Περί Το Θαύμα Της Διχοτόμησης Της Σελήνης

Η Προσθήκη του Δέκατου Ένατου και Τριακοσιοστού Πρώτου Λόγου

بِسْمِ اللّهِ الرّحْمنِ الرّحِيمِ

«Μπισμιλλάχιρραχμάνιρραχίμ»

Στο Όνομα του Αλλάχ του Ραχμάν[1] του Ραχίμ[2].

اِقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَ انْشَقَّ الْقَمَرُ ٭ وَاِنْ يَرَوْ آيَةً يُعْرِضُوا وَ يَقُولُوا سِحْرٌ مُسْتَمِرٌّ

Η Ώρα (της Κρίσης) πλησίασε, και η Σελήνη Διχοτομήθηκε*Ενώ αυτοί όποτε κ`αν δούνε ένα θαύμα, γυρνώντας την πλάτη τους λένε: « Αυτό είναι μια διαρκής μαγεία!»[3]

 

Οι φιλόσοφοι και οι ασυλλόγιστοι μιμητές τους, οι οποίοι θέλουν να συγκαλύψουν με αβάσιμες καχυποψίες το λαμπρό σαν την Σελήνη θαύμα – την Διχοτόμηση της Σελήνης από τον Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[4] λένε: «Εάν η Διχοτόμηση της Σελήνης είχε συμβεί, θα ήτανε γνωστό σε όλη την γη, όλη η ιστορία της ανθρωπότητας έπρεπε να την μεταδόσει».

 

Η Απάντηση: Η Διχοτόμηση της Σελήνης δείχτικε ξαφνικά ως απόδειξη στους ισχυρισμούς προφητείας, προς ένα παριστάμενο κοινό που άκουσε και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς, μέσα στη νύχτα, σε ώρες αδράνειας και νύστας. Επίσης μαζί με το γεγονός ότι το φεγγάρι αρχίζει να φαίνεται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικά μέρη, και την ύπαρξη ομίχλης και σύννεφου, παραγόντων που εμποδίζουν την ορατότητα, και επειδή τότε ο πολιτισμός δεν είχε εξαπλωθεί, ήταν πιο αποκλειστικός και η περισκόπηση του ουρανού γινόταν σπάνια, βεβαίως και δεν χρειάζεται να έχει περάσει σε ολόκληρη την ιστορία. Προς το παρόν άκου τα παρακάτω Πέντε Σημεία από τα πολλά, που διασκορπίζουν τα σύννεφα των αμφιβολιών σχετικά με την  Διχοτόμηση της Σελήνης.

 

Πρώτο Σημείο:

 Παρόλο που είναι και ιστορικά γνωστό το αρκετά έντονο πείσμα των άπιστων εκείνης της περιοχής, στην συγκεκριμένη εποχή, και παρόλο που το Πάνσοφο Κουρ`άν γνωστοποίησε το περιστατικό αυτό σ`όλη τη γη, λέγοντας وَ انْشَقَّ الْقَمَرُ  «…και η Σελήνη Διχοτομήθηκε» [5] κανένας από τους άπιστους που αρνούντε το Κουρ’άν δεν επιχείρησε να διαψεύσει τούτο το εδάφιο, δηλαδή δεν άνοιξε καν το στόμα του για να αρνηθεί το περιστατικό το οποίο γνωστοποιείται. Εάν εκείνη την εποχή το περιστατικό αυτό δεν ήταν και για του άπιστους ένα σίγουρο γεγονός τότε, με αφορμή αυτό το εδάφιο θα εξορμούσαν σε μια σφοδρή διάψευση για την ανασκευή και αναίρεση των ισχυρισμών του Προφήτη. Όμως σχετικά με αυτό το περιστατικό η ιστορία και το Σιγιέρxvii δεν έχουνε μεταδώσει τίποτα τους σχετιζόμενους άπιστους για την  διάψευση αυτού του γεγονότος. Μόνο όπως αναφέρει το εδάφιο,

 وَ يَقُولُوا سِحْرٌ مُسْتَمِرّ ٌ  : «…λένε: Αυτό είναι μια διαρκής μαγεία!» [6] μεταδίδετε από την ιστορία το εξής ότι: Οι άπιστοι που είδαν εκείνο το περιστατικό είπαν «Είναι μαγεία…», « Μας έδειξε μαγεία. Εάν το έχουνε δει τα άλλα καραβάνια και οι ομάδες από τις άλλες περιοχές τότε είναι πραγματικότητα. Αλλιώς μας έχει κάνει μάγια.» Έπειτα, το πρωί, τα καραβάνια που ερχόντουσαν από την Υεμένη και από άλλες περιοχές είπαν : «Είδαμε ένα τέτοιο γεγονός!» και μετά οι άπιστοι είπαν σχετικά με το Καμάρι του Κόσμου (Fahr-i Alem) (Σ.Α.Ου)[7] ότι - Επ`ουδενί!- «Η μαγεία του ορφανού του Αμπού Τάλιπ επηρέασε και τον ουρανό»[8].

 

            Δεύτερο Σημείο:

            Οι περισσότεροι από τους μεγάλους επιστήμονες που διερευνούν την πραγματικότητα και την γνωρίζουν με τεκμήρια όπως ο Σά`ντ-ι Ταφταζανί έχουν πει ότι: « Η Διχοτόμηση της Σελήνης, η εκροή του νερού από τα δάχτυλά Του, το πότισμα με νερό όλου του στρατού, ο θρήνος του ξερού στύλου όπου ακουμπούσε μέσα στο μάστσιντ (Τέμενος) εν ώρα του κηρύγματος του ‘χούτμπε’ εξαιτίας της αναχώρησής του από τον Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[9] και το άκουσμα του από όλους, είναι λίαν διαδεδομένη είδηση (mutevatir)x.[10]  Δηλαδή έχουν μεταδοθεί από ομάδα σε ομάδα από μια τόση μεγάλη κοινότητα ανθρώπων ώστε είναι αδύνατον να συμφωνήσουν πάνω στο ψέμα. Είναι  λείαν διαδεδομένη είδηση ( mutevatir)x όπως και η φανέρωση πριν από χίλια χρόνια ενός διάσημου κομήτη σαν το Χάλεї. Η ύπαρξη του (αυτού του θαύματος) είναι σίγουρη σύμφωνα με λείαν διαδεδομένη είδηση ( mutevatir)x όπως και η ύπαρξη του νησιού Κεϋλάνη που δεν έχουμε δει». Είναι ανοησία λοιπόν να γίνουνε αβάσιμες αμφιβολίες για τέτοια αρκετά σίγουρα και καταφανές θέματα. Φτάνει και μόνο να μην είναι αδύνατον. Ενώ η Διχοτόμηση της Σελήνης, είναι δυνατή όπως η διχοτόμηση ενός βουνού με ένα ηφαίστειο.

 

Τρίτο Σημείο:

Το θαύμα είναι για να αποδείξει την προφητεία, για να πείσει αυτούς που την αρνούντε και όχι για να τους εξαναγκάσει. Επωμένος η φανέρωση θαυμάτων σε κάποιο πειστικό βαθμό χρειάζεται για αυτούς που ακούνε τον ισχυρισμό του Προφήτη. Η φανέρωση του όμως σε άλλες πλευρές ή η φανέρωση του με τρόπο ξεκάθαρο σε βαθμό εξαναγκασμού είναι αντίθετο στην σοφία του Χακίμ-ι Ζουλτζελάλ[11] όπως και ασύμβατο με το μυστήριο της δοκιμασίας και της δουλείας. Διότι το μυστήριο της δοκιμασίας και  πρότασης, χρίζει να ανοιχτεί μια πόρτα στο νου και να μην σφετεριστεί η επιλογή. Εάν ο Φατίρ-ι Χακίμ[12] σύμφωνα με την επιθυμία των φιλοσόφων άφηνε μια  δύο ώρες έτσι την Διχοτομημένη Σελήνη ώστε να την δει ολόκληρη η γη, και περνούσε σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, τότε όπως τα άλλα ουράνια συμβάντα ή δεν θα αποτελούσε τεκμήριο για τον ισχυρισμό της προφητείας, και δεν θα είχε ιδιαιτερότητα για την αποστολικότητα του Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[13], ή θα ήταν ένα τέτοιο θαύμα σε βαθμό καταδεκτικό έτσι ώστε θα εξανάγκαζε το μυαλό σφετερίζοντας την επιλογή του και θα ενέκρινε την προφητεία θέλει δε θέλει, άνθρωποι με ψυχή σαν κάρβουνο όπως ο Αμπού Τζάχλiv, και άνθρωποι με ψυχή σαν διαμάντι όπως ο Αμπού Μπάκρv θα έμεναν στο ίδιο επίπεδο και το μυστήριο της πρότασης και δοκιμασίας θα χανότανε. Να για αυτό το μυστήριο λοιπόν ξαφνικά, μέσα στη νύχτα, σε ώρες αδράνειας, με την διαφορά της ώρας της φανέρωσης του φεγγαριού σε όλες τις περιοχές ή τα εμπόδια της ομίχλης και σύννεφων και τα άλλα εμπόδια, θέτοντας τα ως μέσα απόκρυψης του συγκεκριμένου περιστατικού της  Διχοτόμησης της Σελήνης, δεν δείχτηκε σ`όλη τη γη και δεν πέρασε σε ολόκληρη την ιστορία.

 

Τέταρτο Σημείο:

Επειδή αυτό το περιστατικό έλαβε μέρος άξαφνα μέσα στη νύχτα, όταν όλοι ήτανε αφηρημένοι, βέβαια δεν θα φανεί απ`όλες τις πλευρές της γης. Αν και φανεί σε κάποιους δεν θα πιστέψουν στα μάτια τους. Αν και πειστούν, βεβαίως ένα τέτοιο σημαντικό περιστατικό δεν θα μείνει ως μια αιώνια περιουσία στην ιστορία, σύμφωνα με μια μόνο τέτοια είδηση.

 

Οι  διερευνούντες επιστήμονες έχουν αρνηθεί τα επιπρόσθετα στοιχεία που υπάρχουν  σε κάποια βιβλία και λένε ότι: « Η Σελήνη μετά την διχοτόμηση της κατέβηκε στη γη.» Επίσης δηλώνουν το εξής: « Μάλλον κάποιος υποκριτής (Mounafik)ix με πρόθεση να υποτίμηση την σημασία του αξιόλογου αυτού ξεκάθαρου θαύματος, τα πρόσθεσε αυτά.

 

Επιπλέον για παράδειγμα στην Αγγλία – η οποία τότε ήταν περικυκλωμένη με την ομίχλη της άγνοιας – και στην Ισπανία έχει μόλις δύση ο ήλιος – στην Αμερική είναι μέρα, -στην Κίνα και Ιαπωνία είναι πρωί, όπως σ`αυτές τις περιπτώσεις σε άλλα μέρη εξαιτίας άλλων εμποδίων βεβαίως και δεν θα φανεί. Τώρα δες αυτών τον ανόητο επικριτή που λέει: « Η ιστορία των φυλών της  Αγγλίας, Κίνας, Ιαπωνίας, της Αμερικής δεν το αναφέρουν αυτό, επωμένος δεν έχει συμβεί.» Χίλιες φορές μίσος! Πάνω στα κεφάλια των κολάκων της Ευρώπης όπως αυτός.

 

Πέμπτο Σημείο:

Η Διχοτόμηση της Σελήνης δεν είναι ένα τυχαίο, φυσιολογικό γεγονός που έλαβε χώρα από μόνο του, βάση κάποιών αιτιών, ουτοσώστε να  συγκριθεί με άλλους συνυθησμένους φυσικούς κανόνες. Αλλά ο Χαλίκ-ι Χακίμ[14] του ήλιου και της σελήνης για να επικυρώσει την προφητικότητα  του Απόστολου Του και να διαφωτίσει τους ισχυρισμούς Του δημιούργησε αυτό το υπέροχο φαινόμενο. Δείχτηκε και φανερώθηκε σε ανθρώπους που η Θεία Σοφία θέλει, με σκοπό την αποδοχή του τεκμηρίου, όπως άλλωστε χρίζει το μυστήριο της κατήχησης, και το μυστήριο της πρότασης και η σοφία της προφητείας. Για να μην δειχτεί σε αυτούς που δεν χρειάζεται – συμφωνά με το μυστήριο της σοφίας,- και σε ανθρώπους απ`όλα τα μέρη της γης, που δεν έχουν ακούσει ακόμη για τους ισχυρισμούς προφητείας, δεν έγινε φανερό έχοντας ως βάση τις πολλές αιτίες που εμποδίζουν την ορατότητα αυτού του περιστατικού όπως η ομίχλη, τα σύννεφα, η ιδιότητα του φεγγαριού να εμφανίζετε σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε διάφορα μέρη, και όπως το ότι ενώ σε κάποιες χώρες δεν είχε βγει ακόμη η σελήνη και σε άλλες είχε ανατείλει ο ήλιος, και ενώ σε κάποιες χώρες ήταν πρωί και σε άλλες ο ήλιος είχε δύση. Εάν γινότανε φανερό σ`όλους εκείνους, τότε θα φαινότανε ως η συνέπεια του τεκμηρίου της προφητείας του Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[15], και ένα προφητικό θαύμα, και επωμένος η Αποστολικότητα Του θα ήτανε καταφανές, ώστε όλοι θα το ενέκριναν υποχρεωτικά και δεν θα έμενε άλλη επιλογή στο νου – η πίστη όμως γίνεται με την επιλογή του νου – και το μυστήριο της πρότασης της δοκιμασίας θα χανότανε εντελώς. Εάν γινότανε φανερό μόνο ως ένα ουράνιο γεγονός, η σχέση του με την προφητικότιτα του  Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[16] θα κοβότανε και δεν θα έμενε καμία ιδιαιτερότητα προς Αυτόν.

 

Συμπερασματικά: Δεν έμεινε καμία αμφιβολία περί την δυνατότητα της Διχοτόμησης της Σελήνης. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που δείχνουν ότι έχει γίνει, τώρα όμως θα αναφέρουμε μόνο έξι (Υποσημείωση)[17] άπ’αυτες.

 

Η ομοφωνία των Σαχάμπεxix, - οι οποίοι είναι άνθρωποι που συμπεριφέρνονται με δικαιοσύνη -περί το γεγονός αυτού του περιστατικού, η συμφωνία όλων των ερμηνευτών του Κουρ`αν- οι οποίοι είναι επιστήμονες που διερευνούν την πραγματικότητα και την ξέρουν με αποδείξεις – περί την ερμηνεία του εδαφίου وَ انْشَقَّ الْقَمَرُ  «…και η Σελήνη Διχοτομήθηκε» [18] η μετάδοσή του γεγονότος από τους επιστήμονες του Χαντίθi – οι οποίοι είναι άνθρωποι που μεταδίδουν απερίστροφα   τα λόγια και συμπεριφορές του Προφήτη -από πολλές κατευθύνσεις και με πολλούς διαδοχικούς τίτλους, η μαρτυρία όλων των αφοσιωμένον και ειλικρινών αγίων και οσίων- που γνωρίζουν την πραγματικότητα των αόρατων και άγνωστων κόσμων με την χάρη του Ύψιστου Αλλάχ, η έγκριση των εμβριθών επιστημόνων και των αρχηγετών της επιστήμης του Κέλαμlvi - οι οποίοι μεθοδικά βρίσκονται πολύ μακριά ο ένας από τών άλλον, και το ότι η ουμμάxvii του Μουχαμμέντ (Σ.Α.Ου)[19] η οποία σύμφωνα και με οριστικούς κανόνες του Κουρ`άν και Χαντίθi δεν συνενώνεται ποτέ πάνω στην απιστία και στο λάθος[20] -αποδέχεται όπως είναι το γεγονός, όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ξεκάθαρα όπως ο ήλιος, την  Διχοτόμηση της Σελήνης.

 

Συνεπώς, μέχρι εδώ ήταν δια την διερεύνηση της πραγματικότητας και την αποστόμωση του αντιπάλου. Οι προτάσεις μετά από εδώ είναι στο όνομα της πραγματικότητας και για λογαριασμό της πίστης. Ναι, αυτά είπε η διερεύνηση, και έτσι η πραγματικότητα λέει:

 

Η Σφραγίδα του Ανώτατου Συμβουλίου των Προφητών -ο οποίος είναι το λαμπερό και φωτοβολούμενο φεγγάρι του προφητικού ουρανού,- όπως με το γεγονός του Μιράτςxc που είναι το μεγαλύτερο θαύμα και το μέγιστο υπερφυσικό φαινόμενο (Keramat)lviii της αγιότητας (Velayet) Του που ενέχει η αφιέρωση Του και Τον έχει κάνει τόσο αγαπητό (προς τον Αλλάχ), όπως δηλαδή με την περιήγηση ενός γήεινου σώματος στους ουρανούς, παρουσιάστηκε η ανωτερότητα και η αγαπητότητα Του στους επουράνιους κατοίκους και στα μέλη του υψηλού κόσμου, και αποδείχτηκε η Αγιότητα Του. Έτσι λοιπόν με μια υπόδειξη ενός γήεινου σχίζοντας σε δυο κομμάτια τη Σελήνη που είναι δεμένη στη Γη και κρεμασμένη στον ουρανό, παρουσιάστηκε ένα τέτοιο θαύμα περί την Αποστολικότητα Εκείνου του γήεινου (σώματος), ώστε η Αυτού Εξοχότητα του Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[21] με δύο λαμπερά φτερά της Αποστολικότητας και της Αγιότητας σαν τα δύο λαμπερά κομμάτια της Σελήνης, πέταξε στο υψηλότατο βαθμό της τελειότητας, αναδείχτηκε στο Κάμπ-ι Καβσέïνlxvii και έγινε καμάρι και των επουράνιων και των επίγειων κατοίκων.        

 

عَلَيْهِ وَ عَلَى آلِهِ اَلصَّلوةُ وَ التَّسْلِيمَاتُ ِمْلأَ اْلاَرضِ وَ السَّموَات

«Όσο παίρνουν η γη και οι ουρανοί γεμάτα Σαλάτ και Σαλάμ (ειρήνη και οι ευλογίες) ας είναι πάνω Σ`αυτόν και στην οικογένειά Του!»ِ

سُبْحَانَكَ لاَ عِلْمَ لَنَا اِلاَّ مَا عَلَّمْتَنَا اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ

«Σε αποκαθαίρουμε από κάθε είδους μειονέκτημα. Δεν κατέχουμε άλλη γνώση παρά αυτήν που μας έχει διδάξει. Οπωσδήποτε Εσύ είσαι Αυτός που η γνώση και η σοφία Του περικυκλώνει τα πάντα.» [22]

Σαΐντ Νούρσι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα Μέρος Της Προσθήκης Στα Θαύματα του Άχμεντ  (Σ.Α.Ου)[23]

 

Πρόκειται  για τα τεκμήρια της Προφητηκότητας του Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[24] και μια περιληπτική απάντηση σε μορφή ευρετηρίου στο ερώτημα περί του πρώτου προβληματισμού από τους τρεις σημαντικούς προβληματισμούς που βρίσκονται στο τέλος της Τρίτης Βάσης του δοκιμίου περί του Ταξιδιού Μιράτςxc.  

 

Ερώτηση: Γιατί αυτό το σπουδαίο «Μιράτς» είναι μια αποκλειστική ιδιαιτερότητα του Άραβα Μουχάμμεντ (Σ.Α.Ου)[25];

 

Απάντηση:

Ο Πρώτος σας Προβληματισμός: Στα τριάντα τρία κομμάτια των Λόγων αυτός ο προβληματισμός σας έχει διευθετηθεί  αναλυτικά. Εδώ μόνο θα παρουσιάσουμε με συντομία τα στοιχεία που δείχνουν, την χρηστότητα της προσωπικότητας  του Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[26], την προφητικότητα Του, και την αξιοσύνη Του ως προς το σπουδαίο αυτό Ταξίδι του Μιράτςxc ως ένα περιληπτικό κατάλογο, ως εξής:

 

Πρώτον:  Παρόλο που τα ιερά βιβλία όπως η Παλαιά Διαθήκη (Tevrat), η Καινή Διαθήκη (Incil), και οι Ψαλμοί (Zabur) έχουν υποστεί πολλές παραποιήσεις, Ο Χουσεΐν-ι Τζισρί που είναι ένας ειδήμων επιστήμονας που διερευνάει την πραγματικότητα και την ξέρει με τεκμήρια, ακόμη και σε αυτήν την εποχή [που έχουν περάσει πολλά χρόνια] έχει αποκαλύψει μέσα από αυτά εκατόν δέκα τέσσερα σημεία που αναγγέλλουν την Αποστολικότητα του Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[27], και τα έχει αναδείξει στο έργο του Ρισαλέ-ι Χαμιντιέ (Risale-i Hamidiye).

 

Δεύτερων: Είναι γνωστό και εγκεκριμένο  από την ιστορία ότι δύο διάσημοι μάντεις όπως ο Σικκ και ο Σατίχ λίγο πριν την έναρξη της Προφητείας στον Άχμετ (Σ.Α.Ου)[28] έχουν ειδοποιήσει την προφητεία Του και έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι Αυτός είναι ο αναμενόμενος Προφήτης της Τελευταίας Εποχής (Ahirzaman). Έτσι ακριβώς σαφέστατα τα μεταδίδει η ιστορία.

 

Τρίτον : Είναι επίσης γνωστό στην ιστορία τα εκατοντάδες θαυμάσια γεγονότα που έχουν λάβει χώρα πριν την προφητεία Του, και λέγονται «ιρχασάτ», όπως η κατάρρευση των ειδώλων που βρισκόταν στην Καάμπα, το ράγισμα του διάσημου παλατιού του Κίσρα (Βασιλιά των Περσών).

 

Τέταρτων : Θαύματα όπως το πότισμα του στρατού με το νερό που έκρεε από τα δάχτυλα Του, ο θρήνος του ξερού κορμού της χουρμαδιάς μπροστά σ’ένα μεγάλο κοινό, διότι με την μετάθεση του άμβωνα αποχωρίστηκε άπ’τον   Άχμετ (Σ.Α.Ου)[29], και η Διχοτόμηση της Σελήνης όπως αναφέρει και το εδάφιο του Κουρ’άν وَ انْشَقَّ الْقَمَرُ  «…και η Σελήνη Διχοτομήθηκε» [30] και άλλα θαύματα που ανέρχονται μέχρι και τα χίλια -σύμφωνα με διερευνήσεις και επαληθεύσεις των ειδημόνων επιστημόνων- η ιστορία και το Σιγιέρxviii εγκρίνουν και αποδεικνύουν ότι Αυτός υπερέχει όλων των όμοιων Του.

 

Πέμπτων :  Κανένας ευσυνείδητος και προσεκτικός δεν θα αμφιβάλλει ότι με την συγκατάθεση φίλων και εχθρών στην προσωπικότητα Του βρίσκονται σε ανώτατο επίπεδο όλα τα χρηστά ήθη, και ότι με την μαρτυρία και της διαγωγής Του στο καθήκον και στις δηλώσεις Του φαίνονται σε ανώτατο βαθμό και ύψιστο ήθος, και ότι με την μαρτυρία και της ηθικής ομορφιάς της θρησκείας του Ισλάμ, στην Σαρίαlvii  υφίστανται όλα τα αξιέπαινα χαρακτηριστικά σε τέλεια μορφή.

 

Έκτο : Όπως δείξαμε στο Δεύτερο Σημείο του Δέκατου Λόγου, η θεϊκότητα δεόντως της σοφίας επιθυμεί την εμφάνιση και ο Άχμετ (Σ.Α.Ου)[31] έχει ανταποκριθεί σ’αυτό με λαμπρότατο τρόπο με την μέγιστη θρησκευτική Του αφοσίωση και υποταγή. Και στην επιθυμία του Δημιουργού (Χάλικ) του Κόσμου να φανερώσει δεόντως της σοφίας και της πραγματικότητας, με ένα μέσω, την σε ύψιστο βαθμό άπταιστη ομορφιά Του, ο δείκτης και περιγραφέας με τον ωραιότερο τρόπο, είναι ολοφάνερα πάλι Αυτός.

 

Επίσης ως ανταπόκριση στην επιθυμία του Σανί [32] του Κόσμου να προσελκύσει  τα προσεκτικά βλέμματα και να επιδείξει την τελειότητα των έργων Του, που είναι σε ύψιστο βαθμό όμορφα, Αυτός είναι πάλι κατάφωρα το Πρόσωπο εκείνο που τον διαλαλεί και ανακοινώνει με υψηλή φωνή.

 

Επίσης ως ανταπόκριση στην επιθυμία του Ραμπ[33] όλων των Κόσμων να ανακοινώσει την Ενότητα-Μοναδικότητα Του ανάμεσα στις τάξεις της πληθώρας, και πάλι κατ’ανάγκην είναι Αυτός, το ίδιο Πρόσωπο που γνωστοποιεί σε μέγιστο βαθμό όλα τα επίπεδα της πίστης της Ενότητας- Μοναδικότητας Του. 

 

Επιπλέον ως ανταπόκριση στην επιθυμία του Κατόχου του Κόσμου δέοντος της σοφίας της πραγματικότητας να δει και να δείξει σε καθρέπτες της λεπτότητες της ομορφιάς Του, τα κάλλη της ωραιότητας Του και την απέραντη προσωπική Του ομορφιά με τα στοιχεία τέλειας ωραιότητας των έργων Του, πάλι είναι πασίδηλος Αυτός, το πρόσωπο εκείνο που με το πιο επιδεικτικό τρόπο Τον καθρεπτίζει και παρουσιάζει και αγαπάει και Τον κάνει αγαπητό σε όλους.

 

Επίσης ως ανταπόκριση στην επιθυμία του Σανί [34] αυτού του Παλατιού  του Κόσμου να φανερώσει και να επιδείξει τον άγνωστο θησαυρό Του – που είναι γεμάτος από πολύτιμα κοσμήματα και υπέροχα θαύματα – και με αυτά να περιγράψει και να γνωστοποιήσει την εξοχότητα Του, Αυτός πάλι είναι ο καταφανής περιγραφέας, ο απεικονιτής και ο διαπομπητής Του.

 

Επίσης ο Σανί [35] αυτού του Σύμπαντος έκανε με τέτοιο τρόπο το σύμπαν έτσι ώστε το στόλισε με θαυμάσια είδη και εξοπλισμούς και πήρε μέσα τα νοήμονα ενσυνείδητα όντα Του για να αγναντέψουνε να περιηγηθούνε με αναψυχή, να παραδειγματιστούνε και να περισυλλογηστούνε και δεόντως της σοφίας και της πραγματικότητας επιθυμεί να γνωστοποιήσει σ’αυτούς στους διανοούμενους θεατές τα νοήματα και τις αξίες των έργων και των δημιουργιών Του, και πάλι λοιπόν ανταποκριτής αυτής της επιθυμίας Του είναι ξεκάθαρα Αυτός ο Οποίος με μεγαλοπρεπέστατο τρόπο καθοδηγεί τα Τζινliv και τους ανθρώπους ίσως και όλα τα πνεύματα και τους αγγέλους μέσω του Πάνσοφου Κουρ’άν.

 

Επιπρόσθετα ο Χάκιμ-ι Χακίμ [36]  αυτού του Σύμπαντος επιθυμεί να αποκαλύψει σ’όλα τα νοήμων όντα, μέσω ενός απεσταλμένου Του, το ανεξιχνίαστο μυστήριο που ενέχει το σκοπό των μεταβολών αυτού του σύμπαντος, τις αινιγματικές τρεις δύσκολες ερωτήσεις των υπάρξεων τα οποία είναι «από πού; , προς που; , τι είναι;», είναι και πάλι καταφανές ότι Αυτός είναι σε ύψιστο βαθμό το Πρόσωπο εκείνο που αποκαλύπτει τούτο το μυστήριο και επιλύνει τούτο το αίνιγμα μέσω των πραγματικοτήτων του Κουρ’άν.

 

Επίσης ο Σανί-ι Ζουλτζελάλ[37] αυτού του κόσμου αυτοσυστήνεται σ’όλα τα διανοούμενα με όλα τα καλλιτεχνικά Του δημιουργήματα και γίνετε Αγαπητός σ’αυτούς με τα πολύτιμα Του αγαθά, μπροστά σ’αυτό, απαραίτητα, επιθυμεί να γνωστοποιήσει σ’αυτούς μέσω ενός απεσταλμένου Του, της προσδοκίες Του και τις πράξεις και ηθικές που Τον ευαρεστούν. Συνεπώς είναι καταφανής ότι Αυτός είναι το πρόσωπο εκείνο που με υψηλότατο και ιδανικότατο τρόπο κοινοποιεί και μεταδίδει εκείνες τις προσδοκίες και το ήθος που Τον ευαρεστεί μέσω του Κουρ’άν.

 

Επίσης ο Ραμπ[38] των κόσμων, επειδή ακριβώς έχει χαρίσει στον άνθρωπο -ο οποίος είναι ο καρπός του κόσμου- ευρείες ικανότητες που μπορεί ακόμη και να συμπεριλάβει τον κόσμο, και τον έχει προετοιμάσει για μια καθολική – γενικότερη δουλεία και υπηρεσία, και επειδή από άποψη αισθημάτων είναι εξαρτημένος από τη πλειονότητα και τα επίγεια, επιθυμεί μέσω ενός καθοδηγητή να στρέψει  τα πρόσωπα τους από την πλειονότητα προς την ενότητα-μοναδικότητα, από την μεταβατικότητα προς την αιωνιότητα. Βεβαίως και ως ανταπόκριση σ’όλα αυτά και πάλι είναι ολοφάνερο ότι το Πρόσωπο εκείνο που σε ανώτατο βαθμό και με σαφέστερη μορφή μέσω του Κουρ’άν, και με τον ωραιότερο τρόπο, καθοδηγεί και με την τελειότερη μέθοδο εκτελεί το καθήκον της αποστολικότητας, είναι ο ίδιος Αυτός.

 

Έτσι λοιπόν, το ενδοξότερο όλων των υπάρξεων που είναι τα έμβια όντα, το ενδοξότερο μέσα απ’όλα τα έμβια που είναι το ενσυνείδητο και το ενδοξότερο απ’όλα τα ενσυνείδητα που είναι ο πραγματικός άνθρωπος,  και μέσα από τον πραγματικό άνθρωπο το πρόσωπο το οποίο έχει εκτελέσει τα περασμένα καθήκοντα με ανώτατο βαθμό και τελειότερο τρόπο, βεβαίως και με ένα σπουδαίο ταξίδι σαν του Μιράτζxc, θα ανυψωθεί στο Κάμπ-ι Καβσέϊνlxvii, θα χτυπήσει την πόρτα της αιώνιας ευτυχίας, θα ανοίξει το θησαυρό της Ευσπλαχνίας, θα δει τις άγνωστες πραγματικότητες της πίστης, και εκείνο το Πρόσωπο θα είναι πάλι Αυτός.

Έβδομων : Όπως παρατηρούμε, σ’αυτά τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα υφίστανται αρκετά καλλωπισμοί και μια άκρως στολισμένες διακοσμήσεις. Είναι καταφανές ότι αυτοί οι καλλωπισμοί και οι διακοσμήσεις δείχνουν πως ο  Σανί[39] τους έχει μια αρκετά έντονη βούληση καλλωπισμού και σκοπιμότητα διακόσμησης. Αυτή η βούληση καλλωπισμού και διακόσμησης απαραίτητα δείχνει ότι στον  Σανί[40] εκείνο βρίσκεται ένα δυνατό ενδιαφέρον και μια υψηλή αγάπη προς τα δημιουργήματα Του. Επομένως, μέσα απ’όλα τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα αυτό που είναι το πιο περιεκτικό και εκθέτει αλλά ταυτοχρόνως τα γνωρίζει και τα γνωστοποιεί, κάνει αξιαγάπητο τον εαυτό του και επίσης επιδοκιμάζει και ευνοεί τις ομορφιές των άλλων καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, λέγοντας «ΜάσαΑλλάχ!» δηλαδή «Πόσο ωραία θέλησε και το δημιούργησε ο Αλλάχ!», σαφώς και αυτό θα είναι το πιο αγαπημένο στην εκτίμηση του φιλότεχνου εκείνου Σανί[41] που αγαπάει τα δημιουργήματα Του.

 

Να λοιπόν το πρόσωπο εκείνο που, απέναντι στα προτερήματα και τις αρετές που επιχρυσώνουν  τα καλλιτεχνικά αυτά δημιουργήματα και απέναντι στις τελειότητες και τις λεπτότητες που φωτίζουν  τις υπάρξεις, ηχεί τους ουρανούς λέγοντας, «Σουμπχάναλλάχ!,[42] ΜάσαΑλλάχ![43], και Αλλάχ-ου Άκμπαρ![44]» και με τις μελωδίες του Κουρ’άν φέρνει σε ενθουσιασμό το  σύμπαν, επίσης είναι πάλι Αυτός ο ίδιος ο οποίος με επιδοκιμασίες και επαίνους, διανοήσεις και γνωστοποιήσεις, με ύμνους και πίστη προς την Μοναδικότητα του Αλλάχ φέρνει σε έκσταση τη θάλασσα και τη στεριά.

 

Ένα τέτοιο Πρόσωπο έτσι ώστε κατά το μυστήριο του ρητού اَلسَّبَبُ كَالْفَاعِلِ «Ο υπαίτιος είναι σαν αυτουργός» ένα παρόμοιο των αγαθοεργών όλων των ακόλουθων πιστών του, βρίσκονται στη δική του ζυγοπλάστιγγα και η προσευχές και οι ύμνοι όλης της ουμμάςxvii Του προς Αυτόν, ενισχύουν την πνευματική Του εξοχότητα και τις πνευματικές αμοιβές των καθηκόντων που εκτέλεσε επί την αποστολικότητα Του, έχει κατακτήσει τις ατέλειωτες δωρεές και αφθονίες της θεϊκής αγάπης και ευσπλαχνίας. Προφανώς και είναι δεόντως του δικαίου και το ίδιο το δίκαιο, και δεόντως της αλήθειας και η ίδια η αλήθεια και δεόντως της σοφίας και η ίδια η σοφία η αναβίβαση Του με τα σκαλοπάτια του Μιράτζxc στο Παράδεισο, στο  Σιντρέτ-ούλ Μουντεχά[i], στο Άρς[45] και στο Κάμπ-ι Καβσέϊνlxvii(Υποσημείωση)[46]             

                                                                                                               

اَلْبَاقِى هُوَ الْبَاقِى

 

Μόνο Αυτός Είναι Αιώνιος!

Σαΐντ Νούρσι

 

 

 

 

Το Δέκατο Ένατο Επίπεδο του Δοκιμίου, Το Μέγιστο Τεκμήριο[47] στο οποίο πραγματεύεται η Αποστολικότητα του Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[48]

Λόγο συσχετισμού του αξιώματος έχει επιπροστεθεί εδώ.

 

Μετά ο περιηγητής της υφηλίου είπε στη δική του νοημοσύνη:

«Εφόσον αναζητώ τον Ιδιοκτήτη και τον Δημιουργό μου μέσω των υπάρξεων αυτού του σύμπαντος, τότε βεβαίως πριν από κάθε άλλο, πρέπει να επισκεφτώ τον Άραβα Μουχαμμέντ Αλεΐχι-ς Σαλλάτου Ουεσελλάμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) τον πιο ξακουστό αυτών των υπάρξεων, τον πιο άπταιστο, σύμφωνα και με την έγκριση των εχθρών Του τον πιο μεγάλο διοικητή, και πιο διάσημο άρχων, και τον ανώτατο στο λόγο και λαμπρότατο στη διάνοια και τον οποίο φωτίζει με το Κουρ’άν Του και την χρηστότητα Του τους (προηγούμενους) δέκα τέσσερις αιώνες. Και για να ρωτήσω από Αυτόν αυτό που αναζητώ, χρειάζεται να πάμε στην Εποχή της Ευτυχίαςxlv» Λέγοντας έτσι μπήκε με το νου του σ’εκείνον τον αιώνα και είδε ότι:

 

Ο αιώνας αυτός, πραγματικά μαζί με αυτό το Πρόσωπο (Σ.Α.Ου)[49] έχει γίνει αιώνας ευτυχίας της ανθρωπότητας. Διότι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μέσω του ιερού φωτός που έχει φέρει, έκανε μια νομαδική και αναλφάβητη φυλή δάσκαλους και κυρίαρχους στη γη.

 

Επίσης είπε στο νου του: «Εμείς πρώτα απ’όλα χρειάζεται να ξέρουμε σε κάποιο βαθμό την αξία και την δικαιοσύνη των λόγων και την ορθότητα των ανακοινώσεων αυτού του θαυμάσιου  Προσώπου (Σ.Α.Ου)[50]. Έπειτα να ρωτήσουμε τον Δημιουργού (Χάλικ) μας από Αυτόν» Λέγοντας έτσι άρχισε να διερευνάει. Από τις αναρίθμητες οριστικές αποδείξεις που βρήκε, εδώ θα αναφερθούν εν συντομία μόνο οι εννέα πιο περιεκτικές.

 

Η Πρώτη: Είναι ότι, ακόμη και με την ομολογία των εχθρών Του, σ’αυτό το πρόσωπο υφίστανται όλα τα ωραία χαρακτηριστικά και μια άπταιστη ηθική, και με την ξεκάθαρη αναφορά τον εδαφίων   وَمَا رَمَيْتَ اِذْ رَمَيْتَ وَلكِنَّ اللّهَ رَمَى  «Όταν πέταξες δεν το πέταξες εσύ, παρά μόνο ο Αλλάχ το πέταξε»[51] وَ انْشَقَّ الْقَمَرُ  «…και η Σελήνη Διχοτομήθηκε» [52] η Διχοτόμηση της  Σελήνης με το σημάδι ενός δακτύλου Του, και το ότι με το λίγο χώμα που πέταξε με μια Του χούφτα στο στρατό του εχθρού Του, εκείνο το χώμα έφτασε και μπήκε στα μάτια όλων εκείνων του εχθρικού στρατού και τους έκανε να διαφύγουν, και το ότι πότισε και ξεδίψασε ολόκληρο το δικό του στράτευμα που είχε μείνει χωρίς νερό, με την εκροή νερού και από τα πέντε Του δάχτυλα σαν το ιερό νερό του Καβθάρlxviii, και το ότι εκατοντάδες θαύματα έχουν εκφανεί στα χέρια Του σύμφωνα με οριστικά εδάφια και κάποια εν μέρει με λείαν διαδεδομένες ειδήσειςx, κάποια, πάνω από τριακόσια αυτών των θαυμάτων έχουν αναφερθεί μαζί με αδιάσειστα στοιχεία στην θαυμάσια και εκπληκτική σε βαθμό υπερφυσικού φαινόμενουxlix Δέκατη Ένατη Επιστολή εν ενόματη «Τα Θαύματα Του Άχμεντ (Σ.Α.Ου)[53]» έτσι παραπέμποντας τα σε αυτήν είπε:

 

«Το πρόσωπο που κατέχει τόσα άπταιστα ηθικά χαρακτηριστικά και τέλεια χρηστότητα και σοφία μαζί με τόσα κατάφωρα θαύματα βεβαίως και είναι έμπιστος και ορθός στον λόγο Του. Δεν είναι δυνατόν να καταδεχτεί το λάθος την υποκρισία και την απάτη που είναι εγχειρήματα των ανήθικων.»

 

Η Δεύτερη Απόδειξη: Είναι ότι στα χέρια Του, βρίσκεται ένα διάταγμα του Ιδιοκτήτη αυτού του Σύμπαντος και το οποίο σε κάθε αιώνα πάνω από τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι το αποδέχονται και το εγκρίνουν και αυτό το διάταγμα είναι το Ένδοξο Κουρ’άν το οποίο από επτά πτυχές είναι θαυματουργό. Και το ότι το Κουρ’άν αυτό είναι θαύμα με σαράντα πτυχές και ότι είναι ο Λόγος του Δημιουργού (Χάλικ)  αυτού του Σύμπαντος έχει αποδειχτεί μαζί με ακράδαντα στοιχεία στον Εικοστό Πέμπτο Λόγο εν ονόματι «Τα Θαύματα Του Κουρ’αν (Mucizat-i Kour’an-iye και έχει απλωθεί αναλυτικά στο πιο γνωστό δοκίμιο που είναι ένας ήλιος του Ρισαλέ-ι Νούρ, έτσι παραπέμποντας σ’αυτά την απόδειξη αυτή, είπε:

 

«Σε’ένα τέτοιο πρόσωπο(Σ.Α.Ου)[54] που είναι ο εξηγητής και ο κατηχητής ενός τέτοιου διατάγματος που είναι το απόλυτο δίκαιο και η άκρως πραγματικότητα, δεν μπορεί να υπάρχει υποκρισία και ψέμα που θα είναι σε ισχύ εγκλήματος στο διάταγμα και προδοσία προς τον ιδιοκτήτη του διατάγματος.»

 

Η Τρίτη Απόδειξη: Είναι ότι εκείνο το πρόσωπο (Σ.Α.Ου)[55] έχει εμφανιστεί με τέτοιους νόμους (Σαρίαlvii) και ένα Ισλάμ, και μια τέτοια δουλεία και αφιέρωση, και μια δέηση, και μια τέτοια πρόσκληση, και μια πίστη, που παρόμοια τους ούτε υπάρχουν και ούτε μπορούν να γίνουν. Και πιο τέλεια απ’αυτά ούτε έχουν βρεθεί και ούτε θα βρεθούν. Διότι, το φαινόμενο ότι οι νόμοι που έχουν φανεί σ’ένα αναλφάβητο πρόσωπο (Σ.Α.Ου)[56] σε κάθε αιώνα γίνεται καθοδηγητής, και σύμβουλος σε πάνω από τριακόσια εκατομμύρια ανθρώπους και γίνεται ο δάσκαλος και σωφρονιστής των μυελών τους, και διαφωτιστής και εξαγνιστής των καρδιών τους και ο διαπαιδαγωγός και αναμορφωτής των ατόμων τους (τα νέφςxcviii), και η αιτία προόδου και η πηγή ανάπτυξης των ψυχών τους, απ’όλες αυτές τις απόψεις δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ανάλογος Του ούτε και υπήρξε. Επίσης το φαινόμενο ότι αυτό το Πρόσωπο (Σ.Α.Ου)[57] σε κάθε ειδών προσκυνήσεις και προσευχές της θρησκείας Του, Αυτός ο ίδιος ήταν ο πρώτος και άφθαστος και ο πιο θεοσεβείς και πιο θεοβούμενος, και μέσα σε θαυμάσιους συνεχείς αγώνες και αναταραχές τηρούσε μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια και το πιο μικρό μυστήριο της απόλυτης δουλείας και υπακοής, και τελώντας αυτά χωρίς να απομιμείται κανέναν και κυριολεκτικά και με όλο το νόημα πρωταρχικά αλλά τέλεια, συνένωνε την απαρχή και το τελείωμα, και βέβαια είναι πρωτοφανές και δεν έχει ξαναϊδωθεί.

Επίσης ανάμεσα από χιλιάδες προσευχές και δεήσεις Του, μόνο στο Τζεβσέν-ουλ Κεμπίρ  (Cevsen-ul Kebir)[ii] με μία τέτοια γνώση του Ράμπ[58] περιγράφει σε τέτοιο βαθμό τον  Ράμπ[59] Του ώστε ύστερα από τότε, όλοι οι επιστήμονες που έχουν φτάσει στην γνώση του Αλλάχ και όλοι οι άγιοι που έχουν φτάσει στην οικειότητα και αγάπη Του, και με την συγκέντρωση των στοχασμών και διανοήσεων όλων αυτών το ότι δεν έχουν επιτεύξει ούτε αυτό το βαθμό γνώσης ούτε και αυτό το βαθμό περιγραφής (του Ράμπ[60]), δείχνει ότι ακόμη και στις προσευχές και δεήσεις δεν υπάρχει όμοιο και αντίστοιχο αυτού του Προσώπου (Σ.Α.Ου)[61]. Αυτός που θα διαβάσει την αρχή του Δοκιμίου της Δέησης, (Risale-i Münacat)  όπου αναφέρετε το σύντομο νόημα ενός αποσπάσματος από τα ενενήντα εννέα αποσπάσματα του  Τζεβσέν-ουλ Κεμπίρ  (Cevsen-ul Kebir)c θα συγκαταθέσει ότι «Ναι, δεν υπάρχει παρόμοιο και του  Τζεβσέν-ουλ Κεμπίρ  (Cevsen-ul Kebir)c.

 

Ακόμη, στην γνωστοποίηση της προφητείας και στο κάλεσμα των ανθρώπων στο δίκαιο και στην πραγματικότητα, έχει δείξει ένα τέτοιο κουράγιο, μια τέτοια υπομονή και μια τέτοια γενναιότητα ώστε παρόλο που τα μεγάλα κράτοι, οι μεγάλες θρησκείες ακόμη και η φυλή και ο θείος Του, Τον αντιμετώπιζαν με έντονη εχθρότητα, Αυτός δεν έδειξε ούτε το παραμικρό σημείο δισταγμού, αναταραχής, η δηλείας και το ότι μόνος Του προκάλεσε όλη την γη και τα έβγαλε πέρα, αξιώθηκε και ανύψωσε το Ισλάμ στην πρωτοπορία, αποδεικνύει ότι ακόμη και στην κατήχηση και στο κάλεσμα δεν υπήρξε όμοιος Του και ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει.

 

Επίσης στην πίστη είχε μια εξαίσια δύναμη και απόλυτη θετικότητα και θαυματουργή ανάπτυξη και μια υψηλή πεποίθηση που φώτισε όλη τη γη, ώστε παρόλο που όλες οι επικρατέστερες ιδέες και τα πιστεύω εκείνης της εποχής και οι σοφίες των φιλοσόφων και οι γνώσεις των πνευματικών αρχηγών ήταν σε αντίθεση και απάρνηση εναντίον Του, ούτε έβλαψαν, καθόλου την θετικότητα Του, ούτε εξασθένησαν την πεποίθηση Του, ούτε κλόνισαν την εμπιστοσύνη Του και το ότι δεν έδωσαν καμία αμφιβολία, κανέναν ενδοιασμό, καμία αυθυποβολή  στην πίστη Του. Και το φαινόμενο ότι όλοι αυτοί που προόδευσαν στα επίπεδα της πίστης και της πνευματικότητας -εν πρώτης οι Σαχαμπέxix και όλοι οι όσιοι πάντοτε φωτιστήκαν και εμπνεύστηκαν από το δικό Του επίπεδο πίστης που πάντα την βρήκαν υπεράνω όλων των επιπέδων και βαθμών, δείχνει ξεκάθαρα ότι και στην πίστη είναι απαράμιλλος και μοναδικός.

 

Να λοιπόν, “Σε Έναν, ο οποίος κατέχει έναν απαράβλητο νόμο (Σαρίαlvii) και ένα μοναδικό Ισλάμ, και  μια υπέροχη δουλεία και αφιέρωση, και μια θαυμάσια δέηση και ένα κάλεσμα που αντηχεί εναντιώνοντας σε όλη τη γη, και μια θαυματουργή πίστη, βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει ψέμα και δεν θα παραπλανεί!” λέγοντας ο περιηγητής αντηλήφθεικε τα εξής και η σύνεση του τον ενέκρινε.

 

Η Τέταρτη: Όπως η ομοφωνία των Προφητών (Αλέϊ-χιμούς Σαλάμ - Η ειρήνη του Αλλάχ μαζί τους.) αποτελεί μια αρκετά δυνατή απόδειξη για την οντότητα και την Ενότητα και Μοναδικότητα (Βαχντανιέτ[62]) του Αλλάχ, έτσι και είναι μια αρκετά δυνατή μαρτυρία στην ορθότητα και την προφητικότητα αυτού του Προσώπου (Σ.Α.Ου)[63]. Διότι όσες ευλογημένες ιδιότητες και θαύματα και καθήκοντα που στηρίζουν την προφητικότητα και την πιστότητα των Προφητών (Αλέϊ-χιμούς Σαλάμ - Η ειρήνη του Αλλάχ μαζί τους.) υφίστανται, είναι επαληθευμένο από την ιστορία ότι σ’αυτό το πρόσωπο βρίσκονται με τελειότητα. Δηλαδή αυτοί, όπως με την προφορική τους περιγραφή έχουν εξαγγείλει τους ανθρώπους ειδοποιώντας τον ερχομό αυτού του Προσώπου (Σ.Α.Ου)[64] σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη (Tevrat), την Καινή Διαθήκη (Incil), και τους Ψαλμούς (Zabur)  και άλλων ιερών γραφών, -πάνω από είκοσι πιο καταφανής αυτών των εξαγγελτικών ειδοποιήσεων και σημείων των ιερών αποκαλυπτικών βιβλίων έχουν ωραιότατα δηλωθεί και έχουν τεκμηριωθεί στην  Δέκατη Ένατη Επιστολή – έτσι και με την περιστασιακή τους περιγραφή δηλαδή με την προφητεία και τα θαύματα τους, εγκρίνουν τούτο το Πρόσωπο (Σ.Α.Ου)[65] ο Οποίος είναι ο πιο προηγμένος και ο πιο έξοχος στο επιτήδευμα και στο καθήκον τους, και επικυρώνουν με την υπογραφή τους τους ισχυρισμούς Του. Επίσης, όπως με την προφορική τους περιγραφή με ομοφωνία τεκμηριώνουν την Ενότητα και Μοναδικότητα (Βαχντανιέτ[66]), έτσι και με την περιστασιακή τους περιγραφή με συμφωνία μαρτυρούν και καταθέτουν την ειλικρίνεια και πιστότητα αυτού του Προσώπου, είπε ο Περιηγητής αντιλαμβανόμενος τα παραπάνω.

 

Η Πέμπτη: Όπως οι χιλιάδες άγιοι που έχουν επιτεύξει το δίκαιο, την πραγματικότητα, τις αρετές και την χρηστότητα, τα εκπληκτικά υπερφυσικά φαινόμενα, τις εξιχνιάσεις των πνευματικών κόσμων, και τις μαρτυρίες, με την ανατροφή, υποταγή σε αυτό το Πρόσωπο και ακολουθώντας τις δικές Του αρχές αποδυκνείουν την Ενότητα και Μοναδικότητα (Βαχντανιέτ[67]) έτσι και καταθέτουν με ομοφωνία και την πιστότητα αυτού του Προσώπου, ο οποίος είναι και δάσκαλος τους. Και είδε ότι, το ότι αυτοί οι άγιοι με το πνευματικό φως της αγιότητας αντικρίζουν ένα μέρος των ειδοποιήσεων Του από τους άγνωστους κόσμους, και τις εγκρίνουν εξολοκλήρου η με τρόπο γνωστικό, η με τρόπο μαρτυρικό η με τρόπο εμπειρικό με το πνευματικό φως της πίστης, εμφανίζει σαν τον ήλιο την πιστότητα και το βαθμό της ορθότητας και δικαιοσύνης αυτού του Προσώπου που είναι και ο δάσκαλος τους.

 

Η Έκτη: Μαζί με την πραγματικότητα ότι ήταν αναλφάβητος, με την εκμάθηση και παιδαγώγηση των ιερών πραγματικοτήτων που έχει φέρει, των υψηλών πνευματικών γνώσεων που έχει επινοήσει, των γνώσεων περί του Αλλάχ που έχει ανακαλύψει, εκατομμύριοι διερευνόντες επιστήμονες, ειδήμονες λόγιοιii του Ισλάμ, αφοσιωμένοι και πιστοί στο Ισλάμ και στον Προφήτη, επιστήμονες και ευφυής πιστοί φιλόσοφοι οι οποίοι έχουν φτάσει στα υψηλότατα πνευματικά αξιώματα στα επίπεδα της γνώσης, με συμφωνία εγκρίνουν και αποδεικνύουν με ακράδαντα στοιχεία και τεκμήρια την Ενότητα και Μοναδικότητα (Βαχντανιέτ[68]) η οποία αποτελεί το βασικό θεμέλιο των ισχυρισμών, της “υπόθεσης” αυτού του Προσώπου. Εν συνέπεια καταθέτουν ομόφωνα ότι τα λόγια Αυτού του μεγάλου δασκάλου και του μέγιστου καθοδηγητή είναι ορθά, πραγματικά δίκαια. Και όπως οι εγκρίσεις και επαληθεύσεις έτσι και οι καταθέσεις αυτών είναι ξεκάθαρα και καταφανέστατα τεκμήρια της αποστολικοτητάς Του και της πιστότητας Του. Για παράδειγμα το Ρισαλέ-ι Νούρ, μαζί με τα εκατό του κομμάτια αποτελεί ένα μόνο τεκμήριο της πιστότητας αυτού Του Προσώπου.

 

Η Έβδομη Απόδειξη: Η οικογένεια, η γενιά και οι ακόλουθοι Του εν ονόματι Σαχάμπε, η μεγάλη αυτή ομάδα που μετά από τους Προφήτες είναι οι πιο διάσημοι, πιο σεβαστή, πιο ξακουστοί, πιο ευσεβής, και πιο διορατική στην αντίληψη, εξυπνάδα και χρηστότητα, μελέτησε, επιθεώρησε, ερεύνησε, με μεγάλη περιέργεια και προσοχή και τέλεια σοβαρότητα τις καταστάσεις, τις ιδέες και όλες τις φανερές και αφανής περιστάσεις αυτού του Προσώπου και ως αποτέλεσμα με μια αμετάκλητη έγκριση και ομόφωνη κατάθεση και ακλόνητη πίστη εκφράζουν ότι το Πρόσωπο Αυτό είναι ο πιο έμπιστος, ο πιο δίκαιος, ο πιο ορθός και πραγματικός και ο ύψιστος πάνω στη γη. Και έτσι κατάλαβε (ο περιηγητής) ότι όλα αυτά ως έχουν, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της αποστολικότητας Του όπως η μέρα τον ήλιο.

 

Η  Όγδοη Απόδειξη: Όπως αυτό το σύμπαν δείχνει τον εφευρέτη, τον διοικητή και τον διαρρυθμιστεί του και τον Δημιουργό, τον Συγγραφέα και τον Διακοσμητή του, που με εκτίμηση και διακυβέρνηση το διαχειρίζεται όπως ένα παλάτι, ένα βιβλίο, μια έκθεση, ένα αγνάντιο. Έτσι και σημαίνει και δείχνει ότι θέλει, και χρήζει την εξάπαντος ύπαρξη ενός υψηλού διαλαλητή, ενός σωστού εξερευνητή, ενός επιστήμων αρχιδάσκαλου και ενός πιστού εκπαιδευτή ο οποίος θα γνωρίζει και θα γνωστοποιεί τους Θείους σκοπούς της δημιουργίας του σύμπαντος, και θα διδάσκει την θεϊκή επιμορφωτική σοφία που ενέχουν οι αλλαγές και μεταμορφώσεις που υφίστανται μέσα σ’αυτό, και θα περιγράψει τις συνέπειες των ευσυνείδητων ενεργειών του, και θα διακυρρήξη την αξία της βασικής του ουσίας και την τελειότητα των υπάρξεων που εμπεριέχει και θα εκφράζει τα νοήματα αυτού του μεγάλου βιβλίου του σύμπαντος. Έτσι κατάλαβε  (ο περιηγητής) ότι ο προσδιορισμός αυτός αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της δικαιότητας Αυτού του Προσώπου – που πιο πολλή απ’όλους επιτελεί τα καθήκοντα αυτά – και του είναι ο ύψιστος και πιστός υφιστάμενος του  Δημιουργού (Χάλικ) αυτού του Σύμπαντος.

 

Η Ένατη: Εφόσον στο παρασκήνιο υπάρχει κάποιος ο οποίος επιθυμεί να επιδείξει την εξαιρετική αριστοτεχνία και δεξιότητα Του, με αυτά τα σοφά και έντεχνα φιλοτεχνήματά Του, και να παρουσιάσει τον Εαυτό Του και να γίνει αγαπητός με αυτά τα στολισμένα και διακοσμημένα άπειρα δημιουργήματα Του, και να εισπράξει ευχαριστήρια και δοξολογίες με αυτά τα εύγευστα και αξιόλογα αμέτρητα αγαθά Του και ο οποίος αποσκοπεί και προσδοκεί προσκυνήματα και προσευχές με ευγνωμοσύνη και λατρεία απέναντι στην Επιμορφωτική και Συντηρητική Του Κυριαρχία, μέσω αυτής της Στοργικής και Ευσπλαχνικής ολικής ανατροφής και επισίτισης Του – με την οποία θεία κεράσματα και τροφές έχουν ετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν ακόμη και την πιο λεπτή απόλαυση και τις πολυποίκιλες ορέξεις των στομάτων – και ο οποίος με την εκδήλωση της θεϊκότητας Του με δημιουγηκότητα και με μεγάλες και μεγαλειώδεις εκτελέσεις και φοβερές και πάνσοφες εφαρμογές και δράσεις – όπως η αλλαγή των εποχών και η μεταβολή της νύχτας σε μέρα – απαιτεί και επιδιώκει την υπακοή, υποταγή, και την πίστη απέναντι Του, ο οποίος επιθυμεί να δείξει την δικαιοσύνη, την ευνομία και την ορθότητα Του πάντα προστατεύοντας την καλοσύνη και τους καλούς και εξαφανίζοντας την κακία και τους κακούς και εξοντώνοντας τους στυγνούς και τους ψεύδοντες με επουράνια χαστούκια.

 

Τότε βεβαίως και εξάπαντος, κοντά σ’εκείνο το αόρατο Πρόσωπο το πιο αγαπητό Του όν, και ο πιο ευθύς Του δούλος και αυτός  που υπηρετώντας  επακριβώς τους παραπάνω αναφερόμενους σκοπούς Του, ανακάλυψε και έλυσε το αίνιγμα και μυστήριο της δημιουργίας του Σύμπαντος, και αυτούς που πάντοτε ενεργούσε στο όνομα Του Δημιουργού (Χάλικ) του, και από αυτόν ζητούσε βοήθεια και επίτευξη και αξιώθηκε από πλευράς Του με βοήθεια και επιτυχία, θα είναι το Πρόσωπο εκείνο που ονομάζεται Μουχάμμεντ ο Κορεΐσιος. (Σ.Α.Ου)[69]  

 

Επίσης είπε (ο περιηγητής) στην σύνεση του: Δεδομένου ότι αυτές οι προαναφερθείσες εννέα πραγματικότητες αποδεικνύουν και μαρτυρούν την πιστότητα αυτού του Προσώπου, σαφώς και αυτός ο άνθρωπος είναι πηγή τιμής αυτού του Κόσμου, και Επαξίως Τον αποκαλούν «Φάχρ-ι Άλεμ» δηλαδή «Καμάρι του Κόσμου» και «Σερέφ-ι Μπέν-ι Άντεμ» δηλαδή «Τιμή των παιδιών του Αδάμ» της ανθρωπότητας. Και το διάταγμα του Ραχμάν [70] που υπάρχει στα χέρια Του και είναι το Θαυματουργικό Κήρυγμα του Κουρ’άν και ότι το μεγαλείο της πνευματικής  του ηγεμονίας έχει κατακτήσει το μισό της γης και η προσωπική Του τελειότητα και τα υψηλά του χαρακτηριστικά δείχνουν ότι, το πιο σπουδαίο πρόσωπο σ’αυτόν τον κόσμο είναι το Πρόσωπο Αυτό, και ο πιο αξιόλογος λόγος περί του Δημιουργού (Χάλικ)μας είναι ο δικός Του.

 

Να λοιπόν, έλα και δες ότι: Η βάση όλων των ισχυρισμών και ο σκοπός όλης της ζωής Του θαυμάσιου Αυτού Προσώπου είναι στηριζόμενος στη δύναμη των εκατοντάδων κατάφωρων απόλυτων θαυμάτων Του και στις χιλιάδες υψηλές και ουσιώδης πραγματικότητες της θρησκείας Του, να δείξει να τεκμηριώσει και να προσμαρτυρήσει την ύπαρξη του Αλλάχ ο οποίος είναι Βάτζιμπ-ουλ Βουτζούτ (Vacibü’l – Vücud)[71]  και την Ενότητα Του, τις ιδιότητες και τα ονόματα Του, και συνεπώς να διακηρύξει Αυτόν τον Βάτζιμπ-ουλ Βουτζούτ (Vacibü’l – Vücud)[72] Αλλάχ.

 

Άρα, ένας πνευματικός ήλιος αυτού του σύμπαντος και το λαμπρότατο τεκμήριο του Δημιουργού (Χάλικ) μας είναι το Πρόσωπο Αυτό που τον αποκαλούν Χαμπιπουλλάχ – δηλαδή Ο πιο Αγαπημένος Δούλος του Αλλάχ – και την προσμαρτηρία και κατάθεση Του οποίου επαληθεύουν, εγκρίνουν και συνυπογράφουν τρεις μεγάλες ομοφωνίες οι οποίες ούτε έχουν παραπλανηθεί αλλά ούτε και παραπλανούν.

 

Η Πρώτη Ομοφωνία: Είναι η ομόφωνη έγκριση της ευλογημένης με το πνευματικό φως κοινότητος η οποία έχει ξακουστεί στον κόσμο με το όνομα, “Οικογένεια και Απόγονοι Του Μουχαμμέντ” (Άλ-ι Μουχαμμέντ), Αλεΐχι-ς Σαλλάτου Ουεσελλάμ, (Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του) και η οποία εμπεριέχει χιλιάδες μεγάλους αγίους και πνευματικούς πόλους μέγιστους αγίους και πνευματικούς καθοδηγητές της εποχής τους (aktab) που κατέχουν  οξύτατες βλέψεις ώστε διεισδύουν ακόμα και στους άγνωστους και αόρατους κόσμους και έχουν γνώσεις άπαυτους. Όπως ένας άπ’αυτούς Γκάβς-ι Άζαμ (Gavs-ı Âzam Κ.S[73]) αγνάντευε το Άρς-ι Άζαμ[74] και τη μεγαλειώδης μορφή του Εξοχότατου Αρχάγγελου Ισραφίλ[iii] και επίσης όπως ο Εξοχότατος Αλή (Ο Αλλάχ πάντα ήταν ικανοποιημένος μαζί του), ο οποίος έχει δηλώσει ως εξής: «Ακόμα η κουρτίνα του αγνώστου (δηλ. η κουρτίνα που αποκρίπτει από την όραση μας τους πνευματικούς κόσμους)και αν ανοιξεί η πίστη μου δεν θα κλιμακωθεί!»

 

  Η Δεύτερη Ομοφωνία: Είναι η ομόφωνη έγκριση και συμφωνία της ξακουστής στον κόσμο με το όνομα Σαχαμπέxix κοινότητος που με ισχυρή πίστη θυσίασαν την ζωή, την περιουσία, τον πατέρα και τη φυλή τους,  και η οποία ενώ ήταν μια νομαδική φυλή και βρισκόντουσαν σε ένα αναλφάβητο περιβάλλον μακριά από την κοινωνική ζωή, τις πολιτικές ιδέες, χωρίς βιβλίο και μέσα στην σκωτείνια του μεσοδιαστήματος[75] έγιναν όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα δάσκαλοι και πρωτοσώστες στους πιο πολιτισμένους και μορφωμένους και προηγμένους στην κοινωνική και πολιτική ζωή λαούς και πολιτείες και ως διπλωμάτες και δίκαιοι κυρίαρχοι  διακυβέρνησαν  από την ανατολή ως τη δύση με καθιέρωση σ’όλη τη γη.

 

Η Τρίτη Ομοφωνία: Η εύρυθμη έγκριση σε βαθμό απόλυτης τεκμηριωμένης γνώσης της μεγάλης κοινότητας της Ουμμάxvii Του, η οποία αποτελείτε από χιλιάδες μέλη σε κάθε αιώνα, και μέσα στην οποία ανατρέφονται αναρίθμητοι ειδήμονες, εμβριθής και διερευνόντες επιστήμονες και δραστηριοποιούνται σε διάφορα επιτηδεύματα και προηγούνται με ευφυΐα σε κάθε επιστήμη. Συμπερασματικά έγκρινε, δηλαδή ότι, η προσμαρτυρία Αυτού του Προσώπου την Ενότητα, δεν είναι προσωπική και μικρή αλλά μάλλον καθολική και μεγάλη και ακλόνητη. “Μια προσμαρτυρία και ανακίρηξη ώστε όλοι οι δαίμονες και αν συγκεντρωθούν δεν μπορούν να εναντιωθούν και να αντιτεθούν σ’αυτήν” λέγοντας έτσι καταστάλξε.

 

Και να λοιπόν ο φιλοξενούμενος της γης, ο ταξιδιώτης της ζωής, ο περιηγητής της υφηλίου είχε ταξιδέψει μαζί με την σύνεση Του στην Εποχή της Ευτυχίαςxlv και ως μια σύντομη ένδειξη του μαθήματος που πήρε από το εκπαιδευτήριο εκείνο το οποίο διασκορπίζει το πνευματικό φως, έχει εκφραστεί στο Πρώτο Αξίωμα του Δέκατου Έκτου Επιπέδου το εξής:

 

لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ الْوَاجِبُ الْوُجُودِ الَّذِى دَلَّ عَلَى وُجُوبِ وُجُودهِ فِى وَحْدَتِهِ فَخْرُ الْعَالَمِ وَ شَرَفُ نَوْعِ بَنِى آدَمَ بِعَظَمَةِ سَلْطَنَةِ قُرْآنِهِوَ حِشْمَةِ وُسْعَةِ دِينِهِ وَ كَثْرَةِ كَمَالاَتِهِ وَ عُلْوِيَّةِ اَخْلاَقِهِ حَتَّى بِتَصْدِيقِ اَعْدَائِهِ وَ كَذَا شَهِدَ وَ بَرْهَنَ بِقُوَّةِ مِأَتِ مُعْجِزَاتِهِ الظَّاهِرَةِ الْبَاهِرَةِ الْمُصَدِّقَةِ الْمُصَدَّقَةِ وَ بِقُوَّةِ آلاَفِ حَقَائِقِ دِينِهِ السَّاطِعَةِ الْقَاطِعَةِ بِاِجْمَاعِ آلِهِ ذَوِى اْلاَنْوَارِ وَ بِاِتِّفَاقِ اَصْحَابِهِ ذَوِى اْلاَبْصَارِ وَ بِتَوَافُقِ مُحَقِّقِى اُمَّتِهِ ذَوِى الْبَرَاهِينِ وَ الْبَصَائِرِ النَّوَّارَة

 

«Δεν υπάρχει θεός παρά μόνο ο Αλλάχ. Είναι ο Βάτζιμπ-ουλ Βουτζούτ (Vacibü’l – Vücud)[76] και ο Βάχιντ-ι Εχάντ (Vahid-i Ehad)[77] που μέσα στην υποχρεωτική και απαραίτητη Του Οντότητα και  Ενότητα δείχνει και τεκμηριώνει το Πρόσωπο (Σ.Α.Ου)[78] εκείνο το οποίο με την μεγάλη κυριαρχία του Κουρ’άν Του, και το μεγαλείο της θρησκείας Του, και την πληθώρα των αρετών Του, και με την ομολογία ακόμη και των εχθρών Του, με την υψηλότητα της ηθικής Του, είναι το Καμάρι του Κόσμου και η τιμή της Ανθρωπότητας. Το ίδιο πάλι, εκείνο το Πρόσωπο (Σ.Α.Ου)[79] το οποίο με την δύναμη των εκατοντάδων επαληθευμένων και αληθινών, φανερών και κατάφωρων θαυμάτων Του, και την δύναμη των χιλιάδων αναμφισβήτητων πραγματικοτήτων της θρησκείας Του, και την ομοφωνία του Âl-i Beytiii Του, και την συμφωνία των διορατικών Του Ακολούθων Σαχαμπέxix και την ευρυθμία και συνομολόγηση των προνοητικών διερευνόντων της Ούμμαςxvii Του αυτών που κατέχουν πνευματικό φως, προσμαρτυρεί και διακυρύτει Αυτουνού την υποχρεωτική και απαραίτητη Οντότητα μέσα στην Ενότητα και το αποδεικνύει.          

 

                                                                                                               

اَلْبَاقِى هُوَ الْبَاقِى

 

Μόνο Αυτός Είναι Αιώνιος!

Σαΐντ Νούρσι

 

 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ

ΜΕΡΟΣ ΟΓΔΟΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΝΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΕΝΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ



[1] Ραχμάν: Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης.

[2] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[3] (Κουρ’άν, Σούρα  Ελ- Κάμερ, 54:1-2)

[4] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[5] (Κουρ’άν, Σούρα  Ελ- Κάμερ, 54:1)

[6] (Κουρ’άν, Σούρα  Ελ- Κάμερ, 54:2)

[7] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[8] Ibn Hajar, Fath al-Bari, viii, 145; Bayhaqi, Dala`il al-Nubuwwa, ii, 266,268.

[9] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[10] Bukhari, ii, 251;v, 62; vi, 178 ; Al-Hakim, al-Mustadrak ii, 472; Beyhaqi, Dala`il al-Nubuwwa i, 279-81.

[11] Χακίμ-ι Ζουλτζελάλ: Ο Κατεξοχήν  Σοφός Αλλάχ που δημιουργεί τα πάντα με σοφία, με νόημα και ωφέλεια και έτσι όπως πρέπει, και είναι ο Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης.

[12] Φατίρ-ι Χακίμ: Ο Πλάστης, και Κατεξοχήν  Σοφός Αλλάχ που δημιουργεί τα πάντα με σοφία, με νόημα και ωφέλεια και έτσι όπως πρέπει και του οποίου τα έργα δεν μπορούν να μιμηθούν.

[13] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[14] Χαλίκ-ι Χακίμ: Ο Δημιουργός και  Κατεξοχήν  Σοφός Αλλάχ που δημιουργεί τα πάντα με σοφία, με νόημα και ωφέλεια και έτσι όπως πρέπει.

[15] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[16] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[17] Υποσημείωση: Δηλαδή υπάρχουν έξι τεκμήρια σε μορφή έξι φορές ομοφωνίας του γεγονότος. Αυτή η θέση ενώ άξιζε πολλές εξηγήσεις, δυστυχώς έμεινε μικρή.

[18] (Κουρ’άν, Σούρα  Ελ- Κάμερ, 54:1)

[19] (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[20] Musnad i, 377, 413, 447, 456; iii, 207, 220, 275, 278; iv, 81; Tafsir Ibn Kathir vi, 469. Suyuti, Nazm al-Mutanathir fi`l-Hadith al-Mutawatir, 180; Tabarani, al-Mu`jam al-Kabir, xii, 13623-4 ; xvii, 666-7 ; Adi, al-Kamil fi`l-Du`afa, iii, 1307.

[21] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[22] (Κουρ’άν, Σούρα  Αλ- Μπάκαρα, 2:32).

[23] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[24] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[25] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[26] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[27] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[28] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[29] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[30] (Κουρ’άν, Σούρα  Ελ- Κάμερ, 54:1)

[31] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[32] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[33] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής και Επιμορφωτής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[34] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[35] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[36] Χάκιμ-ι Χακίμ: Ο Κυριάρχος, Άρχων και Κατεξοχήν  Σοφός Αλλάχ που δημιουργεί τα πάντα με σοφία, με νόημα και ωφέλεια και έτσι όπως πρέπει.

[37] Σανί-ι Ζουλτζελάλ: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη και είναι ο κάτοχος του Μεγαλείου Δύναμης.

[38] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής και Επιμορφωτής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[39] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[40] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[41] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[42]Σουμπχάναλλάχ!: Ο Αλλάχ είναι σε απέραντο βαθμό υπεράνω  κάθε είδους ατέλειας και ελλειπτικότητας. 

[43] ΜάσαΑλλάχ! : Πόσο ωραία θέλησε και τα δημιούργησε ο Αλλάχ!

[44] Αλλάχ-ου Άκμπαρ! : Ο Αλλάχ είναι ο Μέγιστος.

[45] Άρς : Το Ουράνιο μέρος όπου φανερώνετε το μεγαλείο, η υψηλότητα  και η απεριόριστη ηγεμονία του Αλλάχ που περικυκλώνει τα πάντα.

[46] (Υποσημείωση): Σε μια από της Ισλαμικές εφημερίδες, η οποία έχει σχέση και ενδιαφέρει όλη την κοινότητα του Ισλάμ, έχει δημοσιευθεί το παρακάτω κείμενο το οποίο είναι σχετικά με ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη το 1927 και έχουν λάβει μέρος πολύ σημαντικοί πολιτικοί, όλοι οι νομικοί σχετιζόμενοι με την κοινωνική ζωή, όλοι οι σημαντικοί φιλόσοφοι, και έχουν ανακοινώσει ομοφώνα στην γλώσσα τους το παρακάτω συμπέρασμα – γραμμένο στα Αραβικά – σχετικά με την Σαρίαlvii του Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.).  Εμείς θα αντιγράψουμε το Αραβικό κείμενο της Αραβόφωνης εφημερίδας όπως ακριβός έχει δημοσιευθεί και στη συνέχεια θα προσθέσουμε την μετάφραση του.

                Με την δήλωση αυτόν των δυο ηρωικών φιλόσοφων, μαζί με τους σαράντα τρεις ξένους φιλόσοφους που έχουμε γράψει στο τέλος του Νούρ Τσέσμεσι(Η Βρύση Του Φωτός) οι ορθοί μάρτυρες συμπληρώνονται στους σαράντα πέντε. اَلْفَضْلُ مَا شَهِدَتْ بِهِ اْلاَعْدَاء   « Η Αρετή και Εξοχότητα είναι να σε παραδέχονται και να σε εγκρίνουν ακόμα και οι εχθροί σου.»

                Η  Δήλωση της Αραβικής Εφημερίδας:    

وَقَدْ اِعْتَرَفَ حَتَّى عُلَمَاءُ الْغَرْبِ بِسُمُوِّ مَبَادِى اْلاِسْلاَمِ وَصَلاَحِهَا لِلْعَالَمِ... قَالَ

عَمِيدُ كُلِّيَّةِ الْحُقُوقِ بِجَامِعَةِ  قَيِيَنَا َاْلاُسْتَاذُ شَبُولْ فِى مُؤْتَمَرِ الْحُقُوقِيِّينَ الْمُنْعَقَدِ فِى سَنَةِ 1927أ

[اِنَّ الْبَشَرِيَّةَ لَتَفْتَخِرُ بِاِنْتِسَابِ رَجُلٍ كَمُحَمَّدٍ (ع ص م) اِلَيْهَا اِذْ اِنَّهُ رَغْمَ اُمِّيَّتِهِ اِسْتَطَاعَ قَبْلَ بِضْعَةِ عَشَرَ قَرْنًا اَنْ يَاْتِى بِتَشْرِيعٍ سَنَكُونُ نَحْنُ اْلاَوْرُوبَائِيِّينَ اَسْعَدَ مَا نَكُونُ لَوْ وَصَلْنَا اِلَى قِيْمَتِهِ بَعْدَ اَلْفَىْ عَامٍ]

وَ قَالَ بَرْنَارْد شَوْ :[لَقَدْ كَانَ دِينُ مُحَمَّدٍ (ع ص م) مَوْضِعَ التَّقْدِيرِ السَّامِى دَائِمًا لِمَا يَنْطَوِى عَلَيْهِ مِنْ حَيَوِيَّةٍ مُدْهِشَةٍ ِلاَنَّهُ عَلَى مَا يَلُوحُ لِى هُوَ الدِّينُ الْوَحِيدُ الَّذِى لَهُ مَلَكَةُ الْهَضْمِ ِلاَطْوَارِ الْحَيَاةِ الْمُخْتَلِفَةِ وَالَّذِى يَسْتَطِيعُ لِذلِكَ اَنْ يَجْذِبَ اِلَيْهِ كُلَّ جَيْلٍ مِنَ النَّاسِ وَ اَرَى وَاجِبًا اَنْ يُدْعَى مُحَمَّدٌ (ع ص م) مُنْقِذَ اْلاِنْسَانِيَّةِ وَ اَعْتَقِدُ اَنَّ رَجُلاً مِثْلَهُ اِذَا تَوَلَّى زَعَامَةَ الْعَالَمِ الْحَدِيثِ نَجَحَ فِى حَلِّ مُشْكِلاَتِهِ وَاَحَلَّ فِى الْعَالَمِ السَّلاَمَةَ وَالسَّعَادَةَ (يَعْنِى الْمُسَالَمَةَ وَالصُّلْحَ الْعُمُومِىَّ) وَمَا اَشَدَّ حَاجَةَ الْعَالَمِ اَلْيَوْمَ اِلَيْهَا...

 

Μια Σύνοψη της Μετάφρασης.

           Ναι, οι Νομοδιδάσκαλοι, οι Λόγιοι, και οι Φιλόσοφοι τις δύσις έχουν παραδεχτεί και έχουν δηλώσει ότι οι Ισλαμική Νόμοι επαρκούν για την αναμόρφωση του κόσμου σε ύψιστο βαθμό.

           Και επιπλέον στο γενικό συνέδριο του 1927 οπού συγκεντρώθηκαν όλοι οι Νομικοί ο πρόεδρος του συνεδρίου και ο πρωτομάστορας Φιλόσοφος Shebol – Σέμπολ δήλωσε ότι:

           «Όλη η ανθρωπότητα οπωσδήποτε είναι περήφανη για τον ερχομό του Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ. Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.), διότι Αυτός, παρόλο που ήταν αγράμματος, πριν δέκα τρεις αιώνες έχει φέρει έναν τέτοιο Νόμο που εμείς οι Ευρωπαίοι αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε την αξία και την πραγματικότητα του Νομού αυτού σε δυο χιλιάδες χρόνια θα είμαστε οι πιο ευτυχείς!»

           Ο Δεύτερος: Η αλλιώς ο τεσσαρακοστός πέμπτος που προστέθηκε στο Νούρ Τσέσμεσι(Η Βρύση Του Φωτός) ο Bernard Shaw - Μπέρναρντ Σαού δήλωσε ότι:

          «Ο λόγος που η θρησκεία του  Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ. Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.) είναι  σε ύψιστο βαθμό εκτίμησης και έγκρισης είναι το ότι εξασφαλίζει μια πολύ ισχυρή και σημαντική ζωή. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι: Αυτή η θρησκεία – Μία, μοναδική, ασύγκριτη και ολοκληρωτική – συγχωνεύει όλους τους άλλους διαφορετικούς και αντίθετους, τύπους και τρόπους ζωών. Δηλαδή, εκκαθαρίζει και βελτιώνει με έναν αναμορφωτικό και μεταμορφωτικό τρόπο.

Επιπλέον η θρησκεία του  Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ. Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.) είναι μια τέτοια θρησκεία που ελκύει ανθρώπους απ’όλες της  εθνικότητες.

Εγώ βλέπω και πιστεύω ότι: είναι υποχρέωση στην ανθρωπότητα να παραδεχτεί και να πει ότι ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ. Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.) είναι ο Λυτρωτής της ανθρωπότητας και Αυτός είναι ο άξιος για το αξίωμα του Λυτρωτή.»

Επιπλέον  δηλώνει ότι:  «Εγώ πιστεύω ότι: Αν υπήρχε κάποιος παρόμοιος, στον  τρόπο ζωής του  Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ. Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.) στην εποχή μας, και κυβερνούσε ως αρχηγός, θα έλυνε όλες της  δυσχέρειες αυτού του νέου κόσμου, και θα προκαλούσε μια παγκόσμια ειρήνη και ευτυχία σε αυτόν τον χαώδη κόσμο.»

Ναι είναι φανερό το πόσο μεγάλη ανάγκη έχει αυτός ο νέος κόσμος μια τέτοια παγκόσμια ειρήνη και ευτυχία                                       

[47] Αγιέτ-ουλ Κιουμπρά (Ayetül-Kübra)

[48] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[49] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[50] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[51] (Κουρ’άν, Σούρα Αλ- Aνφάλ, 6:17).

[52] (Κουρ’άν, Σούρα  Ελ- Κάμερ, 54:1)

[53] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[54] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[55] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[56] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[57] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[58] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής και Επιμορφωτής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[59] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής και Επιμορφωτής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[60] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής και Επιμορφωτής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[61] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[62] Βαχντανιέτ: Η Ενότητα και Μοναδικότητα του Αλλάχ, Το αδιαίρετο του Αλλάχ.

[63] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[64] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[65] Ο Μουχάμμεντ  (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[66] Βαχντανιέτ: Η Ενότητα και Μοναδικότητα του Αλλάχ, Το αδιαίρετο του Αλλάχ.

[67] Βαχντανιέτ: Η Ενότητα και Μοναδικότητα του Αλλάχ, Το αδιαίρετο του Αλλάχ.

[68] Βαχντανιέτ: Η Ενότητα και Μοναδικότητα του Αλλάχ, Το αδιαίρετο του Αλλάχ.

[69](Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[70] Ραχμάν: Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης.

[71] Βάτζιμπ-ουλ Βουτζούτ (Vacibü’l – Vücud): Η οντότητα Του Αλλάχ η οποία είναι άκρως απαραίτητη και υποχρεωτική και η ανυπαρξία Του είναι απολύτως αδιανόητη.

[72] Βάτζιμπ-ουλ Βουτζούτ (Vacibü’l – Vücud): Η οντότητα Του Αλλάχ η οποία είναι άκρως απαραίτητη και υποχρεωτική και η ανυπαρξία Του είναι απολύτως αδιανόητη.

[73] Κ.S (Kuddıse Sırruhu): Να Είναι Άγια και Καθαρή η Γνώση που Κατέχει από την Θεία Σοφία!    

[74] Άρς : Το Ουράνιο μέρος όπου φανερώνετε το μεγαλείο, η υψηλότητα  και η απεριόριστη ηγεμονία του Αλλάχ που περικυκλώνει τα πάντα.

[75] Το διάστημα μεταξύ του Εξοχότατου Προφήτη Ίσα, (Ιησού) (Αλέϊ-χίς Σαλάμ - Η ειρήνη του Αλλάχ μαζί του.) και του Εξοχότατου Προφήτη Μουχάμμεντ (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[76] Βάτζιμπ-ουλ Βουτζούτ (Vacibü’l – Vücud): Η οντότητα Του Αλλάχ η οποία είναι άκρως απαραίτητη και υποχρεωτική και η ανυπαρξία Του είναι απολύτως αδιανόητη.

[77] Βάχιντ-ι Εχάντ (Vahid-i Ehad): Ο Ένας και Μοναδικός Αλλάχ του οποίου η Μοναδικότητα έχει περιτυλίξει τα πάντα και η Ενότητα του είναι αποκλείστηκα έκδηλη σε κάθε μια ύπαρξη.

[78](Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)

[79](Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)



[i] Σιντρέτ-ούλ Μουντεχά : Το τελευταίο αξίωμα που ο Αρχάγγελος Τζεμπραήλlxxx δύνατε να ανέρθει.

[ii] Τζεβσέν-ουλ Κεμπίρ – (Cevsen-ul Kebir): Η γνωστή προσευχή που ο Αρχάγγελος Τζεμπραήλ-Γαβριήλ (Αλέϊ-χίς Σαλάμ - Η ειρήνη του Αλλάχ μαζί του) υπαγορεύει στον προφήτη μέσα στο πόλεμο λέγοντάς Του «Βγάλε την πανοπλία και διάβασε αυτή την προσευχή!»

[iii] Ισραφίλ: Το όνομα του Αρχάγγελου Χερουβίμ όπως αναφέρετε στο Κουρ’άν

İlanlar
Said Nursi Kimdir?
Said Nursi Kimdir?

Said Nursi hakkında kısa bilgiler

Risale-i Nur Nedir?
Risale-i Nur Nedir?

Risale-i Nur hakkında kısa bilgiler