήρθαν στον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) για να φωτιστούνε, ένα δέντρο ειδοποίησε τον ερχομό αυτών των τζίνliv.

 

Επιπλέον, ο Ιμάμ-ι Μουτζαχίτ, μεταδίδει από τον Ιμπν-ι Μασούντ: Τα όντα αυτά (τα τζίν) επιζήτησαν ένα τεκμήριο (θαύμα). Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του), διέταξε σε ένα δέντρο και αυτό βγήκε από τη θέση του και ήρθε, μετά ξαναγύρισε.[31]

 

Να λοιπόν, ένα θαύμα ήταν αρκετό για τα τζινliv. Ένας άνθρωπος που ακούει χίλια παρόμοια θαύματα, εάν δεν έρχεται στην πίστη, άραγε, δε γίνεται πιο σατανάς και από τους σατανάδες που αποκαλούν ως εξής τα τζίν;

يَقُولُ سَفِيهُنَا عَلَى اللّهِ شَطَطًا

«Ο άμυαλος από μας μιλάει εσφαλμένα και λέει ψέματα σχετικά με τον Αλλάχ»[32].

 

Όγδοο Παράδειγμα:

 Τα Σαχίχ-ι Τιρμίζι με απόλυτα σίγουρη μετάδοση αναφέρουν από τον Εξοχότατο Ιμπν-ι Αμπάς:

Ο Ιμπν-ι Αμπάς είπε: Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) κήρυξε σ’έναν Άραβα βεδουίνο:

اَرَاَيْتَ اِنْ دَعَوْتُ هذَا الْعِذْقَ مِن هذِهِ النَّخْلَةِ اَتَشْهَدُ اَنِّى رَسُولُ اللّهِ

«Εάν καλέσω το κλαδί αυτού του δέντρου να έρθει κοντά μου, και αυτό αν έρθει, θα φέρεις πίστη ότι εγώ είμαι Απόστολος του Αλλάχ; ».

 Αυτός είπε: «Ναι». Ο Ένδοξος Απόστολος Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) το κάλεσε. Εκείνο το ξερό κλαδί της χουρμαδιάς κόπηκε πάνω από το δέντρο και πήδησε, ήρθε κοντά στον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) μετά Αυτός έδωσε εντολή και ξαναγύρισε στη θέση του.[33]

 

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά σαν αυτά τα οχτώ παραδείγματα, τα οποία έχουν μεταδοθεί από διάφορες κατευθύνσεις. Είναι γνωστό πως εάν ενωθούν εφτά οχτώ σχοινιά, γίνεται ένα δυνατό παλαμάρι. Επιπλέον, το θαύμα αυτό περί του δέντρου, που μεταδίδεται με πολλές κατευθύνσεις από τους διασημότερους αφοσιωμένους και ορθούς Σαχάμπεxix, βεβαίως και είναι ισχυρό ως νοηματικά λίαν διαδεδομένη είδηση(x, xi, xii) έτσι ώστε θεωρείται πραγματική λίαν διαδεδομένη είδηση(x, xi, xii). Έτσι κι αλλιώς, όταν περνάει στα χέρια των Ταμπιήνxxi, μετά τους Σαχάμπεxix, αποτελεί λίαν διαδεδομένη είδηση. Ιδίως τα έμπιστα βιβλία, όπως του Μπουχάρι, Μούσλιμ, Ιμπν-ι Χιμπάν, Τιρμίζι, έχουν ενισχύσει και διατηρήσει τόσο καλά το δρόμο αυτό ως την εποχή των Σαχάμπεxix, ώστε το να το βλέπεις στον Μπουχάρι, είναι σαν να το ακούς από τους Σαχάμπεxix.

 

Εφόσον, όπως τα παραδείγματα αυτά, τα δέντρα που βλέπουν, γνωρίζουν Τον Ένδοξο Απόστολο Σάλλελλαχου Αλεΐχι Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) και εγκρίνοντας την Προφητεία Του Τον χαιρετούν, Τον προσκυνούν και υπακούν τις διαταγές Του, άραγε, κάποια άψυχα, άμυαλα όντα που αποκαλούνται άνθρωποι, εάν δεν Τον αναγνωρίζουνε, δεν Τον αποδέχονται, δεν αξίζουν τη φωτιά, όπως ένα κομμάτι άχρηστο, ασήμαντο ξύλο ενός ξερού δέντρου και πιο κατώτερα απ’αυτό;

 

 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ

ΜΕΡΟΣ ΟΓΔΟΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΝΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΝΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ

 [1] Bukhari, Wudu, 32, 46 ; Manaqib 25 ; Muslim, Fada`il 45, 46 ; Tirmidhi, Manaqib 6 ; Abu Da`ud, Muqaddima, 5.

[2] Bukhari, Manaqib 25 ; Muslim, Imara 72, 73 ; Musnad iii, 329 ; Ibn Hibban, Sahih viii, 159.

[3] Muslim, Zuhd 74 no:3013 ; Ibn Hibban, Sahih viii, 159.

[4] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[5] Bukhari, Manaqib 25 ; Tirmidhi, Manaqib 6 ;  Darimi, Muqaddima 5.

[6] Imam Malik, Muwatta, Safar 2 ; Musnad ii, 308, 323 ; v, 228, 237 ; Ibn Hibban, Sahih viii, 167.

[7] Bukhari, Manaqib 25 ; Maghazi 35 ; Musnad iv, 290, 301 ; Beyhaqi, Dala`il al-Nubuwwa iv, 110.

[8] Muslim, Masajid, 311.

[9] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[10] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον  Αλλάχ.

[11] Bukhari, Tayammum 6 ; Manaqib 25 ; Muslim, Masajid, 312.

[12] Al-Haythami, Majma`al-Zawa`id  vi, 194 ; Qadi Iyad, al-Shifa` i  600 ; Beyhaqi, Dala`il al-Nubuwwa ii, 63.

[13] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[14] Qadi Iyad, al-Shifa` i, 290 ; Αl- Khafaji, Sharh al-Shifa iii, 29 ; Beyhaqi, Dala`il al-Nubuwwa ii, 15-20.

[15] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[16] Ibn Jawzi, Zadu`l Masr, iii,328.

[17] (Κουρ’άν, Σούρα  Ελ- Ενφάλ, 8:11).

[18] Bukhari, Istiska, 3, 6, 10,12, 13, 21 ; Muslim, Istiska, 8-10.

[19] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής και Επιμορφωτής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[20] Ibn Maja, Fitan 23 no: 4028 ; Darimi, Muqaddima 3 ; Qadi Iyad, al-Shifa` i  302 ; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa`I, 620 ; Al-Haythami, Majma`al-Zawa`id  x, 10 ; Al-Hindi, Kanz al-Ummal ii, 354.

[21] Qadi Iyad, al-Shifa` i  298 ; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa`i, 615 ; Beyhaqi, Dala`il al-Nubuwwa vi, 14 ; Al-Haythami, Majma`al-Zawa`id  viii, 292; Al- Asqalani, Al-Matalib Al-Aliya iv, 16 no: 3836.

[22] Qadi Iyad, al-Shifa` i  299 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 49. 

[23] Muslim, Zuhd 74 no:3012.

[24] Darimi, Muqaddima 4 ; Qadi Iyad, al-Shifa` i  299 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 51.

[25] Ζατ-ι Ζουλτζελάλ: Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης, Αλλάχ.

[26] Qadi Iyad, al-Shifa` i  300 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 51 ; Al- Asqalani, Al-Matalib Al-Aliya iv, 8-10 no:3830.

[27] Qadi Iyad, al-Shifa` i  301 ; Al-Hindi, Kanz al-Ummal xii, 403.

[28] Qadi Iyad, al-Shifa` i  301 ; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa`i, 619 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 57.

[29] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον  Αλλάχ.

[30] Qadi Iyad, al-Shifa` i  301 ; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa`i, 619 ; Αl-Khafaji, Sharh al-Shifa` iii, 53.

[31] Bukhari, Manaqib al-Ansar 32 ; Muslim, Salat, 150 ; Ali al-Qari, Sharh al-Shifa` i, 619.

[32] (Κουρ’άν, Σούρα  Ελ- Tζίν, 72:4).

[33] Tirmidhi, Manaqib 6 ; Al-Haythami, Majma`al-Zawa`id  x, 10.[i] Εποχή της Ευτυχίας - Ασρ-ι Σααντέτ Asr-i Sa`adet: Εποχή της Ευτυχίας, Εποχή της Μακαριότητας, Αιώνας της Ευτυχίας είναι η εποχή που έζησε ο Προφήτης Μουχάμμεντ Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του).

[ii] Βουντού (Wudu): Είναι η ιεροτελεστική πλύση το νίψιμο, ο καθαρισμός των χεριών, στόματος, μύτης, προσώπου, αυτιών κ.λ.π  που ο κάθε Μουσουλμάνος πρέπει να κάνει προ της προσευχής. 

[iii] Οι τέσσερις μεγάλοι ιμάμηδες: Οι Σουνίτες διακρίνονται σε 4 επιμέρους θρησκευτικούς κλάδους τους Χανεφίτες, τους Μαλικίτες, τους Σαφείτες και τους Χανμπαλίτες. Τα ονόματα αυτών των κλάδων λήφθηκαν από τα ονόματα που έφεραν οι ισάριθμοι ιμάμηδες που διαδέχθηκαν τους παραπάνω αντίστοιχα χαλίφηδες, δηλαδή τον Χανίφα της Κούφας, τον Μαλίκ της Μεδίνας, τον Σάφι του Καΐρου και τον Χανμπάλ της Βαγδάτης.

[iv] Ιρχασάτ : Θαυμάσια και εκπληκτικά φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί στον Προφήτης Μουχάμμεντ Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) πριν την αποκαλύψει και αποτελούν στοιχεία ως προς την προφιτικότητα Του.

[v] Θαύματα - Κeramat : Θαυμάσια και εκπληκτικά φαινόμενα σε βαθμό υπερφυσικού φαινομένου στο επίπεδο και αξίωμα αγιότητας και όχι Προφητείας.

[vi] Ολόκληρη η έκφραση είναι το ¨σεχαντέτ¨ δηλαδή το προσμαρτυρώντας ότι ο Αλλάχ είναι ένας, δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από Αυτόν και ο Μουχάμμεντ Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) είναι δούλος και Απόστολος του, το οποίο είναι το πρωτεύον και απαραίτητο στοιχείο ώστε να ασπαστεί κάποιος το Ισλάμ και να θεωρείται Μουσουλμάνος.

[vii] Σιντρέ: ένα είδος δέντρου, το οποίο ονομάζεται  Αραβική κερασιά.

[viii] Ταλχά / Σεμουρέ: Ένα είδος ακανθώδες δέντρο, που φυτρώνει στην Αραβία, μαστιχόδεντρο.

[ix] Ταβάφ: Η περιστροφή και γύρος, το ιερό προσκύνημα γύρο από την την Ένδοξη Καάμπα στην Μέκκα.

[x] Τζίν : Στο Ισλάμ στην κατηγορία των πνευμάτων ανήκουν και τα Τζίν (Jinn). Υπάρχουν τα καλά τζιν, που πιστεύουν στο Κουρ’άν αλλά υπάρχουν και τα κακά Τζιν. Ως τζίνι (αραβικά: جني') αναφέρεται στην προ-ισλαμική και στον Ισλαμισμό, ένα φανταστικό υπερφυσικό πλάσμα, μέλος των τζιν. Το τζίνι έχει ελεύθερη βούληση, εμφανίζεται πολλές φορές με ανθρώπινη μορφή και διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις. Πολλά τζίνι μπορούν να αλλάζουν μορφή. Οι προθέσεις τους δεν είναι απαραίτητα δαιμονικές, υπάρχουν τζίνι που υποστηρίζουν το καλό και το αντίθετο. Τα τζίν αναφέρονται πολλές φορές και στο Κουρ’άν και υπάρχει μια Σούρα με το όνομα Τζίν.

İlanlar
Said Nursi Kimdir?
Said Nursi Kimdir?

Said Nursi hakkında kısa bilgiler

Risale-i Nur Nedir?
Risale-i Nur Nedir?

Risale-i Nur hakkında kısa bilgiler