ΠΡΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Συντήρησης και Ηγεμονίας,  και η αποκάλυψη του ονόματος του Ραμπ[1].

Είναι ποτέ δυνατόν η δόξα της Συντήρησης και η Άγια Ηγεμονία να δημιούργησαν ένα σύμπαν τέτοιο, σαν κι’ αυτό, με σκοπό να εκθέσουν τις τελειότητες Του, με τέτοιους υψηλούς στόχους και ευγενείς επιδιώξεις, χωρίς να καθιερώσουν μιαν ανταμοιβή για εκείνους τους πιστούς οι οποίοι μέσα από την πίστη και τη λατρεία ανταποκρίνονται στους στόχους και τις επιδιώξεις αυτές; Ή μήπως δε θα έπρεπε να τιμωρήσει εκείνους τους παραστρατημένους οι οποίοι μεταχειρίζονται τις επιδιώξεις Του (αυτές) με απόρριψη και χλευασμό;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Γενναιοδωρίας και του Ελέους, και η αποκάλυψη των ονομάτων του Κερίμ[2] και του Ραχίμ[3].

Είναι ποτέ δυνατόν ο Ραμπ[4] του κόσμου αυτού, ο Οποίος μέσα από τα έργα του επιδεικνύει απέραντη γενναιοδωρία, αμέτρητο έλεος, άπειρη λαμπρότητα και ατέλειωτη δόξα, να μην παρέχει ανταμοιβή με τρόπο που να αξιώνει  στη γενναιοδωρία και το έλεος Του, και να μην τιμωρεί με τρόπο που αρμόζει στη λαμπρότητα και τη δόξα του; Εάν κάποιος εξετάσει τη διαχείριση αυτού του  κόσμου, αντιλαμβάνεται ότι όλα τα έμψυχα όντα -από τα πιο αδύναμα μέχρι τα πιο ισχυρά -λαμβάνουν κάποιου είδους κατάλληλη μορφή διατροφής.[5]Τα πιο αδύναμα και τα πιο ανίσχυρα λαμβάνουν το καλύτερο είδος συντήρησης. Στον κάθε δυστυχή και ταλαίπωρο καταφθάνουν λύσεις από απρόβλεπτα σημεία. Αυτή η απλοχεριά και η αφθονία διανέμονται με τέτοια μεγαλοπρεπή γενναιοδωρία που μας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ένα χέρι απέραντης γενναιοδωρίας βρίσκεται  σε λειτουργία.

Για παράδειγμα την άνοιξη, όλα τα δέντρα στολίζονται με περιβολές τόσο λεπτές όσο το μετάξι, ακριβώς όπως τα ουρί στον Παράδεισο. Σκεπάζονται με λουλούδια και καρπούς λες και είναι πολύτιμα πετράδια, καθίστανται οι αίτιοι να μας προσφέρουν πολυάριθμες ποικιλίες των εκλεκτότερων φρούτων επάνω σε κλαδιά προτεταμένα με τρόπο διακριτικό σαν τα χέρια ενός υπηρέτη... Κατά παρόμοιο τρόπο, μας παρέχεται γλυκύτατο και θρεπτικό μέλι για να φάμε, μέσου το χέρι μιας μέλισσας με δηλητηριώδη κεντρί... Ντυνόμαστε με το πιο εκλεκτό και μαλακό ρούχο (μετάξι) με τη βοήθεια ενός εντόμου που δεν έχει χέρια… Και μέσα σε ένα μικρό σπόρο διαφυλάττεται για χάρη μας ένας μεγάλος θησαυρός ελέους. Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας εξόχου κάλλους γενναιοδωρίας, μιας εξαιρετικά διακριτικής αίσθησης ελέους.

Συνεπώς, άλλωστε, το γεγονός ότι, με εξαίρεση τον άνθρωπο και ορισμένα άγρια ζώα, τα πάντα, από τον ήλιο μέχρι τη σελήνη και τη γη, μέχρι τα μικρότερα από τα όντα εκτελούν τα καθήκοντα τους με τη μέγιστη ακρίβεια, δεν υπερβαίνουν τα όρια τους ούτε κατά έναν πόντο, και υπακούουν σε μια παγκόσμια τάξη υποταγής με ένα πνεύμα εκστατικού δέους - το γεγονός αυτό φανερώνει ότι ενεργούν σύμφωνα με το πρόσταγμα ενός Κατόχου μεγάλης δόξας και επιβλητικότητας. Είναι επίσης προφανές ότι ο τρόπος με τον οποίο όλες οι μητέρες, στο φυτικό, ζωικό και ανθρώπινο βασίλειο, συντρέχουν τα αδύναμα και ανίσχυρα τους βρέφη με μια εκλεπτυσμένη τροφή όπως το γάλα, με στοργική συμπόνια, είναι μια καταφανή εκδήλωση του μεγέθους της ευσπλαχνίας που λειτουργοί. [6]

Αφού λοιπόν, Ο Μουτασαρρίφ[7] του κόσμου αυτού κατέχει μια τέτοια άπειρη γενναιοδωρία, μια τέτοια άπειρη ευσπλαχνία, έτσι λοιπόν κατέχει και μια  λαμπρότητα και δόξα. Και η ατέλειωτη Του αυτή  δόξα και λαμπρότητα αξιώνουν την τιμωρία των αγενών. Η απέραντη Του γενναιοδωρία χρήζει ατελεύτητης δωρεάς, και το αμέτρητο του έλεος αξιώνει απονομή χάριτος επάξιας του ιδίου. Και όμως, στον μεταβατικό αυτό κόσμο και σύντομη αυτή ζωή, μονάχα το ένα εκατομμυριοστό από όλα αυτά, σαν μια σταγόνα από τον ωκεανό, αυτό-επιβεβαιώνονται και αυτό-εκδηλώνονται. Επομένως θα υπάρξει ένα βασίλειο μακαριότητας ανάλογο προς τη γενναιοδωρία αυτή και επάξιο του ελέους αυτού. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει κανείς να αρνηθεί την ύπαρξη του ελέους που μας είναι ορατή, και κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να αρνιόμασταν την ύπαρξη του ήλιου που γεμίζει την κάθε μέρα με το φως του. Διότι ο αμετάκλητος θάνατος θα μετέτρεπε την ευσπλαχνία σε συμφορά, την αγάπη σε οδύνη, την ευλογία σε μαρτύριο, τη διάνοια σε ένα εργαλείο αθλιότητας και την ευχαρίστηση σε πόνο, έτσι που η καθ’αυτόν ουσία του ελέους αυτού θα αφανιζόταν.

Πρέπει επιπρόσθετα να υπάρχει ένας χώρος τιμωρίας ταιριαστός προς την τιμή και την αξιοπρέπεια του Αλλάχ. Διότι σε γενικές γραμμές ο καταπιεστής αφήνει τον κόσμο αυτό ενώ ακόμη ασκεί έλεγχο της δύναμης του, και ο καταπιεσμένος ενώ εξακολουθεί να υπόκειται σε εξευτελισμό. Τα ζητήματα αυτά επομένως αναβάλλονται προς παρακολούθηση ενός ανώτατου δικαστηρίου και δεν παραμελούνται. Συμβαίνει ακόμη μερικές φορές να ορίζεται η ποινή στον κόσμο αυτό. Τα μαρτύρια που υπέστησαν άνθρωποι απείθαρχοι και ανυπότακτοι σε περασμένους αιώνες αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος δεν αφήνεται να πράττει ότι θέλει, και ότι είναι πάντοτε εκτεθειμένος στα χαστούκια μιας τέτοιας λαμπρότητας και η μεγαλοπρέπειας.

Είναι ποτέ δυνατόν ο άνθρωπος να έχει το πλέον σημαντικό καθήκον σε ολάκερη τη δημιουργία και να προικιστεί με τις πιο σπουδαίες πνευματικές ικανότητες, και Ο Ραμπ[8] του ανθρώπου να έχει καταστήσει τον Εαυτό του εγνωσμένο σε αυτόν με όλα του τα λειτουργικά έργα, και ο άνθρωπος να αδυνατεί να Τον αναγνωρίσει εν είδει λατρείας… -ή  να έχει καταστήσει τον Εαυτό του ως τον ηγαπημένο των ανθρώπων μέσα από τους πολυάριθμους καρπούς του ελέους Του, και ο άνθρωπος να αδυνατίσει να καταστήσει τον εαυτό του τον ηγαπημένο Του μέσα από τη λατρεία… -ή  να έχει εκδηλώσει την αγάπη και το έλεος Του στον άνθρωπο μέσα από πολυειδείς δωρεές, και ο άνθρωπος να παραλείψει να Τον σεβαστεί με ευχαριστίες και αίνο… -είναι ποτέ δυνατόν ο άνθρωπος να παραμείνει ατιμώρητος, να αφεθεί να πράττει τα θελήματα του, ή Ο Ζατ-ι Ζουλτζελάλ[9] της λαμπρότητας και της δόξας να μην ετοιμάσει γι’αυτόν ένα χώρο ανταπόδοσης;

Είναι ποτέ δυνατόν, από την άλλη, να μην ετοιμάσει ένα βασίλειο ανταμοιβής και αιώνιας μακαριότητας για εκείνους τους πιστούς οι οποίοι ανταποκρίνονται στο γεγονός ότι Ο Ραχμάν-ι Ραχίμ[10] καθιστά τον Εαυτό του εγνωσμένο αναγνωρίζοντας Τον μέσα από την πίστη, στο ότι καθιστά τον Εαυτό του ηγαπημένο προσφέροντας Του αγάπη μέσα από τη λατρεία, και στο έλεος Του προσδίδοντας Του τιμή και ευχαριστίες;

ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

 Είναι η πύλη της Σοφίας και της Δικαιοσύνης, και η αποκάλυψη των ονομάτων του Χακίμ[11] και του Άντιλ[12].

Είναι ποτέ δυνατόν[13] ο Ζατ-ι Ζουλτζελάλ[14] ο Οποίος καταδεικνύει την Κυριαρχική εξουσία της Συντήρησης Του μέσα από τη σοφία και την τάξη, τη δικαιοσύνη και την αίσθηση ισορροπίας που διαπερνούν τα πάντα, από το άτομο μέχρι τους ήλιους, να μην απονέμει χάρη και ανταμοιβή σε εκείνους τους πιστούς που ζητούν καταφύγιο κάτω από την  Συντηρητική και προστατευτική φτερούγα της Κυριότητας Του, οι οποίοι πιστεύουν στη Σοφία και τη Δικαιοσύνη Του, και των οποίων οι πράξεις έχουν ως αντικειμενικό σκοπό να Τον λατρεύουν; Και να μην τιμωρήσει τους απότομους και αγενείς εκείνους ανθρώπους, οι οποίοι δυσπιστούν στη σοφία και τη δικαιοσύνη Του και εξεγείρονται εναντίον Του με αυθάδεια; Λοιπόν ούτε το ένα χιλιοστό της σοφίας και της δικαιοσύνης αυτής δεν ασκείται όσον αφορά τον άνθρωπο, στον παροδικό αυτό κόσμο, αναβάλλονται. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους της πλάνης εγκαταλείπουν τον κόσμο αυτό ατιμώρητοι, και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους της πνευματικής καθοδήγησης τον εγκαταλείπουν χωρίς καμία χάρη και ανταμοιβή. Όλα τα πράγματα επομένως, αναβάλλονται για ένα ανώτατο δικαστήριο, μιαν κατάσταση απώτατης μακαριότητας.

Ναι, είναι προφανές ότι Αυτός ο οποίος ελέγχει τον κόσμο αυτό το πράττει, σύμφωνα με μιαν άπειρη σοφία. Χρειάζεσαι απόδειξη; Είναι η τήρηση τον σκοπών και της ωφέλειας σε όλα τα πράγματα. Δε βλέπετε ότι πολυάριθμα οφέλη και σοφίες κατευθύνονται σε όλα τα μέλη, τα οστά και τις φλέβες του ανθρώπου, και σε κάθε μόριο του σώματος του; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι το να αποκτηθούν τόσα οφέλη και σοφίες, πολυάριθμα όσο οι καρποί ενός δέντρου, φανερώνουν ότι οι υποθέσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με μιαν άπειρη σοφία.  Και η ύπαρξη της απώτατης τάξης σε όλα τα έργα τέχνης όλων των πραγμάτων φανερώνουν ότι οι υποθέσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με μιαν άπειρη σοφία.

Η σύμπτυξη του επακριβούς προγράμματος ανάπτυξης ενός ωραίου λουλουδιού μέσα σε ένα μικροσκοπικό σπόρο, η επιγραφή σε ένα μικρό σπόρο με τη γραφίδα του Πεπρωμένου του ειληταρίου των έργων ενός δέντρου, η ιστορία της ζωής του και ο κατάλογος του εξοπλισμού του, φανερώνουν ότι η γραφίδα της υπέρτατης σοφίας βρίσκεται σε λειτουργία.

Η ύπαρξη μιας μεγάλου βαθμού περίτεχνης καλλιτεχνικής επιδεξιότητας σε όλα τα πράγματα αποδεικνύει ακόμη ότι υφίσταται το αποτύπωμα ενός απείρως Χακίμ[15] και Σανί[16]. Ναι, η συμπερίληψη ενός ευρετηρίου όλου του σύμπαντος, των κλειδιών προς όλα τα θησαυροφυλάκια της ευσπλαχνίας, και των καθρεφτών όλων των Άγιων Ονομάτων μέσα στο μικροσκοπικό σώμα του ανθρώπου, καταδεικνύει την ύπαρξη σοφίας μέσα στα όρια της άπειρης αυτής καλλιτεχνικής επιδεξιότητας. Τώρα είναι ποτέ δυνατόν ο κάτοχος μιας τέτοιας  σοφίας που κατά αυτόν τον τρόπο διαποτίζει τους τρόπους λειτουργίας της συντηρητικότητας να μην επιθυμεί να ευνοεί αιώνια εκείνους οι οποίοι ζητούν καταφύγιο κάτω από την προστατευτική φτερούγα της συντηρητικότητας του και οι οποίοι κάνουν υπακοή μέσα από την πίστη;

Θέλεις μιαν απόδειξη ότι όλα τα πράγματα γίνονται με δικαιοσύνη και ισορροπία; Το γεγονός ότι όλα τα πράγματα προικίζονται με μοναδικές υπάρξεις, λαμβάνουν σχήμα και τοποθετούνται στο κατάλληλο τους μέρος σε συμφωνία με μιαν αίσθηση επακριβούς ισορροπίας και με κατάλληλο μέτρο, φανερώνει ότι όλες οι υποθέσεις πραγματοποιούνται συμφώνα με την άπειρη δικαιοσύνη και ισορροπία.

Κατά παρόμοιο τρόπο, το γεγονός ότι όλα τα πράγματα αποκτούν  τα δικαιώματα τους σύμφωνα με τη φυσική τους κλίση, ότι λαμβάνουν όλες τις αναγκαιότητες της ύπαρξης τους και όλες τις απαιτήσεις της ζωής στην πιο κατάλληλη μορφή, φανερώνει ένα  χέρι μιας άπειρης δικαιοσύνης.

Πάλι, το γεγονός ότι δίνεται απάντηση σε κάθε αίτημα και δέηση που διενεργούνται μέσα από τη γλώσσα της έμφυτης κλίσης, και από φυσική ανάγκη ή αναγκαιότητα, καταδεικνύει την ύπαρξη άπειρης δικαιοσύνης και σοφίας.

Λοιπόν είναι ποτέ δυνατόν η δικαιοσύνη και η σοφία που σπεύδει να ανακουφίσει την ευτελέστερη ανάγκη του μικρότερου της δημιουργίας να παραλείψει να παράσχει αιωνιότητα, η οποία είναι η μέγιστη ανάγκη του ανθρώπου, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος των δημιουργημάτων; Να μην ανταποκριθεί στην πιο έντονη  έκκληση για βοήθεια και στο πιο μεγάλο ερώτημα του ανθρώπου; Ή ότι δε θα διαφύλατταν την αξιοπρέπεια της συντηρητικότητας του, προστατεύοντας τα δικαιώματα των υπηρετών Του; Όμως ο άνθρωπος, η ζωή του οποίου είναι τόσο σύντομη, δεν μπορεί να φτάσει την πραγματική ουσία της δικαιοσύνης στον μεταβατικό αυτόν κόσμο. Επομένως, αναβάλλονται για ένα ανώτατο δικαστήριο. Διότι η αληθινή δικαιοσύνη αξιώνει ότι αυτός ο μικρός άνθρωπος, πρέπει να ανταμειφθεί και να τιμωρηθεί, όχι σύμφωνα με την ευτέλεια του, αλλά σύμφωνα με το μέγεθος του εγκλήματος του, τη σπουδαιότητα της φύσης του και το μεγαλείο της αποστολής του. Μια που ο περαστικός και μεταβατικός αυτός κόσμος απέχει πολύ από του να επιδείξει μιαν τέτοια σοφία και δικαιοσύνη υπέρ του ανθρώπου, ο οποίος είναι δημιουργημένος για την αιωνιότητα, εξ’ανάγκης θα υπάρξει μια αιώνια Κόλαση και ένας παντοτινός Παράδεισος του Άντιλ[17] εκείνου του Τζελίλ-ι Ζουλτζεμάλ[18] του Χακίμ[19] εκείνου του Τζελίλ-ι Ζουλτζελάλ.[20]

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Γενναιοδωρίας και του Κάλλους, και η αποκάλυψη των ονομάτων του Τζεββάντ[21] και του Τζεμίλ[22].

Είναι ποτέ δυνατόν η άπειρη γενναιοδωρία και προσφοράς, τα ανεξάντλητα πλούτη, οι ατέλειωτοι θησαυροί, το απαράμιλλο και αιώνιο κάλλος, η άσπιλη και παντοτινή τελειότητα, να μην αξιώνουν την ύπαρξη ευγνωμόνων ικετών, επιθυμητικών θεατών και κατάπληκτων παρατηρητών, όλα προορισμένα να παραμείνουν μιαν αιωνιότητα σε μια μονή μακαριότητας, έναν τόπο ανάπαυσης; Ναι, στολίζοντας το πρόσωπο του κόσμου με όλα αυτά τα αντικείμενα του κάλλους, δημιουργώντας τη σελήνη και τον ήλιο ως τις λυχνίες του, γεμίζοντας το πρόσωπο της γης με τις εκλεκτότερες ποικιλίες μέσων συντήρησης, μετατρέποντας τα δέντρα με καρπούς σε πιατέλες, και ανανεώνοντας τα αρκετές φορές την κάθε εποχή -όλα αυτά φανερώνουν την ύπαρξη άπειρης γενναιοδωρίας και προσφοράς. Τέτοια ατέλειωτη προσφορά  και γενναιοδωρία, τέτοιοι ανεξάντλητοι θησαυροί και τέτοια ευσπλαχνία, αξιώνουν την ύπαρξη ενός τόπου ανάπαυσης, ενός τόπου προσφοράς, που θα είναι παντοτινά και θα περιλαμβάνουν όλα τα ποθεινά αντικείμενα μέσα σε αυτά.

Αξιώνουν ακόμη εκείνους τους οποίους χαίρονται τέτοια μακαριότητα να παραμένουν σε εκείνον τον τόπο ανάπαυσης αιώνια, χωρίς να υπομένουν τον πόνο της λήξης και του χωρισμού. Διότι όπως ακριβώς η παύση του πόνου είναι μια μορφή ευχαρίστησης, έτσι ακριβώς η παύση της χαράς είναι μια μορφή πόνου, μια μορφή, που τόση άπειρη γενναιοδωρία δεν είναι πρόθυμη να ανεχθεί. Αξιώνει, επομένως, την ύπαρξη και ενός αιώνιου παραδείσου και ικετών για να διαμένουν σε αυτήν  αιώνια. Διότι, η άπειρη γενναιοδωρία και προσφορά επιθυμούν να παράσχουν απέραντη αφθονία αγαθών και άπειρη καλοσύνη. Η παροχή απέραντης αφθονίας και άπειρης καλοσύνης αξιώνουν με τη σειρά τους απέραντη ευγνωμοσύνη. Κάτι τέτοιο καθιστά αναγκαία τη διηνεκή ύπαρξη εκείνων που δέχονται την όλη καλοσύνη έτσι που να μπορούν να εκδηλώνουν τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους για αυτήν την αδιάκοπη παροχή χάριτος και διαρκή παροχή αγαθών. Μια ασήμαντη ευχαρίστηση, που γίνεται πικρή με τη λήξη, και που διαρκεί για ένα σύντομο μόνο διάστημα, δεν είναι συμβατή με τις αξιώσεις μιας τέτοιας ατελείωτης γενναιοδωρίας και της προσφοράς.

Ρίξτε ακόμη μια ματιά στις διάφορες περιοχές του κόσμου, κάθε μια σαν μια έκθεση όπου εκτίθενται οι δεξιοτεχνίες του Αλλάχ. Δώστε προσοχή στις προκηρύξεις της Συντηρητικότητας (Ρουμπουμπιέτ) στα χέρια όλων των φυτών και των ζώων επάνω στο πρόσωπο της γης[23] και ακούστε προσεκτικά τους προφήτες και τους αγίους, τους προάγγελους των καλλονών της Συντηρητικότητας (Ρουμπουμπιέτ). Φανερώνουν ομόφωνα τις άψογες τελειώσεις του Σανί-ι Ζουλτζελάλ[24] καταδεικνύοντας τις υπερφυσικές Του τέχνες, και κατά τον τρόπον αυτό προσελκύουν τα ατενή βλέμματα των ανθρώπων.

Ο Σανί[25] του κόσμου αυτού κατέχει επομένως, εξαιρετικά σημαντικές, εκπληκτικές και κρυφές τελειώσεις. Αυτές είναι που θέλει να εκθέσει μέσα από τις υπερφυσικές Του τέχνες. Διότι η κεκρυμμένη, αψεγάδιαστη τελειότητα επιθυμεί να αποκαλυφθεί σε εκείνους οι οποίοι θα αναγνωρίζουν την αξία της, θα τη θαυμάζουν και θα την ατενίζουν με θαυμασμό. Η αιώνια τελειότητα αξιώνει αιώνια αποκάλυψη. Τέτοιου είδους αιώνια αποκάλυψη με τη σειρά της αξιώνει την αιώνια ύπαρξη εκείνων που θα την αναγνωρίζουν και θα τη θαυμάζουν. Η αξία της τελειότητας πάντοτε θα παρακμάζει στο βλέμμα ενός θαυμαστή χωρίς αιωνιότητα.[26]

Εξάλλου, όλη αυτή η όμορφη, λαμπρή και κεκοσμημένη ύπαρξη που απλώνονται σε όλο το πρόσωπο του  σύμπαντος, φέρουν μαρτυρία ως προς την ομορφιά ενός απαράμιλλου, υπερβατικού κάλλους, και υποδηλώνουν τα εκλεπτυσμένα θέλγητρα μιας ασύγκριτης, κεκρυμμένης ομορφιάς, όπως ακριβώς το  φως του ηλίου φέρει μαρτυρία ως προς τον ήλιο.[27] Η κάθε αποκάλυψη αυτού του ιερού, υπερβατικού κάλλους, υποδηλώνει την ύπαρξη αμέτρητων κρυφών  θησαυρών σε καθένα από τα Ονόματα του Αλλάχ. Λοιπόν ένα τόσο εκστατικό απαράμιλλο και απόκρυφο  κάλλος, με τον τρόπο ακριβώς που επιθυμεί να θεάται τη δική του ομορφιά σε έναν καθρέφτη και να θαυμάζει τους βαθμούς και τα μεγέθη του κάλλους του σε ένα συνειδητό και παθιασμένο καθρέφτη, επιθυμεί επιπλέον να αποκαλυφθεί, με σκοπό να παρακολουθεί το ίδιο το κάλλος του μέσα από τα μάτια των άλλων. Δηλαδή, θέλει να κοιτάζει το ίδιο του το κάλλος κατά δύο τρόπους. Πρώτον, βλέποντας τον εαυτό του σε καθρέφτες πολυποίκιλων χρωμάτων. Κατά δεύτερον τρόπο, μέσα από το ατενές βλέμμα επιθυμητικών μαρτύρων προς αυτό, παθιασμένων θαυμαστών του κάλλους του.

Εν συντομία το κάλλος και η ωραιότητα επιθυμούν να ιδούν και να ιδωθούν. Και τα δύο αξιώνουν την ύπαρξη επιθυμητικών μαρτύρων και παθιασμένων θαυμαστών. Και αφού το κάλλος και η ωραιότητα είναι αιώνια και παντοτινά, οι μάρτυρες και οι θαυμαστές τους πρέπει να έχουν αέναη ζωή. Ένα αιώνιο κάλλος δεν μπορεί ποτέ να είναι ικανοποιημένο με πρόσκαιρους θαυμαστές. Ένας θαυμαστής καταδικασμένος σε αμετάκλητο χωρισμό, μόλις διανοηθεί το χωρισμό, η αγάπη του θα μετατραπεί σε μίσος, ο θαυμασμός του θα ενδώσει στον εμπαιγμό, το σέβας του στην περιφρόνηση. Διότι ο εγωιστής άνθρωπος είναι εχθρός σε ό,τι του είναι άγνωστο, και αντιτίθεται σε όλα όσα βρίσκονται πέρα από τη δύναμη του να τα φτάσει. Και όμως μια απέραντη αγάπη και κάλλος που αξιώνει έναν άπειρο ενθουσιασμό και θαυμασμό αντιθέτως  αντιμετωπίζει μια κρυφή έχθρα, μίσος και απόρριψη. Από αυτό καταλαβαίνουμε το βαθύτερο λόγο για την έχθρα του άπιστου προς το Αλλάχ.

Γι’αυτό η ατέλειωτη γενναιοδωρία και προσφορά, η απαράμιλλη ομορφιά και το κάλλος, η άψογη τελειότητα - όλα αυτά αξιώνουν την ύπαρξη αιώνια ευγνωμόνων και νοσταλγικών ικετών και θαυμαστών. Όμως παρατηρούμε ότι στο άσυλο του κόσμου αυτού οι πάντες φεύγουν και χάνονται πολύ γρήγορα, έχοντας δοκιμάσει μοναχά ένα δείγμα γεύσης από τη γενναιοδωρία αυτή, αρκετή για να τους ανοίξει την όρεξη όχι όμως αρκετή να τους ικανοποιήσει πλήρως, και έχοντας δει μοναχά ένα ισχνό φως να ξεπροβάλλει από την τελειότητα, ή καλύτερα μια αμυδρή σκιά του φωτός της, χωρίς με κανένα τρόπο να ικανοποιούνται πλήρως. Έπεται, επομένως, ότι οι άνθρωποι πορεύονται προς ένα μέρος αιωνίας χαράς όπου θα τους παρασχεθούν τα πάντα σε πλήρες μέτρο.

Εν συντομία, όπως ακριβώς ο κόσμος αυτός, με όλα του τα δημιουργήματα, καταδεικνύει αποφασιστικά στην ύπαρξη ενός Σανί-ι Ζουλτζελάλ[28], έτσι ακριβώς τα ιερά Του χαρακτηριστικά γνωρίσματα και Ονόματα ενδεικνύουν, επεξηγούν και εύλογα αξιώνουν την ύπαρξη του πέραν του παρόντος κόσμου.

ΠΕΜΠΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Στοργής και της η  Λατρεία του Μουχάμμεντ (Σ. Α. Ου.)[29], και η αποκάλυψη των ονομάτων του Μουδζίμπ[30] και του Ραχίμ[31].

Είναι ποτέ δυνατόν ένας Ραμπ[32] που κέκτηται άπειρης στοργής και ελέους, ο Οποίος εκπληρώνει με έναν τέλειο στοργικό τρόπο τη μικρότερη ανάγκη των ευτελέστερων Του δημιουργημάτων από απρόβλεπτα μέρει, ο Οποίος ακούει ακόμα και την πιω κρυφή έκκληση για βοήθεια του πλέον άσημου Του δημιουργήματος, και ο Οποίος ανταποκρίνεται σε όλες τις δεήσεις που ακούει, είτε λεκτικές είτε περιστασιακές- να μη δει  την μεγαλύτερη ανάγκη του επί κεφαλή ανάμεσα στους υπηρέτες Του και να μην την ικανοποιήσει, να μην σπεύσει σε βοήθεια, να μην ανταποκριθεί στην πιο υψηλή και  σημαντική δέηση, του πλέον ηγαπημένου[33] ανάμεσα στα δημιουργήματα Του!

Για παράδειγμα, η καλοσύνη και η ευκολία που εκδηλώνονται στη σίτιση και στην ανατροφή των αδύναμων και νεογέννητων ζώων φανερώνουν ότι ο Μάλικ[34] του σύμπαντος  αυτού συντηρεί με άπειρη ελεημοσύνη. Είναι ποτέ δυνατόν μια στοργή στο βαθμό μιας τέτοιας συντηρητικής ελεημοσύνης, να μη δεχθεί την υψηλότερη δέηση  του πλέον υπέροχου της δημιουργίας ολάκερης; Η αλήθεια αυτή επεξηγείτε στον Δέκατο Ένατο Λόγο, όμως ας επαναλάβουμε τη διαπίστωση του ζητήματος μας εδώ:

Ω φίλε που ακούς τους λόγους αυτούς μαζί με το δικό μου νέφς![35] Είπαμε στην παρομοίωση ότι μια συνάντηση έλαβε χώρα σε ένα συγκεκριμένο νησί, και ότι ένας εξόχως ευγενής διοικητής εκφώνησε εκεί μια ομιλία. Προκειμένου να ανακαλύψουμε την αλήθεια που εννοείται στην παρομοίωση, έλα, ας αναχωρήσουμε από τον αιώνα αυτόν, και με το νου και τη φαντασία μας ας ταξιδέψουμε στην Αραβική Χερσόνησο την ευλογημένη εποχή του Ρεσούλ, (Σ. Α. Ου.)[36], με σκοπό να τον επισκεφτούμε και να τον παρακολουθήσουμε καθώς εκτελεί τα καθήκοντα του και συμμετέχει στη λατρεία.

Κοίτα!, πως διαμέσου της αγγελιοφορίας και πνευματικής του καθοδήγησης, είναι ο αίτιος για την επίτευξη της αιωνίου μακαριότητας, έτσι ακριβώς μέσα από τη λατρεία του και την δέηση του είναι ο αίτιος για την ύπαρξη της μακαριότητος αυτής και για τη δημιουργία του Παραδείσου.

Πρόσεξε τώρα! Αυτός ο άνθρωπος προσεύχεται για μια αιώνια μακαριότητα με τέτοια ανυπέρβλητη δύναμη παράκλησης, με τέτοια μεγαλοπρεπή λατρεία, που είναι σαν, αυτή η χερσόνησος, ή ακόμη ο κόσμος ολάκερος, να προσεύχονται και να παρακαλούν μαζί με αυτόν. Διότι η λατρεία που τελεί εμπεριέχει όχι μόνο τη λατρεία της κοινότητας που τον συνοδεύει, (Ουμμά, Oumma) αλλά ακόμη εκείνη όλων των άλλων προφητών, στην τέλεια της μορφή, λόγω της σχέσεως που υφίσταται μεταξύ αυτού και των προφητών. Επιπλέον, τελεί την υψίστου σημασίας προσευχή του και προσφέρει τις παρακλήσεις του σε ένα τέτοιο απέραντο πλήρωμα πιστών που είναι σαν όλοι οι πεφωτισμένοι και τέλειοι άνθρωποι, από τον καιρό του Αδάμ μέχρι και σήμερα, και μέχρι την συντέλεια του κόσμου, να τον συνοδεύουν στην προσευχή και να λένε «αμήν» στις παρακλήσεις του[37]! Προσεύχεται για μια ανάγκη οικουμενική σε τέτοιο βαθμό -την αθανασία- που όχι απλά οι άνθρωποι αυτής της γης, αλλά και οι κάτοικοι των ουρανών και το σύνολο της δημιουργίας συμμετέχουν στις παρακλήσεις του και δηλώνουν με την δικιά τους έμφυτη κλίση: «Ναι, ω Ραμπ[38]! Εισάκουσε την προσευχή του! και εμείς αυτό επιθυμούμε!» Δέεται για παντοτινή μακαριότητα με τέτοια συγκινητική θλίψη, με έναν τόσο συμπονετικό, έναν τόσο νοσταλγικό, έναν τόσο ικετευτικό τρόπο, που γίνεται η αιτία να θρηνήσει ολάκερο το σύμπαν και κατά αυτόν τον τρόπο να συμμετάσχει στην προσευχή του.[39]

Βλέπεις, επιποθεί και προσεύχεται για μακαριότητα, για έναν τέτοιο στόχο και επιδίωξη που εξυψώνει τον άνθρωπο και όλα τα δημιουργήματα από τα έσχατα των ταπεινών τα οποία είναι η αιχμαλωσία, η αβυσσαλέα κατάσταση της πλήρους εκμηδένισης, η αναξιότητα, η αχρηστία, η ασχήμια στα  υπέρτατα των υψηλών τα οποία είναι η κορωνίδα της πολυτιμότητας, η αιωνιότητα, η υψίστου αποστολή, και το αξίωμα της ύπαρξης ως ένα χειρόγραφο καταγραμμένο από το Αλλάχ.

Κοίτα! κάνει τη δέηση του με τέτοια ευγενική δέηση για αρωγή, κάνει την παράκληση του με ένα τόσο διακριτικό αίτημα για έλεος, που είναι σαν να έχει εξαναγκάσει τα όντα όλα, τους ουρανούς και στα  υψηλότερα σημεία  του Αλλάχ να ακούσουν προσεκτικά, και να αντιλαλήσουν την προσευχή του εκστατικά με κραυγές από «αμήν, ω Αλλάχ αμήν!» [40]

Βλέπεις, αιτεί μακαριότητα και αιωνιότητα από Έναν τόσο Σεμί'[41], τόσο Κερίμ,[42] Καντίρ[43] Μπασήρ,[44] Ραχίμ[45] και Αλίμ[46]  που είναι ολοφάνερο ότι βλέπει, ακούει, αποδέχεται και οικτίρει την πιο κρυφή επιθυμία, τον παραμικρότερο πόθο του πιο άσημου των δημιουργημάτων Του, απαντά όλες τις εκκλήσεις ακόμη και αν προσφέρονται σε έμφυτη κλίση. Παρέχει όλα τα πράγματα και απαντά όλες τις εκκλήσεις με έναν τόσο σοφό, διορατικό και ελεήμονα τρόπο που καμιά αμφιβολία δεν απομένει ότι όλη αυτή η περιποίηση και διευθέτηση μπορούν να προέλθουν μονάχα από Έναν Σεμί', Έναν τόσο Κερίμ, Καντίρ, Μπασήρ, Ραχίμ και Αλίμ Αλλάχ.

Ας ακούσουμε προσεκτικά σε αυτά που αιτεί το Καύχημα του Σύμπαντος, αυτή η πηγή της τιμής για ολάκερη την ανθρωπότητα, ο μοναδικός εκείνος όλων των δημιουργημάτων και όλων των εποχών, ο οποίος κουβαλά στην πλάτη του την ουσία όλων των προσευχών της  ανθρωπότητας, ο οποίος  στέκοντας επάνω στη γη υψώνει τα χέρια του προς την οροφή όλων των ουρανών και των παραδείσων και αναπέμπει μια προσευχή, η οποία, όσον αφορά στη γνησιότητα της δέησης του Άχμεντ (Σ.Α.Ου.)[47] περιέχει την πεμπτουσία της λατρείας ολάκερης της ανθρωπότητας.

Βλέπεις, παρακαλεί για αιώνια μακαριότητα για τον ίδιο και για την κοινότητα των πιστών του (Ουμμά, Oumma). Ζητεί την αιωνιότητα και τον Παράδεισο. Απευθύνει την έκκληση του μαζί με όλα τα Ιερά Ονόματα που εκθέτουν το κάλλος τους στους καθρέφτες κάθε ύπαρξης. Μπορείς πράγματι, να αντιληφθείς, ότι επιζητεί μεσολάβηση για έλεος από τα Ονόματα αυτά. Εάν δεν υπήρχαν οι αμέτρητοι λόγοι και αιτίες για την ύπαρξη του υπερπέραν, μία και μόνη προσευχή του εξυψουμένου αυτού Προσώπου (Σ.Α.Ου.)[48] θα ήταν αρκετή για τη δημιουργία του Παραδείσου, ένα έργο τόσο εύκολο για τη δύναμη του Χαλίκ[49] και Ραχίμ[50] όσο η δημιουργία της άνοιξης. [51]

Πράγματι, πως θα μπορούσε η δημιουργία του Παραδείσου να είναι δύσκολη για τον Απόλυτο Καντίρ[52] Ο Οποίος κάθε άνοιξη καθιστά το πρόσωπο του κόσμου έναν κάμπο ανάστασης, και παράγει εκεί εκατό χιλιάδες παραδείγματα αναστάσεως; Με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που η αγγελιοφορία του Προφήτου (Σ.Α.Ου.)[53] υπήρξε ο λόγος για την οικοδόμηση του κόσμου αυτού της δοκιμασίας -το λεχθέν

لَوْلاَكَ لَوْلاَكَ لَمَا خَلَقْتُ اْلاَفْلاَكَ

«εάν δεν ήταν για σένα, αν δεν ήταν για σένα, δε θα είχα δημιουργήσει τις σφαίρες των υπάρξεων»[54]

όντας ένα δηλωτικό σημείο του γεγονότος αυτού -έτσι ακριβώς η λατρεία που τέλεσε υπήρξε η αιτία για την οικοδόμηση της μονής της μακαριότητας.

Είναι ποτέ δυνατόν η άσπιλη τελειότητα της καλλιτεχνικής επιδεξιότητας, το απαράμιλλο κάλλος της συντήρησης που εκφράζονται στην τάξη του κόσμου και η εκτεταμένη ελεημοσύνη που φέρουν τους πάντες σε αμηχανία, να μην απαντήσει στην προσευχή του, και κατ’αυτόν τον τρόπο να ανεχθεί μιαν ακραία μορφή ασχήμιας, σκληρότητας και σύγχυσης; Είναι ποτέ δυνατόν να ακούει προσεκτικά στις πιο ευτελείς και ασήμαντες επιθυμίες και να τις ικανοποιεί, εντούτοις να απορρίπτει αξιόλογες και σημαντικές επιθυμίες ως άχρηστες και να παραλείπει να τις εκπληρώσει; Όχι, χίλιες φορές όχι! Τέτοιος Τζεμάλ[55]  δεν μπορεί ποτέ του να αποδεχθεί τέτοια ασχήμια και να καταλήξει το ίδιο αποκρουστικό. [56]

Έτσι όπως ακριβώς ο Προφήτης (Σ.Α.Ου.)[57]  άνοιξε τις πύλες αυτού του κόσμου με την αγγελιοφορία του, ανοίγει τις πύλες της μέλλουσας ζωής με τη λατρεία του.

 

عَلَيْهِ صَلَوَاتُ الرَّحْمنِ مِلْءَ الدُّنْيَا وَ دَارِ الْجِنَانِ

اَللّهُمَّ صَلِّ وَ سَلِّمْ عَلَى عَبْدِكَ وَ رَسُولِكَ ذلِكَ الْحَبِيبُ الَّذِى هُوَ سَيِّدُ الْكَوْنَيْنِ وَ فَخْرُ الْعَالَمَيْنِ وَ حَيَاتُ الدَّارَيْنِ وَ وَسِيلَةُ السَّعَادَتَيْنِ وَ ذُو الْجَنَاحَيْنِ وَ رَسُولُ الثَّقَلَيْنِ وَ عَلَى اَلِهِ وَ صَحْبِهِ اَجْمَعِينَ وَ عَلَى اِخْوَانِهِ مِنَ النَّبِيِّنَ وَ الْمُرْسَلِينَ آمِينَ

Είθε οι ευλογίες του Ραχμάν[58] να είναι μαζί του, στο βαθμό όλων όσων χωρούν αυτός ο κόσμος και ο Παράδεισος.

 Ω Αλλάχ, να παρέχεις ευλογίες και ειρήνη στον υπηρέτη και Αγγελιοφόρο σου, τον Έναν εκείνο Αγαπημένο ο οποίος είναι ο Αφέντης και των δύο βασιλείων, το Καμάρι όλων των Κόσμων, την πηγή της ζωής και στις δύο σφαίρες της ύπαρξης, το όργανο για την επίτευξη της ευτυχίας εδώ και στον υπερπέραν, αυτόν που πετά επάνω σε δύο φτερούγες(Ζουλτζεναχέїν)[59], ο οποίος είναι ο αγγελιοφόρος τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα τζιν -σε αυτόν και στην Οικογένεια του, και όλους του τους Συντρόφους, καθώς και στους αδελφούς του τους προφήτες και τους αγγελιοφόρους.

Αμήν.

 

 

 ΕΚΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Λαμπρότητας και της Μονιμότητας, και η αποκάλυψη των ονομάτων του Τζελίλ[60] και του Μπακή[61].

Είναι ποτέ δυνατόν μια τέτοια λαμπρότητα της συντήρησης που καθυποτάσσει και προστάζει όλα τα όντα, από τους ήλιους και τα δέντρα μέχρι τα μόρια, σαν υπάκουους στρατιώτες, να συγκεντρώσει ολόκληρη την προσοχή της σε πρόσκαιρα και άθλια όντα που περνούν μια ζωή προσωρινή στο άσυλο του κόσμου αυτού, και να μη δημιουργήσει έναν μόνιμο χώρο λαμπρότητας, μια αιώνια αποκάλυψη της συντηρητικότητας;

Η εκδήλωση αυτών των μεγαλειωδών πράξεων μέσα στο σύμπαν όπως η αλλαγή των εποχών, οι μεγαλοπρεπείς κινήσεις των πλανητών στους ουρανούς λες και ήταν αεροπλάνα, η καθυπόταξη όλων των πραγμάτων και η δημιουργία της γης ως λίκνο του ανθρώπου και του ήλιου ως λυχνία της, τεράστιες μεταβολές όπως το ξαναζωντάνεμα και ο στολισμός της νεκρής και ξηρής γήινης σφαίρας -όλα αυτά φανερώνουν ότι πίσω από το πέπλο της δημιουργίας υφίσταται μια ανυπέρβλητη συντηρητικότητα, πως μια ένδοξη μοναρχία βρίσκεται σε λειτουργία και κυριαρχεί . Λοιπόν ένα τέτοιο βασίλειο συντηρήσεις αξιώνει υπηκόους αντάξιους του ιδίου, καθώς και έναν ανάλογο τρόπο εκδήλωσης.

Προσέξτε όμως το άσυλο  αυτό του κόσμου και θα αντιληφθείτε ότι η πιο αξιόλογη τάξη των υπηκόων του, προικισμένοι με τις πιο ευρείες αποστολές, συγκεντρώνονται μαζί, προσωρινά μόνο, μέσα στις πιο άθλιες καταστάσεις. Το άσυλο γεμίζει και αδειάζει καθημερινά. Όλοι οι υπήκοοι παραμένουν μονάχα προσωρινά σε αυτήν τη μονή της δοκιμασίας χάριν εξέτασης εν (καιρώ) υπηρεσίας. Η ίδια η μονή μεταβάλλεται κάθε ώρα.

Εξάλλου, όλοι οι υπήκοοι παραμένουν για λίγα μόνον σύντομα λεπτά σε αυτήν την έκθεση με σκοπό να θαυμάσουν τα δείγματα του πολύτιμου πλούτου δωρεών του Σανί-ι Ζουλτζελάλ[62], για να παρατηρούν τα υπερφυσικά έργα της καλλιτεχνίας Του στην έκθεση του κόσμου με εμπορικό βλέμμα. Έπειτα εξαφανίζονται. Η ίδια η έκθεση αλλάζει κάθε λεπτό. Όποιος την εγκαταλείπει, δεν επιστρέφει ποτέ, και όποιος έρχεται σε αυτήν, εν τέλει θα αναχωρήσει.

Λοιπόν το περιστατικό και η κατάσταση αυτή αναμφίβολα φανερώνουν ότι πίσω και πέρα από το άσυλο αυτό, το δοκιμαστικό αυτό πεδίο, την έκθεση αυτή, υπάρχουν μόνιμα ανάκτορα και αιώνιες μονές που στηρίζουν και αποκαλύπτουν πλήρως την παντοτινή κυριαρχική εξουσία. Υπάρχουν κήποι και θησαυρό-οικίες γεμάτα από τα αγνά και ευγενή πρότυπα των μορφών και αντιγράφων που βλέπουμε στον κόσμο αυτόν. Εδώ σε αυτόν τον κόσμο, δίνει την εργασία, εκεί στο υπερπέραν την αμοιβή. Η μακαριότητα αναμένει τον καθένα εκεί, σύμφωνα με το ταλέντο του, εφόσον δεν κατασπαταλά το μερίδιο του. Ναι, είναι αδύνατον μια τέτοια αιώνια βασιλεία να επικεντρώνεται αποκλειστικά επάνω σε αυτά τα άθλια, μεταβατικά όντα.

Εξετάστε την αλήθεια αυτή με τα κιάλια της ακόλουθης παρομοίωσης. Ταξιδεύετε κατά μήκος ενός δρόμου. Βλέπετε στο δρόμο μπροστά σας ένα χάνι, ένας ξενώνας κτισμένο από μια μεγάλη προσωπικότητα για ανθρώπους που έρχονται να το επισκεφθούν. Εκατομμύρια ξοδεύονται στη διακόσμηση του ξενώνα αυτού έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαύσουν τη μια νύκτα παραμονής τους εκεί, και προς διδασκαλία τους. Όμως οι φιλοξενούμενοι βλέπουν πολύ λίγα από τις διακοσμήσεις αυτές, τις κοιτάνε για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δοκιμάζοντας στα σύντομα τις χαρές αυτού που τους προσφέρεται, συνεχίζουν το δρόμο τους χωρίς να ικανοποιηθούν πλήρως. Όμως ο κάθε προσκεκλημένος βγάζει φωτογραφία των αντικειμένων στον ξενώνα μέσω της προσωπικής του φωτογραφικής μηχανής. Ακόμη, οι υπηρέτες της μεγάλης αυτής προσωπικότητας καταχωρούν με μεγάλη φροντίδα τη διαγωγή όλων των φιλοξενούμενων και διαφυλάττουν το αρχείο. Παρατηρείτε, άλλωστε, ότι κάθε μέρα καταστρέφει τις περισσότερες από τις πολύτιμες διακοσμήσεις και τις αντικαθιστά με καινούργιες διακοσμήσεις για τους νεόφερτους φιλοξενούμενους. Μετά που τα είδατε όλα αυτά, θα παραμείνει η όποια αμφιβολία ότι η προσωπικότητα η οποία έχει κατασκευάσει τον ξενώνα στο δρόμο, κατέχει μόνιμες και επιφανείς κατοικίες, ανεξάντλητους και πολύτιμους θησαυρούς, μιαν αδιάλειπτη παροχή εξέχουσας γενναιοδωρίας; Μέσω της γενναιοδωρίας που εκτίθεται στον ξενώνα, σκοπεύει απλά να ακονίσει την όρεξη των φιλοξενούμενων του για τα πράγματα εκείνα που φυλάει στην άμεση παρουσία του, να τους αφυπνίσει τον πόθο για τις δωρεές που έχει προετοιμάσει για αυτούς.

Έτσι επίσης, εάν παρατηρήσετε την κατάσταση του ασύλου του κόσμου αυτού, χωρίς να περιέλθετε σε κατάσταση μέθης, θα κατανοήσετε τις εξής εννέα αρχές:

Πρώτη Αρχή: Θα καταλάβετε πως όπως ο ξενώνας έτσι και ο κόσμος αυτός δεν υπάρχει χάριν αυτού του ιδίου. Και είναι αδύνατον να έχει προσλάβει το σχήμα αυτό από μόνος του. Μάλλον, είναι ένα καλά κατασκευασμένο άσυλο ταξιδιωτών, σοφά σχεδιασμένο για να υποδέχεται τα καραβάνια των όντων που καταφθάνουν διαρκώς για να ξεπεζέψουν, προτού αναχωρήσουν πάλι.

Δεύτερη Αρχή: Θα αντιληφθείτε, επίσης, πως αυτοί που ζουν μέσα στο άσυλο αυτό είναι φιλοξενούμενοι. Ο Κερίμ[63] Ραμπ[64] τους προσκαλεί στη Μονή της Ειρήνης.

Τρίτη Αρχή: Θα αντιληφθείτε, επιπρόσθετα, ότι οι στολισμοί του κόσμου αυτού δεν υπάρχουν απλά χάριν απόλαυσης ή θαυμασμού. Διότι εάν παρέχουν ευχαρίστηση για κάποιον καιρό, προκαλούν θλίψη για περισσότερο χρονικό διάστημα με την παύση τους. Σας δίνουν ένα δείγμα γεύσης και ακονίζουν την όρεξη σας, όμως δε σας ικανοποιούν ποτέ πλήρως. Διότι είτε ο χρόνος της ευχαρίστησης είναι μικρός, είτε η ζωή σου είναι μικρής διαρκείας, πολύ σύντομη ώστε να ικανοποιηθείτε πλήρως. Οι στολισμοί αυτοί της μεγάλης αξίας και της σύντομης διάρκειας πρέπει, επομένως, να υπάρχουν χάριν διδασκαλίας από απόψεως σοφίας,[65] για να προκαλέσουν την ευγνωμοσύνη, και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν τα αιώνια αρχέτυπα των οποίων είναι αντίγραφα. Υπάρχουν, επομένως, για διαφορετικούς υψηλούς στόχους.

Τέταρτη Αρχή: Θα καταλάβετε ακόμη ότι οι στολισμοί του κόσμου αυτούείναι όμοιοι με δείγματα και μορφές των ευλογιών που είναι εναποθηκευμένα στον Παράδεισο από το έλεος του Ενός Ραχμάν[66] για τους ανθρώπους της πίστης. [67]

Πέμπτη Αρχή: Θα αντιληφθείτε, ακόμη, πως όλα αυτά τα πρόσκαιρα αντικείμενα δεν έχουν δημιουργηθεί χάριν εκμηδένισης, με σκοπό να εμφανιστούν στα σύντομα και μετά να χαθούν. Σκοπός για τη δημιουργία τους είναι ακριβέστερα να συναρμολογηθούν για σύντομο διάστημα στη ζωή και να αποκτήσουν την επιθυμητή μορφή, έτσι ώστε τα αντικείμενα αυτά να καταγραφούν, οι εικόνες τους να διαφυλαχθούν, οι έννοιες τους να γίνουν γνωστές και τα αποτελέσματα τους να καταχωρηθούν. Για παράδειγμα, θεάματα αιώνια να τύχουν επεξεργασίας χάριν των ανθρώπων που προορίζονται για την αιώνια ζωή και να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς στη σφαίρα της αιωνιότητας.

Θα αντιληφθείτε ότι τα πράγματα έχουν δημιουργηθεί για την αιωνιότητα, όχι για την εκμηδένιση. Και όσο για τη φαινομενική εκμηδένιση έχει την έννοια μιας ολοκλήρωσης του καθήκοντος και μιας απαλλαγής από την υπηρεσία, διότι κάθε πράγμα πρόσκαιρο προχωρεί από μια άποψη προς τον εκμηδενισμό, παραμένει όμως αιωνίως από πολυάριθμες άλλες απόψεις. Προσέξτε για παράδειγμα, το λουλούδι, το οποίο είναι μια λέξη της θείας δύναμης, για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα μας χαμογελά και μας κοιτάζει, και μετά αμέσως κρύβεται πίσω από το πέπλο του εκμηδενισμού. Αναχωρεί όπως ακριβώς μια λέξη που φεύγει από το στόμα σου, όμως χιλιάδες όμοια δείγματα της λέξης αυτής εκχωρούνται  στα ευήκοα ώτα των ανθρώπων. Αφήνει πίσω στα μυαλά των ανθρώπων νοήματα τόσο πολυάριθμα όσο τα μυαλά αυτά. Το λουλούδι, επιπλέον, εξωτερικεύοντας την έννοια του και εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την αποστολή του, φεύγει και αναχωρεί. Όμως φεύγει αφήνοντας τη φαινομενική του μορφή στη μνήμη κάθε πράγματος που το βλέπει, την εσωτερική ουσία της φύσης του σε κάθε σπόρο. Λες και η κάθε μνήμη και ο κάθε σπόρος είναι μια φωτογραφική μηχανή για να καταγράφει τον εξωραϊσμό του λουλουδιού, ή ένα μέσο για τη διαιώνιση του.

Εφόσον με ένα έργο στο πιο απλό επίπεδο ζωής είναι έτσι, τότε μπορεί άμεσα να γίνει αντιληπτό πόσο στενά δεμένος με την αιωνιότητα είναι ο άνθρωπος, η ανώτερη μορφή ζωής και ο κάτοχος μιας αιώνιας ψυχής. Πάλι, το γεγονός ότι οι νόμοι -που ο καθένας έχει κοινά γνωρίσματα με ένα (ανθρώπινο) πνεύμα - σύμφωνα με τους οποίους μορφοποιούνται μεγάλα ανθοφόρα και καρποφόρα φυτά και οι αναπαραστάσεις των μορφών τους διαφυλάττονται και διαιωνίζονται με εξαιρετικά φυσιολογικό τρόπο μέσα σε μικροσκοπικούς σπόρους κατά τη διάρκεια θυελλωδών αλλαγών -από το γεγονός αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό πόσο στενά δεμένο και συνδεδεμένο με την αιωνιότητα είναι το πνεύμα του ανθρώπου, το οποίο κέκτηται μιας άκρως εξυψούμενης και εκτενούς φύσεως, και το οποίο παρότι περιβάλλεται από ένα σώμα, είναι ένας νόμος συνειδητός και ακτινοβόλος που απορρέει από το πρόσταγμα Του.

Έκτη Αρχή: Θα καταλάβεις ακόμη πως ο άνθρωπος δεν έχει αφεθεί να βόσκει κατά βούληση, με ένα χαλινάρι δεμένο χαλαρά γύρω από το λαιμό του, απεναντίας οι αντικατοπτρισμοί της ποιότητας όλων του των έργων είναι καταχωρημένοι και καταγεγραμμένοι, και οι συνέπειες όλων του των πράξεων διαφυλάττονται για την ημέρα που θα κληθεί να δώσει απολογισμό για τις πράξεις του.

Έβδομη Αρχή: Θα αντιληφθείτε, περαιτέρω, ότι η καταστροφή που κάνει την επίσκεψη της επάνω στα υπέροχα πλάσματα του καλοκαιριού και της άνοιξης, το φθινόπωρο, δεν είναι χάριν εκμηδενισμού. Άντ’ αυτού, είναι ένα είδος απόλυσης έπειτα από την αποπεράτωση υπηρεσίας.[68] Είναι ακόμη ένα είδος αδειάσματος με σκοπό να κάνουν χώρο για τη νέα δημιουργία που πρόκειται να έρθει την επερχόμενη άνοιξη, ένα είδος προετοιμασίας του εδάφους και προπαρασκευής για τα όντα που πρόκειται να έλθουν και να αναλάβουν τις αποστολές τους. Τέλος, είναι ένα είδος Άγιας προειδοποίησης στα συνειδητά όντα για να αφυπνιστούν από την αμέλεια που γίνεται η αιτία να ξεχάσουν τα καθήκοντα τους, από τη νάρκη της μέθης που γίνεται η αιτία να ξεχάσουν την υποχρέωση τους για προσφορά ευχαριστιών.

Όγδοη Αρχή: Θα αντιληφθείτε και αυτό, ότι ο αιώνιος Σανί[69]  αυτού του μεταβατικού κόσμου έχει κάποιον άλλο, παντοτινό κόσμο. Είναι προς αυτόν που προτρέπει και παρακινεί τους υπηρέτες Του.

Ένατη Αρχή: Θα καταλάβετε, ακόμη, ότι Ένας τόσο Ραχμάν[70] θα απονέμει στους εκλεκτούς Του υπηρέτες στον κόσμο εκείνο τέτοιες δωρεές που κανένας οφθαλμός δεν έχει ποτέ δει, κανένα ους δεν έχει ποτέ ακούσει, ούτε η ιδέα τους καν δεν έχει περάσει ποτέ από το νου του οποιουδήποτε ανθρώπου.[71] Σε αυτό είναι που πιστεύουμε.

ΕΒΔΟΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

  Είναι η πύλη της Προστασίας και της Διαφύλαξης, και η αποκάλυψη των ονομάτων του Χαφίζ[72] και του Ρακήμπ[73].

Είναι ποτέ δυνατόν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Διαφύλαξης, που διαφυλάττει όλα τα πράγματα με τη μέγιστη τάξη και ισορροπία- πράγματα στους ουρανούς και επάνω στη γη, στη στεριά και στην θάλασσα, ξηρά και υγρά, μεγάλα και μικρά, συνηθισμένα,  μεγάλης αξίας, εξονυχίζει τα αποτελέσματα τους εν είδει απόδοσης απολογισμού - είναι ποτέ δυνατόν το χαρακτηριστικό αυτό γνώρισμα να επιτρέψει όπως τα έργα και οι πράξεις του ανθρώπου ο οποίος έχει λάβει την ευγενή εξουσία διάθεσης της ανθρωπότητας, το αξίωμα της υπάτης αντιπροσώπευσης Του, και το καθήκον να κομίζει τη Μέγιστη Παρακαταθήκη, να μην καταχωρούνται, να μην ζυγιάζονται στην πλάστιγγα της δικαιοσύνης, να μην περνούν μέσα από το κόσκινο της απόδοσης απολογισμού, να μην τιμωρούνται ή να μην επιβραβεύονται δεόντως, παρά το γεγονός ότι οι πράξεις και τα έργα του έχουν στενή σχέση με την συνολική ηγεμονία ενός Αλλάχ που η θεїκότητα και η συντήρηση του  καλύπτει ολοκληρωτικά το σύμπαν (Ρουμπουμπιέτ-ι άμμε); Όχι, δεν είναι με κανέναν τρόπο δυνατό!

Ναι, Αυτός που διευθύνει το σύμπαν αυτό διαφυλάττει όλα τα πράγματα με τάξη και ισορροπία. Τάξη και ισορροπία είναι η αποκάλυψη της γνώσης και της σοφίας, της θελήσεως και της ισχύος. Διότι παρατηρούμε ότι η ουσία έκαστου δημιουργηθέντος αντικειμένου διαπλάθεται με συστηματικό και συμμετρικό τρόπο. Όχι μόνο κάθε μια από τις μορφές που αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι συστηματική, αλλά και το συνόλω  των μορφών αυτών χαρακτηρίζεται επιπλέον από την ίδια διάταξη. Παρατηρούμε, ακόμη, ότι Ο Χαφίζ-ι Ζουλτζελάλ[74] διαφυλάττει πολλές μορφές από όλα τα αντικείμενα, η ζωή των οποίων φθάνει σε ένα τέλος όταν έχουν επιτελέσει την αποστολή τους και τα οποία αναχωρούν από το φανερό κόσμο, στις μνήμες των ανθρώπων, που είναι σαν κάποιο είδος προστατευμένης πλάκας του νόμου (Λέβχ-ι Μαχφούζ) [75]  ή σε κάποια μορφή αρχέτυπου καθρέφτη. Καταγράφει ακόμη και επιγράφει μια σύντομη ιστορία της ζωής τους μέσα σε ένα σπόρο, που είναι όμοια με το αποτέλεσμα και την έκβαση του συνόλου. Κατά τον τρόπο Αυτός γίνεται η αιτία να διαφυλάττονται όλα τα πράγματα σε καθρέφτες που έχουν σχέση τόσο με τους εξώτερους όσο και τους εσώτερους κόσμους. Η μνήμη του ανθρώπου, ο καρπός του δέντρου, ο πυρήνας του καρπού, ο σπόρος του λουλουδιού- όλα αυτά καταδεικνύουν την οικουμενικότητα και ευρύτητα του νόμου της Διαφύλαξης.

Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι όλα τα λουλούδια και οι καρποί της αχανούς άνοιξης, τα αρχεία των έργων τους σε μορφή ταιριαστή, οι νόμοι της δημιουργίας τους, και οι εικόνες των μορφών τους, είναι όλα επιγεγραμμένα μέσα στον πεπερασμένο χώρο ενός μικροσκοπικού σπόρου και διαφυλάττονται εκεί; Την επερχόμενη άνοιξη, το αρχείο των έργων τους διατυπώνεται με μορφή απόδοσης απολογισμού ταιριαστής προς αυτά, και άλλος ένας αχανής κόσμος της άνοιξης γεννάται, με τη μέγιστη τάξη και σοφία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει με πόση εκτενή ευρύτητα το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Διαφύλαξης ασκεί την επίδραση του.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα αποβησόμενα τόσο πρόσκαιρων, συνήθων, προσωρινών και ασήμαντων πραγμάτων διαφυλάττονται, είναι ποτέ δυνατόν τα έργα των ανθρώπων, που αποδίδουν πολύτιμο καρπό στον κόσμο του αθέατου, στον κόσμο του υπερπέραν και στον κόσμο των πνευμάτων, από απόψεως οικουμενικής κυριότητας, είναι ποτέ δυνατόν να μη φρουρούνται και να μη διαφυλάττονται, να μην καταγράφονται ως μια υπόθεση με σπουδαιότητα; Όχι, με κανέναν τρόπο!

Ναι, από την εκδήλωση του χαρακτηριστικού γνωρίσματος της Διαφύλαξης μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι Ο Μάλικ[76] διαθέτει μεγάλη φροντίδα και προσοχή στη διάταξη όλων των πραγμάτων που συμβαίνουν στο βασίλειο Του. Δίνει μεγάλη σημασία στη λειτουργία της επικρατείας της κυριαρχίας και προσφέρει αφειδώς άκρα φροντίδα στην συντήρηση του βασιλικού αξιώματος. Κατ’αυτόν τον τρόπο καταχωρεί, ή γίνεται η αιτία να καταχωρηθούν, τα πιο μηδαμινά από τα συμβάντα, οι μικρότερες των υπηρεσιών, και διαφυλάττει σε πολυάριθμα πράγματα τη μορφή του κάθε τι που συμβαίνει στο βασίλειο Του. Το χαρακτηριστικό αυτό γνώρισμα της Διαφύλαξης υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό αρχείο έργων και πράξεων, ειδικότερα του ανθρώπου που κατέχει την μέγιστη ιδιαιτερότητα, την μέγιστη προσφορά και εκτίμηση και που είναι ο πιο δοξασμένος θα υποβληθεί σε επακριβή εξέταση και στάθμιση και όλα τα μεγάλα του έργα και πράξεις θα γίνουν φανερά.

Λοιπόν είναι ποτέ δυνατόν ο άνθρωπος να έχει λάβει τον τίτλο ευγενείας της αντιπροσώπευσης του Αλλάχ (Χαλίφης) και της Παρακαταθήκης Του, ότι, ως μάρτυρας στην οικουμενικότητα της κυριότητας και συντηρητικότητας, να έχει κηρύξει δημοσίως την ενότητα του Αλλάχ (Βαχντάνιετ)[77] στον κόσμο της πολλαπλότητας, και με τον τρόπο αυτό να ενεργεί ως διαχειριστής και μάρτυρας αποκτώντας κάποιο αξίωμα συμμετοχής στο δοξασμό του Αλλάχ και της λατρείας των περισσότερων όντων -είναι ποτέ δυνατόν να τα κάνει όλα αυτά και έπειτα να πορευθεί προς το μνήμα του και να κοιμηθεί ειρηνικά χωρίς ποτέ να ξυπνήσει; Χωρίς ποτέ να ερωτηθεί αναφορικά με τα έργα του, μικρά και μεγάλα; Να μην πάει ποτέ στο πεδίο της ανάστασης και να δικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο; Όχι, με κανέναν τρόπο!

Ή είναι ποτέ δυνατόν για τον άνθρωπο να καταφύγει και να κρυφτεί στον εκμηδενισμό, να μπει στο χώμα και να αποκρυφτεί από τον Έναν Καντίρ-ι Ζουλτζελάλ[78] ως προς τη δύναμη του Οποίου επάνω στην κάθε απροβλεψία για τα συμβαίνοντα στο μέλλον,[79] τα περιστατικά του παρελθόντος χρόνου -καθένα και ένα θαύμα της δύναμης Του -φέρει μαρτυρία, και ο Οποίος δημιουργεί καταφανώς το χειμώνα και την άνοιξη, που, συγχρόνως και τα δύο μαζί, προσομοιάζουν της αναστάσεως;

Μια που ο άνθρωπος δεν καλείται να δώσει απολογισμό για τις πράξεις του και να κριθεί με τον πρέποντα τρόπο ενόσω βρίσκεται στον κόσμο αυτό, έπεται ότι επιβάλλεται να μεταβεί σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο και μία  τελειωτική κατάσταση ολβιότητος.

 

ΟΓΔΟΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Υπόσχεσης και του Εκφοβισμού, και η αποκάλυψη των ονομάτων του Τζεμίλ[80] και του Τζελίλ[81].

Είναι ποτέ δυνατόν Ο Σανί[82] του κόσμου αυτού, Ο οποίος είναι  απόλυτος Αλίμ[83] και απόλυτος Καντίρ,[84] να μην εκπληρώσει την πολλάκις επαναλαμβανόμενη υπόσχεση και απειλή που έχει ομόφωνα διακηρυχθεί από όλους τους προφήτες και που έχει γίνει αντικείμενο μαρτυρίας σε πλήρη συμφωνία από όλους τους φιλαλήθεις ανθρώπους και αγίους, και με τον τρόπο αυτό να επιδείξει αδυναμία και άγνοια; Επ’ ουδενί! Όλο εκείνο που αφήνεται να εννοηθεί από την υπόσχεση και την απειλή Του δεν είναι καθόλου δύσκολο για τη δύναμη Του να το εκπληρώσει, είναι εξαιρετικά εύκολο και απλό. Είναι γι’ Αυτόν τόσο εύκολο όσο είναι το να ξαναφέρει την προσεχή άνοιξη τα αμέτρητα όντα της παρελθούσης άνοιξης, εν μέρει ως έχουν[85] εν μέρει εν είδει παρομοιώσεως.[86] Είναι ανάγκη δική μας, η ανάγκη κάθε πράγματος, ανάγκη δική Του και η ανάγκη της συντήρησης της ανώτατης Του εξουσίας, να εκπληρώσει την υπόσχεση Του. Γι’Αυτόν το να αθετήσει την υπόσχεση Του θα ήταν ενάντιο στην μεγαλοπρέπεια της δύναμης Του και θα ερχόταν σε αντίφαση με την ευρύτητα της γνώσης Του. Διότι η αθέτηση μιας υπόσχεσης μπορεί να προέλθει μονάχα από άγνοια ή ανικανότητα.

Ω αρνητή! Γνωρίζεις τι είδους ανόητο έγκλημα διαπράττεις με την απιστία και την άρνηση σου; Δίνοντας προσοχή στην ίδια τη ψευδολόγο σου φαντασιοπληξία, στην παραληρητική σου διάνοια, την απατηλή σου ψυχή, απορρίπτεις ως ψεύτη  Αυτόν Ο Οποίος με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να εξαναγκαστεί στην αθέτηση της υπόσχεσης Του, η δόξα και το ανάστημα του Οποίου με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να επιτρέψουν την αθέτηση του λόγου Του, και του Οποίου η φιλαλήθεια και η ειλικρίνεια επιβεβαιώνονται από όλα τα εμφανή έργα και ορατά αντικείμενα! Παρόλη την άπειρη σου ευτέλεια, διαπράττεις ένα έγκλημα απείρως μεγάλων διαστάσεων. Χωρίς αμφιβολία σου αξίζει μεγάλη και αιώνια τιμωρία. Σύμφωνα με κάποιες αφηγήσεις, το γεγονός ότι τα δόντια μερικών εκ των ανθρώπων της Κόλασης θα είναι μεγάλα σαν ένα βουνό[87] θα χρησιμεύει ως δείγμα της έκτασης του εγκλήματος τους. Είσαι όμοιος με έναν ταξιδιώτη ο οποίος κλείνει τα μάτια του στο φως του ήλιου και αντ’αυτού προσηλώνει το βλέμμα στη φαντασίωση του ίδιου του μυαλού του. Η φαντασία του θέλει να φωτίσει το μυστηριώδες μονοπάτι εμπρός του με το φως που βγαίνει από το λαμπτήρα του νου του, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν είναι πιο δυνατός από μια πυγολαμπίδα.

Ό,τι κι’αν έχει δωθεί ως υπόσχεση από τον Χάκκ,[88] του Οποίου αληθείς λόγοι είναι τα όντα αυτά που βλέπουμε και του Οποίου υπαρκτά και εύγλωττα σημεία είναι τα εδάφια του σύμπαντος ο Αλλάχ θα την εκπληρώσει μετά σιγουριάς. Θα συστήσει ένα Ανώτατο Δικαστήριο και θα παράσχει απόλυτη μακαριότητα.  

 

 

 

ΕΝΑΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Αναγέννησης και της Θανάτωσης και η αποκάλυψη των ονομάτων του Χάϊγιου- Καϊγιούμ[89] και του Μουχγί[90] και Μουμίτ[91].

Είναι ποτέ δυνατόν Αυτός Ο Οποίος δίνει ζωή σε αυτήν την αχανή νεκρή και ξηρή γη, Ο Οποίος πράττοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο επιδεικνύει τη δύναμη Του παρατάσσοντας πέραν των τριακοσίων χιλιάδων διαφορετικών μορφών δημιουργίας, η κάθε μια ασυνήθιστη όσο και ο άνθρωπος, Ο Οποίος επιπρόσθετα επιδεικνύει στην παράταξη αυτή την περιβάλλουσα τους πάντες και τα πάντα γνώση Του με τους άπειρους διαχωρισμούς και διαφοροποιήσεις που πραγματοποιεί στην περίπλοκη σύμμειξη όλων αυτών των μορφών, Ο Οποίος κατευθύνει το ατενές βλέμμα όλων Του των δούλων προς την παντοτινή μακαριότητα υποσχόμενος σ’αυτούς την ανάσταση σε όλους Του τους ουράνιους νόμους, ο οποίος εκδηλώνει τη λαμπρότητα της κυριότητος Του εξαναγκάζοντας όλη Του τη δημιουργία να συνεργαστεί μεταξύ της, να περιδινείται μέσα στα όρια του κύκλου επιρροής του προστάγματος και του θελήματος Του, να αλληλοβοηθείται και να υποτάσσεται σε Αυτόν, Ο Οποίος φανερώνει τη σπουδαιότητα που έχει δώσει στον άνθρωπο δημιουργώντας τον ως τον πληρέστερο, τον πιο ακριβό και ευγενή, τον πιο αγαπητό και πολύτιμο καρπό επάνω στο δέντρο της δημιουργίας απευθυνόμενος προς αυτόν χωρίς μεσάζοντα και καθυποτάσσοντας όλα τα πράγματα σε αυτόν, είναι ποτέ δυνατόν Ένας τόσο Καντίρ[92] και Ραχίμ[93] Ένας τόσο Αλίμ[94] και Χακίμ[95] να μην επιφέρει την ανάσταση, να μη συγκεντρώσει μαζί τα δημιουργήματα Του ή να μην είναι σε θέση να πράξει κατ’ αυτόν τον τρόπο, να μην αποκαταστήσει τον άνθρωπο στη ζωή ή να μην μπορέσει να το πράξει, να μην είναι σε θέση να εγκαινιάσει το Ανώτατο Του Δικαστήριο, να μην μπορέσει να δημιουργήσει τον Παράδεισο και την Κόλαση; Επ’ουδενί!, με κανέναν τρόπο δεν είναι κάτι απ’ αυτά δυνατό.

Πράγματι, ο Ένδοξος Μουτασαρρίφ[96] των υποθέσεων του κόσμου αυτού δημιουργεί σε κάθε αιώνα, κάθε χρόνο και κάθε ημέρα, επάνω στο στενάχωρο και πρόσκαιρο πρόσωπο της γήινης σφαίρας, πολυάριθμα σημεία, παραδείγματα και ενδείξεις της Ύστατης Συνάθροισης και του Πεδίου της Αναστάσεως.

Έτσι στη συνάθροιση που λαμβάνει χώρα κάθε άνοιξη παρατηρούμε ότι στο πέρασμα πέντε ή έξι ημερών πέραν των τριακοσίων χιλιάδων ειδών ζώων και φυτών συγκεντρώνονται κατά πρώτο λόγο μαζί και έπειτα σκορπίζονται. Οι ρίζες όλων των δέντρων και των φυτών, καθώς και κάποια ζώα, ξαναζωντανεύουν και αποκαθίστανται όπως ήταν. Τα άλλα ζώα αναπαράγονται με μια μορφή τόσο παραπλήσια ώστε να είναι σχεδόν απαράλλαχτα. Οι σπόροι οι οποίοι δίνουν την εντύπωση, στην εξωτερική τους μορφή, πως είναι τόσο όμοιοι ο ένας με τον άλλο, παρόλα αυτά, στην πορεία έξι ημερών ή έξι εβδομάδων, καθίστανται ξέχωροι και διαφοροποιημένοι ο ένας από τον άλλο, και στη συνέχεια με υπερβολική ταχύτητα, ευκολία και άνεση, έρχονται στη ζωή με τη μέγιστη τάξη και ισορροπία. Είναι ποτέ δυνατόν για Αυτόν ο οποίος τα κάνει όλα αυτά, να’ναι το όποιο πράγμα δύσκολο, να μην δημιουργήσει τους ουρανούς και τη γη σε έξι μέρες, να μην αναστήσει τους ανθρώπους με ένα και μόνο φύσημα πνοής; Επ’ ουδενί!

Ας υποθέσουμε ότι θα υπήρχε κάποιος χαρισματικός συγγραφέας ο οποίος θα εδύνατο να γράψει ολογράφως σε μία και μόνη ώρα τις συγκεχυμένες και απαλειμμένες επιστολές τριακοσίων χιλιάδων βιβλίων σε ένα μόνο φύλλο χαρτιού χωρίς λάθος, παράλειψη ή ατέλεια, πλήρεις και με την καλύτερη μορφή. Εάν κάποιος επρόκειτο στη συνέχεια να σας πει ότι ο συγγραφέας αυτός θα μπορούσε να καθαρογράψει πάλι από μνήμης ένα βιβλίο γραμμένο από τον ίδιο που είχε πέσει στο νερό και είχε καταστραφεί, θα λέγατε λοιπόν ότι είναι ανίκανος και δε θα πιστεύατε στην ικανότητα του;

Ή σκεφτείτε κάποιον ταλαντούχο βασιλέα ο οποίος, με σκοπό να κάνει επίδειξη της δύναμης του ή προς χάριν παροχής ενός προειδοποιητικού παραδείγματος προς αποφυγήν, μετακινεί ολόκληρα βουνά με ένα του και μόνο πρόσταγμα, κάνει το βασίλειο του άνω-κάτω, και μεταμορφώνει τη θάλασσα σε ξηρά. Κατόπιν παρατηρείτε πως ένας μεγάλος βράχος κατρακυλά σε μια κοιλάδα, έτσι που το μονοπάτι να αποκόπτεται για τους προσκεκλημένους που ταξιδεύουν για να παραστούν στην υποδοχή του βασιλέως και δεν είναι σε θέση να περάσουν. Εάν κάποιος σας έλεγε: «ο επιφανής τούτος βασιλιάς θα μετακινήσει ή θα διαλύσει το λίθο, όσο μεγάλος και αν είναι, με ένα και μόνο πρόσταγμα, δε θα αφήσει τους προσκεκλημένους του αβοήθητους,» μήπως θα λέγατε τότε πως δε θα μετακινήσει το λίθο, ή πως δε θα ήταν σε θέση να το πράξει;

Ή σαν κάποιος μια μέρα συγκεντρώσει ένα μεγάλο στράτευμα, και πληροφορηθείτε στη συνέχεια ότι θα συγκαλέσει τα τάγματα του με ένα σάλπισμα της τρομπέτας αφότου είχαν σκορπίσει για να ξεκουραστούν, και ότι τα τάγματα θα ανασυγκροτηθούν με πειθαρχημένη μορφή, θα απαντούσατε λέγοντας, «δεν το πιστεύω;» Σαν θα λέγατε οποιαδήποτε από τα πράγματα αυτά η συμπεριφορά σας θα ήταν όντως μεγάλη απερισκεψία.

Εάν έχεις κατανοήσει τις τρεις αυτές παραβολές, κοίταξε τώρα μακρύτερα και δες με ποιο τρόπο Ο Προ-Αιώνιος Σχεδιαστής γυρνά μπροστά στα μάτια μας τη λευκή σελίδα του χειμώνα και ανοίγει τις πράσινες σελίδες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Κατόπιν επιγράφει επάνω στη σελίδα της επιφάνειας της γης, με τη γραφίδα της δύναμης και του Πεπρωμένου, με την πιο εξαίσια μορφή, περισσότερα από τριακόσιες χιλιάδες είδη δημιουργίας. Ούτε ένα δεν παρεμβαίνει τα όρια του άλλου. Όσον αφορά τη διάπλαση και το σχήμα, καθένα τους κρατιέται ξέχωρο από τα άλλα χωρίς καμιά σύγχυση. Δεν υπάρχει κανένα λάθος στη συγγραφή.

Ο Ένας ετούτος Χακίμ-ι Χαφίζ[97], ο Οποίος διατηρεί και εισάγει τη ζωή ενός μεγάλου δέντρου στον πιο μικρό σπόρο -είναι καν επιτρεπτό να ρωτήσουμε με ποιο τρόπο διατηρεί τα πνεύματα αυτών οι οποίοι πεθαίνουν;

Ο Ένας αυτός Καντίρ[98] ο Οποίος γίνεται η αιτία να περιδίνεται η υδρόγειος σφαίρα σαν βότσαλο σε μια σφενδόνη- είναι καν επιτρεπτό να ρωτήσουμε με ποιον τρόπο θα μετακινήσει τη σφαίρα αυτή από το δρόμο των προσκεκλημένων Του οι οποίοι ταξιδεύουν για να Τον συναντήσουν στο Υπερπέραν;

Άλλη μια φορά, ο Ένας Ζουλτζελάλ[99], ο Οποίος από την ανυπαρξία επιστρατεύει από την αρχή και επιγράφει στα τάγματα Του, με την εντολή του كُنْ فَيَكُونُ (Κιούν Φεγιεκιούν «Γίνε και ιδού υπάρχει,») και με απόλυτη πειθαρχία, τις στρατιές όλων των ζωντανών πραγμάτων, τα ίδια τα μόρια όλων τους των σωμάτων, και κατ’αυτόν τον τρόπο δημιουργεί εξαιρετικά πειθαρχημένα στρατεύματα -είναι επιτρεπτό καν να ρωτήσουμε με ποιο τρόπο μπορεί να υποχρεώσει υλικά σώματα να υποταχθούν στη δική Του πειθαρχία σαν ένα  τάγμα, με ποιο τρόπο μπορεί να συγκεντρώσει μαζί τα αλληλο-γνώριμα πρωτογενή τους μόρια και συστατικά τους μέλη;

Μπορείς, επιπρόσθετα, να κοιτάξεις με τα ίδια σου τα μάτια, τα πολυάριθμα σχέδια φτιαγμένα ως σημεία, παρομοιώσεις και ενδείξεις της αναστάσεως, σχέδια τοποθετημένα σε κάθε αιώνα και εποχή της ανθρωπότητας, στην εναλλαγή της μέρας και της νύκτας, ακόμη και στην εμφάνιση και την εξαφάνιση των σύννεφων στον ουρανό. Σαν φανταστείς τον εαυτό σου να’χει ζήσει πριν χίλια χρόνια και έπειτα συγκρίνεις μεταξύ τους τις δύο φτερούγες του χρόνου που είναι το παρελθόν και το μέλλον, τότε θα ιδείς παρομοιώσεις της συνάθροισης και ενδείξεις της ανάστασης πολυάριθμες όσο οι αιώνες και οι μέρες. Εάν, κατόπιν, μετά που θα’χεις παραστεί ως μάρτυρας τόσων πολλών παρομοιώσεων και ενδείξεων, θεωρείς τη σωματική ανάσταση ως απίθανη και λογικά απαράδεκτη, γνώριζε πως η συμπεριφορά σου είναι σκέτη παράνοια.

Συλλογίσου τι λέει το Ανώτατο Διάταγμα αναφορικά με την αλήθεια που συζητάμε:

فَانْظُرْ اِلَى آثَارِ رَحْمَةِ اللّهِ كَيْفَ يُحْيِى اْلاَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَآ اِنَّ ذلِكَ َلمُحْيِى اْلمَوْتَى وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Στρέψτε το βλέμμα στα σημεία του ελέους του Αλλάχ, και παρατηρήστε με ποιόν τρόπο αποκαθιστά τη ζωή στη γη μετά το θάνατο της. Αληθινά Αυτός είναι ο Οποίος θα φέρει στη ζωή τους νεκρούς, και είναι Ισχυρός υπεράνω όλων των πραγμάτων[100].

Εν Συντομία: Δεν υπάρχει τίποτα που να καθιστά αδύνατη τη συνάθροιση της αναστάσεως, όμως τα πάντα την καθιστούν αναγκαία. Η ένδοξη και αιώνια κυριότητα και συντήρηση, η παντοκράτειρα και περιβάλλουσα τους πάντες και τα πάντα κυριαρχική εξουσία του Ενός Αλλάχ ο Οποίος δίνει τη ζωή και το θάνατο σε αυτή την αχανή και θαυμαστή γη λες και ήταν ένα απλό τετράποδο. Ο Οποίος έχει πλάσει τη γη αυτή ένα λίκνο ευχάριστο, ένα καράβι εκλεκτό, χάριν του ανθρώπου και των ζώων, ο Οποίος έχει φτιάξει τον ήλιο μια λυχνία που παρέχει φως και ζεστασιά στο πανδοχείο της ανθρωπότητας, ο Οποίος έχει κάνει τους πλανήτες οχήματα για τη μεταφορά των αγγέλων Του -η κυριότητα και η κυριαρχική εξουσία Αυτού δεν μπορούν να στηριχθούν και να περιοριστούν στις παροδικές, πρόσκαιρες, ασταθείς, ασήμαντες, μεταβλητές, περαστικές, ελλιπείς και ατελείς υποθέσεις του κόσμου αυτού.

 Πρέπει, επομένως, να έχει ένα άλλο βασίλειο αντάξιο του Ιδίου, μόνιμο, σταθερό, αμετάβλητο και ένδοξο. Πράγματι, έχει ένα άλλο βασίλειο, και είναι χάριν αυτού που Αυτός γίνεται η αιτία για να κοπιάζομε, και προς αυτό είναι που μας καλεί. Όλοι εκείνοι με το φωτισμένο πνεύμα οι οποίοι έχουν εισδύσει από τα εξωτερικά φαινόμενα στην πραγματικότητα, και έχουν χαριτωθεί με το ευγενές αξίωμα της εγγύτητας Του, όλοι οι πνευματικοί πόλοι που έχουν προικιστεί με φωτεινές καρδιές, όλοι οι κάτοχοι διαυγούς ευφυΐας, φέρουν όλοι μαρτυρία ότι θα μας μεταφέρει σε αυτό το άλλο βασίλειο. Μας πληροφορούν ομόφωνα ότι έχει προετοιμάσει εκεί για μας ανταμοιβή και ανταπόδοση και ιστορούν ότι μας δίνει κατ’επανάληψιν ακλόνητες υποσχέσεις και αυστηρές προειδοποιήσεις.

Όσο για την αθέτηση μιας υπόσχεσης, είναι αστήρικτος και τέλειος εξευτελισμός. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συμβιβαστεί με τη δόξα της αγιότητας Του. Κατά παρόμοιο τρόπο, παράλειψη στο να πραγματοποιήσει μιαν απειλή προέρχεται είτε από συγχωρητικότητα ή από αδυναμία. Όμως, η απιστία είναι ένα ακραίο έγκλημα, και δεν μπορεί να συγχωρηθεί[101]. Ο Ένας Απολύτως Καντίρ[102] είναι απαλλαγμένος και ίσταται υπεράνω κάθε αδυναμίας.

Αυτοί οι οποίοι μας δίνουν τη μαρτυρία τους και την αναφορά τους, παρόλες τις διαφορές στις μεθόδους, στην ψυχοσύνθεση και στις τρίβους τους είναι καθ’ολοκληρίαν ομόθυμοι και σύμφωνοι στο βασικό αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με τον αριθμό τους, κατέχουν το κύρος της παμψηφίας. Χάρη της προσωπικής τους αρετής, έχουν το κύρος της καλά κατηρτισμένης κοινής συναινέσεως. Διαμέσου του αξιώματος τους, είναι καθένας τους ένα καθοδηγητικό άστρο της ανθρωπότητας, η εράσμια κόρη οφθαλμού ενός λαού, το αντικείμενο λατρείας ενός έθνους. Χάριν της σπουδαιότητας τους, είναι ο καθένας τους ένας εμπειρογνώμονας και μια αυθεντία στο ζήτημα. Στην οποιαδήποτε τέχνη ή επιστήμη, δύο ειδικοί προτιμώνται από χιλιάδες ανειδίκευτους, και δύο σίγουροι επιβεβαιούντες μάρτυρες προτιμώνται από χιλιάδες αρνητές στη διαβίβαση μιας αναφοράς. Για παράδειγμα, η μαρτυρία δύο αντρών που επιβεβαιώνουν τη θέαση της ημισελήνου με την έναρξη του Ραμαζανίου ανατρέπει συνολικά τη διάψευση χιλιάδων αρνητών.

Εν συντομία: Στον κόσμο ολάκερο δεν υπάρχει αληθέστερη αναφορά, πιο ακλόνητος ισχυρισμός καμία πραγματικότητα πιο έκδηλη απ’αυτήν. Ο κόσμος είναι χωρίς αμφιβολία ένα πεδίο δράσης και η ανάσταση ενός αλωνιού, ενός θερισμού. Ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι καθένα τους οι αποθήκες για τα σιτηρά.

ΔΕΚΑΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Σοφίας, του Χάριτος, του Ελέους και της Δικαιοσύνης, και η αποκάλυψη των ονομάτων του Χακίμ[103], Κερίμ[104], Άντιλ [105], και Ραχίμ.[106]

Είναι ποτέ δυνατόν ο Μάλικιουλ Μούλκι Ζουλτζελάλ[107] στον προσωρινό αυτό ξενώνα του κόσμου, στο πρόσκαιρο αυτό μέρος της δοκιμασίας, στο ασταθές αυτό αξιοθέατο της γης, μια σοφία τόσο έκδηλη, μια χάρις τόσο φανερή, μια δικαιοσύνη τόσο συντριπτική, ένα έλεος τόσο περιεκτικό -είναι ποτέ δυνατόν στη σφαίρα της επιρροής Του, στους κόσμους των εξώτερων και των εσώτερων διαστάσεων των πραγμάτων, να μην υπάρχουν διαρκείς μονές με αιωνίους ενοίκους, παντοτινά σκηνώματα με αθάνατους κατοίκους, και ως αποτέλεσμα όλες οι αλήθειες της σοφίας, της χάριτος, του ελέους και της δικαιοσύνης που τώρα βλέπουμε να πέσουν στην ανυπαρξία;

Για άλλη μια φορά, είναι ποτέ δυνατόν αυτός ο Χακίμ[108] να επιλέξει τον άνθρωπο, ανάμεσα από όλη Του τη δημιουργία, για να λάβει εξ’Αυτού λόγο άμεσο και οικουμενικό, να τον καταστήσει έναν καθρέφτη περιεκτικό ως προς τον Ίδιο, να του επιτρέψει να γευθεί, να ζυγιάσει και να εξοικειωθεί με όλα τα περιεχόμενα των θησαυροφυλακίων του ελέους Του, να καταστήσει τον Εαυτό του γνωστό προς αυτόν με όλα Του τα Ονόματα, να τον αγαπήσει και να καταστήσει τον Εαυτό του ηγαπημένο απ’αυτόν -να τα κάνει όλα αυτά και έπειτα να παραλείψει να αποστείλει τον ταλαίπωρο άνθρωπο στο αιώνιο εκείνο βασίλειο, να μην τον προσκαλέσει στην μονή εκείνη της διαρκούς μακαριότητος και να τον κάνει ευτυχισμένο εκεί;

Είναι ποτέ λογικό να φορτώσει σε κάθε ον, ακόμη και το σπόρο, μια αποστολή τόσο κουραστική όσο ένα δέντρο, να τοποθετήσει σε αυτό παραδείγματα της σοφίας Του τόσο πολυάριθμα όσο τα άνθη, και ευεργετικές όψεις πολυάριθμες όσο οι καρποί, αλλά να αναθέσει στην αποστολή αυτή, σε αυτά τα παραδείγματα της σοφίας Του και αυτές τις ευεργετικές όψεις, έναν αντικειμενικό σκοπό που να έχει σχέση μονάχα με τον κόσμο αυτό, ένα σκοπό τόσο ασήμαντο όσο ένας σπόρος; Να κάνει τον σκοπό του αυτό να μην είναι τίποτα περισσότερο από τη ζωή του κόσμου αυτού, κάτι τι που να είναι λιγότερο πολύτιμο από μια κουκκίδα; Να μην αναδείξει από τα όντα σπόρους για τον κόσμο των εννοιών και της καλλιέργειας (των υπάρξεων) χάριν του βασιλείου της μέλλουσας ζωής, για να παράγουν εκεί τα άξια και αληθινά τους αποτελέσματα; Να επιτρέψει τόσες βαρυσήμαντες μεταβολές να παραμένουν χωρίς σκοπό, να είναι κενές και μάταιες; Να μην στρέψει τα πρόσωπα τους προς τον κόσμο των εννοιών (των υπάρξεων) και της μέλλουσας ζωής, έτσι που εκεί να φανερώσουν τους αληθινούς αντικειμενικούς τους σκοπούς και πρέποντα αποτελέσματα;

Πάλι, είναι ποτέ δυνατό γινόμενος με τον τρόπο αυτό η αιτία ώστε τα πράγματα να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ίδια τους τη φύση να παρουσιάσει τα δικά Του αληθινά Ονόματα, Χακίμ[109], Κερίμ[110], Άντιλ [111], και Ραχίμ[112] να χαρακτηρίζονται από τα αντίθετα τους - Επ`ουδενί! - να αποκηρύξει τις πραγματικές φύσεις όλων αυτών των όντων που υποδεικνύουν στη σοφία και στη γενναιοδωρία Του, τη δικαιοσύνη και το έλεος Του, να απορρίψει τη μαρτυρία όλων των δημιουργημάτων, να αρνηθεί τα δηλωτικά σημεία που γίνονται απ’όλα τα πράγματα;

Μπορεί καθόλου να δεχτεί η νοημοσύνη πως θα φορτώσει στον άνθρωπο και στις αισθήσεις του καθήκοντα τόσο πολυάριθμα όσο οι τρίχες επάνω στο κεφάλι του, αλλά να μην του δώσει τίποτα περισσότερο από μια επίγεια ανταμοιβή, κάτι που δεν είναι πιο πολύτιμο από μια τρίχα; Να φερθεί χωρίς νόημα, με τρόπο αντίθετο στην πραγματική Του δικαιοσύνη και ενάντιο στην αληθινή Του σοφία;

Ξανά, είναι ποτέ δυνατόν να αποδεικνύει και φανερώνει τον Εαυτό του πως είναι ένας κάτοχος απόλυτου Χακίμ[113], προσδίδοντας σε κάθε έμψυχο ον, ή ακόμη σε κάθε μέλος του σώματος όπως η γλώσσα, σε κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα, παραδείγματα της σοφίας Του και πηγές οφέλους πολυάριθμα όσο τα αποτελέσματα και οι καρποί που έχει προσδώσει σε ένα δέντρο -είναι ποτέ δυνατόν να παραλείψει να παράσχει από τον Εαυτό του το μεγαλύτερο από όλα τα παραδείγματα της σοφίας Του, τη σημαντικότερη από όλες τις πηγές οφέλους, το πιο απαραίτητο από όλα τα αποτελέσματα, αυτό το οποίο μετατρέπει τη σοφία Του σε σοφία, τις ευλογίες Του σε ευλογίες, το έλεος Του σε έλεος, την πηγή και το στόχο όλης Του της σοφίας, της δωρεάς χάριτος, του ελέους και της ευεργεσίας -την αιωνιότητα, τη συνάντηση μαζί Του στον υπερπέραν και την παντοτινή μακαριότητα; Να  εγκαταλείψει όλα αυτά, να  βύθιζε όλα Του τα έργα στην απόλυτη αστοχία και να γίνει η αιτία να μοιάσει ο Ίδιος με έναν που κατασκεύασε ένα παλάτι, η κάθε πέτρα του οποίου περιείχε χιλιάδες σχέδια, στην κάθε γωνιά του οποίου μπορούσαν να απαντηθούν χιλιάδες διακοσμήσεις, και στο κάθε μέρος του οποίου χιλιάδες πολύτιμα οικιακά σύνεργα και εργαλεία παρέχονταν ως εφόδια, αλλά να παραλείψει να κτίσει μια στέγη πάνω από αυτό, έτσι που τα πάντα να αποσαρθρωνθούν και να καταστραφούν ανώφελα. Όχι, επ`ουδενί! Με κανένα τρόπο δε μπορεί αυτό να’ναι αλήθεια!

Από την απόλυτη καλοσύνη προκύπτει η καλοσύνη, και από τον Κάτοχο του Απόλυτου Τζεμίλ[114] προκύπτει το κάλλος. Έτσι επίσης τίποτα το υστερημένο αντικειμενικού σκοπού δε δύναται να παρουσιαστεί από τον Κάτοχο του Απόλυτου Χακίμ.[115]

Όποιος με τη φαντασία του επιβιβαστεί επάνω στο καράβι της ιστορίας και κάνει πανιά για το παρελθόν, θα ανταμώσει νεκρές περιόδους, μέρη, συναθροίσεις και κόσμους, τόσο πολυάριθμα όσο και τα χρόνια (της ιστορίας), και καθένα όμοιο με το σταθμό-χώρο που είναι ο κόσμος, το πεδίο της δοκιμασίας, η σύναξη της δημιουργίας, που τώρα συναντούμε. Στη μορφή και στις ιδιότητες είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο, όμως μοιάζουν μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τη διάταξη τους, την εκπληκτικότητα τους και τον τρόπο με τον οποίο εκθέτουν τη δύναμη και τη σοφία του Σανί.[116]

Στους προσωρινούς αυτούς σταθμό-χώρους, στα πρόσκαιρα αυτά πεδία δράσης, στις φευγαλέες αυτές συναθροίσεις, θα παρατηρήσει ακόμη τους συστηματικούς τρόπους λειτουργίας μιας σοφίας τόσο έκδηλης, τις ενδείξεις μιας ευεργεσίας τόσο φανερής, τα σημεία μιας δικαιοσύνης τόσο επιτακτικής, τους καρπούς ενός ελέους τόσο περιεκτικού, που θα γνωρίσει μετά βεβαιότητας. Κάποιος που δεν είναι παντελώς στερημένος αντιλήψεως θα αντιληφθεί με σιγουριά ότι κάποια σοφία τελειότερη από αυτήν που παρατηρεί είναι αδιανόητη, ότι κάποια ευεργεσία περικαλλέστερη απ’αυτήν τα σημεία της οποίας διακρίνει είναι αδύνατη, ότι κάποια δικαιοσύνη ποιο ένδοξη απ’αυτήν τις ενδείξεις της οποίας βλέπει δε μπορεί να υπάρξει και ότι κάποιο έλεος ποιο περιεκτικό από αυτό τους καρπούς του οποίου θεάται είναι αδιανόητο.

Εάν, για να υποθέσουμε τα αδύνατα, ότι δεν υπάρχουν μόνιμες κατοικίες, επιβλητικά μέγαρα, παντοτινά σκηνώματα και αιώνιες μονές, με τους αιώνιους τους κατοίκους, φαιδροί Του υπηρέτες, στο βασίλειο του Αιωνίου Μονάρχη ο Οποίος ρυθμίζει όλες τις υποθέσεις και ο Οποίος μεταβάλλει διαρκώς το άσυλο και τους τροφίμους του, τότε θα ήταν απαραίτητο να απορρίψουμε τις αληθείς φύσεις της σοφίας, της δικαιοσύνης, της ευεργεσίας και της ευσπλαχνίας, τα τέσσερα αυτά δραστικά και οικουμενικά πνευματικά  στοιχεία όμοια με φως, αέρα, ύδωρ και γη, και να αρνηθούμε την ύπαρξη τους, παρόλο που είναι τόσο φανερά όσο εκείνα των ορατών στοιχείων της φύσης. Διότι είναι ξεκάθαρο πως ο πρόσκαιρος αυτός κόσμος και τα περιεχόμενα του δεν μπορούν να είναι μια ολοκληρωμένη αποκάλυψη της αληθινής τους φύσης. Εάν δεν υπάρχει άλλο μέρος, κάπου αλλού, όπου να μπορέσουν να αποκαλυφθούν πλήρως, τότε καθίσταται απαραίτητο, με μια παράνοια σαν εκείνη του ανθρώπου ο οποίος αρνείται την ύπαρξη του ήλιου μολονότι βλέπει το φως του που γεμίζει τη μέρα, να αρνηθούμε τη σοφία που μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε πράγμα μπροστά στα μάτια μας, να αρνηθούμε την ευεργεσία που μπορούμε να παρατηρήσουμε στην ίδια τη ψυχή μας και στα περισσότερα άλλα πράγματα, να αρνηθούμε τη δικαιοσύνη τα σημεία της οποίας διακρίνουμε τόσο έντονα,[117] και να αρνηθούμε την ευσπλαχνία που παρατηρούμε απανταχού σε λειτουργία. Έπεται με τη σειρά του ότι πρέπει να θεωρήσουμε σαν έναν ανόητο σπαζοκέφη, ένα δόλιο τύραννο, αυτόν από τον οποίο προέρχονται όλες οι σοφές διεργασίες, τα γενναιόδωρα έργα και οι ελεήμονες δωρεές που διακρίνουμε στο σύμπαν. Επ`ουδενί!, να ήταν έτσι. Είναι μια καθ’ολοκληρίαν αδύνατη ανατροπή της αλήθειας. Ακόμη και οι ανόητοι σοφιστές, οι οποίοι αρνούνταν την ύπαρξη κάθε πράγματος, ακόμη κι’αυτήν των ίδιων τους των εαυτών, δε θα στοχάζονταν προθύμως μιαν τέτοια εισήγηση.

Εν συντομία: Λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη ανομοιομορφία ανάμεσα -από τη μια πλευρά- στην κατάσταση αυτή των πραγμάτων που παρατηρούμε μαζί με τις καθολικές συγχωνεύσεις της ζωής και τους αιφνίδιους χωρισμούς του θανάτου, τις επιβλητικές συναθροίσεις και τους απότομους διασκορπισμούς, τις μεγαλειώδεις ριζοσπαστικές αλλαγές και τις σημαίνουσες αποκαλύψεις, και -από την άλλη- τους ευκαταφρόνητους καρπούς που παρατηρούμε να αποκτώνται στα σύντομα στον μεταβατικό αυτό κόσμο, τις πρόσκαιρες και ασήμαντες επιδιώξεις των όντων που έχουν σχέση με τον κόσμο αυτό, θα σήμαινε να προσαρτούσαμε σε ένα λιθαράκι σοφές επιδιώξεις, μεγάλες σαν ένα βουνό, και σε ένα βουνό, μιαν επιδίωξη τόσο ευτελή όσο ένα πετραδάκι. Κανείς νους ή σοφία δε δύναται αν το κρίνει αυτό αποδεκτό.

Με άλλα λόγια, αυτή η έλλειψη μέτρου μεταξύ των όντων και των υποθέσεων αυτών από τη μια, και οι επιδιώξεις τους, που έχουν σχέση με τον κόσμο αυτό από την άλλη, καταδεικνύει μετά βεβαιότητας ότι όλα τα όντα έχουν τα πρόσωπα τους στραμμένα στον κόσμο των εννοιών (τον πνευματικό κόσμο). Εκεί είναι που θα αποδώσουν τους πρέποντες τους καρπούς, και τα βλέμματα τους είναι καρφωμένα επάνω στα Ιερά Ονόματα. Οι απώτεροι στόχοι τους αφορούν μονάχα στον κόσμο εκείνο. Ενώ η υλική τους ουσία είναι σκεπασμένη κάτω από το χώμα του κόσμου αυτού, τα λουλούδια τους θα ανοίξουν στον Κόσμο των Παρομοιώσεων. Ο άνθρωπος σπείρει και σπέρνεται στον κόσμο αυτό, σύμφωνα με το τάλαντο του, η σοδειά συλλέγεται στη μεταθάνατον ζωή.

Εάν προσέξετε την όψη των πραγμάτων που είναι στραμμένη προς τα Άγια Ονόματα και το υπερπέραν  θα αντιληφθείτε πως κάθε σπόρος, ένα θαύμα δυνάμεως, έχει ένα στόχο τόσο τεράστιο όσο ένα δέντρο. Κάθε λουλούδι[118], το οποίο είναι σαν ένας λόγος της Άγιας σοφίας, έχει έννοιες τόσο πολυάριθμες όσες τα λουλούδια επάνω σε ένα δέντρο, και κάθε καρπός, ένα θαύμα επεξεργασίας τέχνης κι’μια ωδή που υπαγορεύεται από το έλεος Του, έχει σοφές επιδιώξεις τόσο πολυάριθμες όσο οι καρποί ενός δέντρου. Όσο για τον καρπό που μας υπηρετεί σαν μέσο συντήρησης, είναι απλά μία εξ’αυτών των πολλών χιλιάδων σοφών επιδιώξεων. Εκπληρώνει το στόχο του, εξωτερικεύει τις έννοιες του, και πεθαίνει, ενταφιαζόμενος μέσα στο στομάχι μας.

Μια που τα πρόσκαιρα αυτά όντα αποδίδουν αιώνιους καρπούς σε ένα άλλο μέρος, αφήνουν εκεί κληρονομιά αμετάβλητες μορφές του εαυτού τους, και εξωτερικεύουν στο μέρος εκείνο τις άφθαρτες τους έννοιες, μιας και μετέχουν σε ακατάπαυτο δοξασμό Του.

Και μια που ο άνθρωπος γίνεται άνθρωπος κατανοώντας αυτές τις όψεις των πραγμάτων που είναι προσανατολισμένες στο μέλλοντα κόσμο, βρίσκοντας με τον τρόπο αυτό το δρόμο του διαμέσω (της έννοιας) του πρόσκαιρου -αφού αυτά όλα είναι αλήθεια, τότε υπάρχει κάποιος άλλος σκοπός για όλα αυτά τα όντα που είναι παραπεταμένα ολόγυρα ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, που αρχικά μαζεύονται και έπειτα σκορπίζουν.

Χωρίς να παρεξηγηθεί η παρακάτω παρομοίωση μπορούμε να πούμε ότι, η πάρα πάνω μνημονευθείσα κατάσταση πραγμάτων προσομοιάζει με συμβάντα διαμορφωμένα και ρυθμισμένα εν είδει απομίμησης και αναπαράστασης. Βραχυχρόνιες συναθροίσεις και διασκορπισμοί προσχεδιάζονται με μεγάλη δαπάνη μόνο και μόνο για να τραβηχτούν φωτογραφίες που μετέπειτα θα παρουσιαστούν στον κινηματογράφο. Έτσι επίσης ένας από τους λόγους για τη μετάβαση μας μέσα από τον προσωπικό και κοινωνικό βίο στη ζωή αυτή, για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι για να παρασχεθεί η δυνατότητα να βγουν φωτογραφίες και να σχηματιστούν εικόνες, ώστε να διευκολύνουν να καταγραφεί και να καταχωρηθεί το αποτέλεσμα των έργων μας, χάριν έκθεσης σε μια μέρα απόδοσης απολογισμού, έτσι ώστε να προβληθούν σε μια αχανή συνάθροιση, και να αποδώσουν τον καρπό της υπέρτατης ευτυχίας. Το ευγενές χαντίθ[119]  «Ο κόσμος αυτός είναι το μέρος της καλλιέργειας για τη μεταθανάτιο ζωή,»[120] υποδηλώνει το νόημα αυτό.

Αφού υπάρχει ο κόσμος, και μέσα στον κόσμο αυτόν η σοφία, η ευεργεσία, η ευσπλαχνία και η δικαιοσύνη υπάρχουν επίσης, με τα πολυάριθμα αποδεικτικά τους στοιχεία, πέραν πάσης αμφιβολίας και το υπερπέραν υπάρχει, εξίσου στα σίγουρα όσο και ο κόσμος αυτός. Αφού μία όψη από το κάθε πράγμα στον κόσμο αυτό στρέφεται προς τον κόσμο εκείνο άρα κατευθύνεται προς αυτόν. Το να αρνηθούμε να αναγνωρίσουμε τον κόσμο εκείνο θα ήταν σαν να αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τον κόσμο αυτό με όλα όσα περιλαμβάνει.

Όπως ακριβώς η προδιαγεγραμμένη ώρα και το μνήμα περιμένουν τον άνθρωπο, έτσι ακριβώς τον περιμένουν ο Παράδεισος και η Κόλαση, καρτερώντας αγωνιωδώς την άφιξη του.

 

 

ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι η πύλη της Ανθρωπότητας και η αποκάλυψη του ονόματος του Χάκκ.[121]

Είναι ποτέ δυνατόν ο Χάκκ, ο Παντοκράτορας, Αυτός ο Οποίος λατρεύεται δικαιωματικά, να έχει δημιουργήσει τον άνθρωπο μέσα στα όρια της δημιουργίας ως τον πιο σημαντικό από όλους Του τους υπηρέτες σε σχέση με την απόλυτη και συνολική Του ηγεμονία και κυριότητα και σε αναφορά προς την οικουμενική Του συντήρηση σε όλους Του τους κόσμους, να τον έχει πλάσει ως τον πλέον βαθυστόχαστο αποδέκτη του ένδοξου Του λόγου, τον περιεκτικότερο καθρέφτη ως προς την αποκάλυψη των Ονομάτων Του, να τον έχει δημιουργήσει ως το περικαλλέστερο πλάσμα της δύναμης Του με την ωραιότερη από τις μορφές, με σκοπό να λάβει την αποκάλυψη του Σπουδαιότερου Ονόματος, καθώς επίσης και την ιδιότητα εκείνη του Σπουδαιότερου Ονόματος εγγενή στα άλλα Ονόματα, ούτως ώστε αυτός (ο άνθρωπος δηλαδή) να αξιολογήσει και να κατανοήσει το περιεχόμενο των θησαυροφυλακίων του ελέους Του. Να τον έχει καταστήσει έναν ερευνητή μυστηρίων εξοπλισμένο περισσότερο από κάθε άλλο δημιούργημα με όργανα και ισορροπίες, να τον έχει καταστήσει τον ενδεέστερο απ’όλα τα δημιουργήματα σε αναφορά προς τις άπειρες δωρεές Του, αυτόν που υποφέρει περισσότερο από την εκμηδένιση και τον πιο επιθυμητικό αθανασίας, να τον έχει καταστήσει τον πιο εύθραυστο, τον πιο αδύναμο και τον πιο ευτελή από τα έμβια όντα, λίαν δυστυχισμένο και εκτεθειμένο στη θλίψη στην επίγεια του ζωή αλλά ανυπέρβλητο σε κλίση ως προς τη φύση του με την ευγενέστερη από τις μορφές και τον χαρακτήρα -είναι ποτέ δυνατόν ο Χάκκ[122] να τα έχει κάνει όλα αυτά για τον άνθρωπο και να μην τον αποστείλει στο Αιώνιο Βασίλειο για το οποίο είναι προορισμένος και προετοιμασμένος και για το οποίο διακατέχεται από μεγάλη λαχτάρα; να καταργήσει με τον τρόπο αυτό ολόκληρη την ουσία (ύπαρξης) της ανθρωπότητας, να ενεργήσει με έναν τρόπο καθ’ολοκληρίαν αντίθετο προς τη δική Του εντιμότητα, και να πραγματοποιήσει μιαν πράξη αδικίας που ο οφθαλμός της αλήθειας  είναι υποχρεωμένος να κρίνει ως αποτρόπαια;

Πάλι είναι ποτέ δυνατόν Αυτός ο Χάκκ[123] που κυβερνά με δίκαιο τρόπο, του απόλυτου Ραχίμ,[124] να έχει απονέμει στον άνθρωπο μιαν τέτοια εξουσία που να έχει αναλάβει υπό την προστασία του τη Μέγιστη Παρακαταθήκη, κάτι από το οποίο τόσο οι ουρανοί όσο και τα βουνά ζάρωσαν από φόβο, με σκοπό να μετρά και να κρίνει, με τα αδύναμα και ευτελή του κριτήρια και ικανότητες, τις περικλείουσες τους πάντες και τα πάντα ιδιότητες, τις οικουμενικές λειτουργίες και τις άπειρες αποκαλύψεις του Χάληκ[125], να τον έχει δημιουργήσει ως τον πιο ευπαθή, ευπρόσβλητο, αδύναμο και ανίσχυρο των όντων, ενώ την ίδια στιγμή τον επιφορτίζει με τη ρύθμιση της κάθε φυτικής και ζωικής ύπαρξης επάνω στη γη, και γίνεται η αιτία να παρεμβαίνει (ο άνθρωπος) στους τρόπους λατρείας τους και δοξασμού Του. Να έχει γίνει η αιτία να είναι μια αναπαράσταση σε μικρογραφία του κοσμικού Του τρόπου ενεργειών, να έχει γίνει η αιτία να διακηρύξει την ένδοξη Του συντήρηση σε όλα τα όντα, με λόγο και με έργο, να τον έχει προτιμήσει σε σύγκριση με τους αγγέλους και να του δώσει το αξίωμα του αντιπροσώπου (του Αλλάχ) -είναι ποτέ δυνατόν να τα έχει απονέμει όλα αυτά στον άνθρωπο και να μην του παράσχει την αιώνια μακαριότητα, τον αντικειμενικό σκοπό, το αποτέλεσμα και τον καρπό όλων αυτών των καθηκόντων; Να τον έχει κατεβάσει σε επίπεδο χαμηλό, ως τον πιο άθλιο, κακότυχο, ταπεινωμένο και ταλαιπωρημένο όλων Του των δημιουργημάτων, ή να έχει φτιάξει τη νοημοσύνη, μια δωρεά από τη δική Του σοφία και ένα παντευλόγητο και λαμπρό όργανο για την επίτευξη της ευτυχίας, ένα ελαττωματικό και καταθλιπτικό όργανο βασανιστηρίου για εκείνον τον κακομοίρη, ενεργώντας έτσι σε πλήρη αντίθεση προς την απόλυτη Του σοφία και ενάντια στο απόλυτο Του έλεος; Όχι,  Επ`ουδενί!,  με κανένα τρόπο δεν είναι δυνατό!

Εν συντομία: Όπως ακριβώς είδαμε, κοιτάζοντας στα χαρτιά της ταυτότητος ενός αξιωματούχου στην παρομοίωση μας, πως το αξίωμα, το καθήκον, ο μισθός, οι εντολές και ο εξοπλισμός του αποδεικνύουν ότι υπάρχει όχι προς χάριν κάποιου προσωρινού πεδίου μάχης, αλλά ακριβέστερα, ότι κατευθύνεται σε κάποιο μόνιμο βασίλειο, για χάρη του οποίου κοπιάζει -έτσι ακριβώς εκείνοι στους οποίους το αληθές και το βέβαιο έχουν αποκαλυφθεί, είναι ομόφωνα σύμφωνοι πως οι λεπτές δυνάμεις διάκρισης που είναι καταχωρημένες στη βίβλο της καρδιάς του ανθρώπου, οι αισθήσεις που έχουν καταγραφεί στο σημειωματάριο της διάνοιας του, ο εξοπλισμός που περιέχεται στην ουσιώδη φύση του χαρακτήρα του, είναι όλα στραμμένα προς την Αιώνια Μακαριότητα. Έχουν δοθεί στον άνθρωπο και έχουν πλαστεί σύμφωνα με τον τελικό του προορισμό.

Για παράδειγμα, εάν σε κάποιον υπηρέτη και εικονογράφο της διάνοιας που αποκαλείται «η ευφάνταστος δύναμη,» ειπωθεί ότι «μπορείς να’ χεις ένα εκατομμύριο χρόνια ζωής και να κυβερνάς τον κόσμο, αλλά στο τέλος θα καταντήσεις ένα τίποτα,» θα αντιδράσει με λύπη αντί με χαρά, εκτός και αν εξαπατηθεί από τη μάταια φαντασιοπληξία και την επέμβαση του νέφς[126]. Το πιο σπουδαίο από τα πρόσκαιρα πράγματα δεν μπορεί, επομένως, να ικανοποιήσει την πιο ασήμαντη διανοητική ροπή του ανθρώπου.

Είναι επομένως, αυτή η φυσική κλίση του ανθρώπου -οι πόθοι του που εκτείνονται στην αιωνιότητα, οι σκέψεις του που αγκαλιάζουν όλη τη δημιουργία και οι επιθυμίες του που περιβάλλουν τις διάφορες ποικιλομορφίες αιωνίου μακαριότητας- που καταδεικνύει πως έχει δημιουργηθεί για την αιωνιότητα και   θα μεταβεί στην αιωνιότητα. Αυτός ο κόσμος είναι γι’αυτόν σαν ένας ξενώνας, μια αίθουσα αναμονής για το υπερπέραν.

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

    Είναι η πύλη της Αγγελιοφορίας και της Αποκάλυψης, και η αποκάλυψη του «Μπισμιλλάχιρραχμάνιρραχίμ» (Στο Όνομα του Αλλάχ του Ραχμάν[127] του Ραχίμ[128].)

Είναι ποτέ δυνατόν πεπλανημένες αμφιβολίες, καθόλου πιο δυνατές από το φτερό μιας μύγας, να κλείσουν το δρόμο προς το υπερπέραν και την πύλη του παραδείσου που έχουν ανοιχθεί οριστικά από τον Πλέον Ευγενή Αγγελιοφόρο (Σ. Α. Ου. Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.), με όλη του την ισχύ, στηριζόμενα επάνω στη δύναμη των χιλιάδων βεβαιωθέντων του θαυμάτων καθώς και των χιλιάδων κατηγορηματικών εδαφίων του Πάνσοφου Ιερού Κορανίου, ένα βιβλίο θαυματουργικό από σαράντα διαφορετικές απόψεις -ο Αγγελιοφόρος (Σ. Α. Ου. Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.) εκείνος οι λόγοι του οποίου είναι επιβεβαιωμένοι από όλους τους άλλους προφήτες, στηριζόμενοι επάνω στα δικά τους θαύματα, οι ισχυρισμοί του οποίου είναι επιβεβαιωμένοι από όλους τους αγίους, βασιζόμενοι στους οραματισμούς και τις χαρισματικές τους εμπειρίες, και στην ακρίβεια των λεγομένων του οποίου όλοι οι εξαγνισμένοι λόγιοι φέρουν μαρτυρία, βασιζόμενοι επάνω σε έρευνες της αλήθειας;

 

 

 

Από τις προηγηθείσες αλήθειες έχει καταστεί προφανές ότι η ανάσταση είναι μια αλήθεια τόσο στέρεα ριζωμένη που ούτε και κάποια δύναμη ικανή να σηκώσει τη σφαίρα της γης ψηλά, να την καταστρέψει και να την πετάξει κατά μέρος, δε θα μπορούσε να την κλονίσει. Διότι ο ίδιος ο Αλλάχ ο Χάκκ[129] επιβεβαιώνει την αλήθεια αυτή συμφώνως προς το νόημα όλων Του των Ονομάτων και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Ο Ευγενής Του Αγγελιοφόρος (Σ. Α. Ου. Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.) την επαληθεύει με όλα του τα θαύματα και αποδεικτικά στοιχεία. Το Πάνσοφο Ιερό Κοράνι την εδραιώνει με όλες του τις αλήθειες και τα εδάφια, και το ίδιο το σύμπαν φέρει μαρτυρία ως προς αυτή με όλα τα δημιουργικά σημεία που περιέχει και όλες τις σοφές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτό. Είναι ποτέ δυνατόν Ο Βάτζιμπουλ Βουτζούτ[130] να ενωθεί με όλη Του τη δημιουργία (εξαιρώντας μονάχα τους απίστους) γύρω από το θέμα αυτό της ανάστασης, και αμφιβολίες πιο αδύναμες ακόμα και από μια τρίχα και σατανικές επιθέσεις λογισμών να δυνηθούν να κλονίσουν και να ξεριζώσουν εκείνη την εξαίρετη και στέρεα ριζωμένη αλήθεια η οποία μοιάζει ενός βουνού; Όχι, Επ`ουδενί! με κανέναν τρόπο!

Πρόσεξε μη φανταστείς πως οι αλήθειες της αναστάσεως είναι περιορισμένες στις Δώδεκα Αλήθειες που έχουμε αναφέρει. Μόνον το Πάνσοφο Ιερό Κοράνι, που μας καθοδήγησε στις Δώδεκα αυτές Αλήθειες, υποδεικνύει εξίσου καλά χιλιάδες άλλες όψεις του ζητήματος, με την κάθε όψη να είναι ένα σημείο ότι ο Χαλίκ[131] μας θα μας μεταφέρει από τον πρόσκαιρο αυτόν κόσμο σε έναν αιώνιο.

Για άλλη μια φορά, μη φανταστείς πως τα Άγια Ονόματα που εύλογα αξιούν την ύπαρξη της αναστάσεως είναι μονάχα αυτά που έχουμε συζητήσει, Χακίμ[132], Κερίμ[133], Ραχίμ[134], Άντιλ[135], και Χαφίζ[136]. Απεναντίας, όλα τα Άγια Ονόματα που είναι έκδηλα στη διάταξη του σύμπαντος εύλογα αξιούν την ύπαρξη της αναστάσεως,  και την καθιστούν επιτακτική.

Ούτε να φανταστείς, πως τα δημιουργικά σημεία που δηλώνουν έμμεσα την ανάσταση είναι περιορισμένα σε αυτά που έχουμε αναφέρει. Απεναντίας, στην πλειοψηφία των όντων, υφίστανται διαφορετικές όψεις και ιδιότητες που είναι όμοιες με κουρτίνες που ανοίγουν προς τα δεξιά και προς τα αριστερά: η μία όψη φέρει μαρτυρία στον Σανί[137] και η άλλη όψη δηλώνει έμμεσα την ανάσταση.

Για παράδειγμα, το κάλλος της ύπαρξης του ανθρώπου, πλασμένος όπως είναι με την ωραιότερη των μορφών, καταδεικνύει την ύπαρξη του Σανί, ενώ ταυτόχρονα, το γεγονός ότι κοντά στις εκτενείς ικανότητες του που φιλοξενούνται στην ωραιότερη αυτή των μορφών, παρακμάζει και πεθαίνει ενωρίς, καταδεικνύει στην ύπαρξη της ανάστασης. Μερικές φορές δυο ματιές στην ίδια όψη μπορούν να δείξουν και τις όψεις  δυο ταυτόχρονα.  Για παράδειγμα, εάν κανείς προσέξει τη σοφή διάταξη, την ακριβή ισορροπία, τον κομψό διάκοσμο και την ελεήμονα χάρη εγγενή στα περισσότερα πράγματα, δείχνουν να εξηγούν ότι προέρχονται από το δυνατό χέρι ενός  Σανί-ι Χακίμ[138], Κερίμ[139], Άντιλ[140], και Ραχίμ[141]. Έτσι επίσης, εάν κανείς προσέξει τη σύντομη και μηδαμινή ζωή των πρόσκαιρων όντων που είναι οι εκδηλώσεις των ιδιοτήτων αυτών, παρόλη τους την ισχύ και απεραντοσύνη, το υπερπέραν εμφανίζεται εμπρός τους. Με άλλα λόγια, όλα τα πράγματα απαγγέλλουν και γίνονται η αιτία να απαγγείλουν άλλοι το: 

«Πιστεύω στο Αλλάχ και την Έσχατη Μέρα.»

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ  [1] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής όλων  των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[2] Κερίμ: Ο  κάτοχος απεριόριστης Γενναιοδωρίας , Ευεργετικότητας Αλλάχ.

[3] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[4] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[5] Κάθε θεμιτή συντήρηση (Χαλάλ- Rızk-ı Helal) δεν αποκτάται λόγω της ισχύς και δύναμης, αλλά μέσα από την προβολή  ανάγκης. Καθοριστική απόδειξη για το γεγονός αυτό είναι ότι τα ανίσχυρα βρέφη απολαμβάνουν τα εκλεκτότερα μέσα συντήρησης, ενώ άγρια, δυνατά θηρία υποφέρουν από όλων των ειδών τις ελλείψεις, και ότι τα ψάρια, μ’όλη τους την έλλειψη νοημοσύνης, είναι παχύσαρκα, ενώ η πανούργα αλεπού και ο πίθηκος παραμένουν αδύνατοι στην αναζήτηση τους για πόρους συντήρησης. Υφίσταται, επομένως, μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη συντήρηση από τη μια και την ισχύ και τη δύναμη της θελήσεως από την άλλη. Όσο περισσότερο βασίζεται κάποιος στην ισχύ και τη δύναμη  τόσο πιο δύσκολο θα είναι να στηρίξει την εύρεση των πόρων συντήρησης του.

[6] Το γεγονός ότι ένα πεινασμένο λιοντάρι θα προτιμήσει το νεογνό του από το ίδιο, και θα του δώσει το κρέας που στην αντίθετη περίπτωση θα είχε φάει, ότι η δειλή κότα θα επιτεθεί σε ένα λιοντάρι με σκοπό να προστατέψει το μικρό του, ότι η συκιά ευαρεστείται στη λάσπη παρέχοντας αγνό γάλα στο γέννημα της, τον καρπό -τα γεγονότα αυτά φανερώνουν σε όποιον δεν είναι τυφλός ότι ενεργούν σύμφωνα με τα προστάγματα ενός  απείρως Ραχίμ (Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.), Κερίμ (Ο  κάτοχος απεριόριστης Γενναιοδωρίας , Ευεργετικότητας Αλλάχ.), και Σεφίκ ( Ο Αγαθός, Συμπαθής  Προστάτης με Στοργή Αλλάχ). Πάλι, το γεγονός ότι ακόμη και τα ανεπίγνωστα φυτά και ζώα λειτουργούν με τους σοφότερους και τους πιο γνωστικούς τρόπους καταδεικνύει αναντίρρητα ότι ο Ένας Πέρα για Πέρα Αλίμ (Ο Παντογνώστης, Αλλάχ) και Χακίμ (Ο Κατ` εξοχήν  Σοφός,  Αλλάχ) τα έχει θέσει σε λειτουργία, και ότι ενεργούν εξ’ ονόματος Του.

[7] Μουτασαρρίφ: Ο Κάτοχος Διοίκησης των πάντων με τους δικούς του νόμους, Ο  Βασιλεύς, Αλλάχ.

[8] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[9] Ζατ-ι Ζουλτζελάλ: Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης, Αλλάχ.

[10] Ραχμάν-ι Ραχίμ: Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα και σε αυτόν τον κόσμο και στο υπερπέραν.

[11] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός Αλλάχ.

[12] Άντιλ: Ο Απονέμειν Εκάστω του Δίκαιον Δικαιοσύνη Αλλάχ.

[13] Η πρόταση «είναι ποτέ δυνατόν;» επαναλαμβάνεται πράγματι πολλές φορές, διότι εκφράζει ένα εξόχως σημαντικό μυστήριο. Η πλάνη και η έλλειψη πίστης πηγάζουν σε γενικές γραμμές από τη συνήθεια να φανταζόμαστε πως τα πράγματα είναι αδύνατα, απέχοντας παρασάγγες από τη σφαίρα της λογικής, και επομένως τα απαρνούμαστε. Λοιπόν στη συζήτηση αυτή της αναστάσεως έχει αποδειχθεί κατηγορηματικά ότι η αληθινή απιθανότητα, η δυσκολία στη δημιουργικότητα και ο παραλογισμός αρμόζουν στο μονοπάτι της αίρεσης και την οδό της πλάνης, ενώ η πραγματική δυνατότητα, η ευχέρεια στη δημιουργία και η λογική είναι χαρακτηριστικά του δρόμου της πίστης και της λεωφόρου του Ισλάμ.

Εν συντομία, οι φιλόσοφοι τείνουν στην απιστία εξαιτίας του ότι θεωρούν τα πράγματα ως αδύνατα, ενώ ο Δέκατος Λόγος (Περί αναστάσεως και το υπερπέραν), διαμέσου της επαναλαμβανόμενης πρότασης «είναι ποτέ δυνατόν;» φανερώνει που βρίσκεται η απιθανότητα, και κατ’ αυτόν τον τρόπον τους καταφέρει ένα χαστούκι στο στόμα.

[14] Ζατ-ι Ζουλτζελάλ: Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης, Αλλάχ.

[15] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός, Αλλάχ.

[16] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[17] Άντιλ: Ο Απονέμειν Εκάστω του Δίκαιον Δικαιοσύνης Αλλάχ.

[18] Τζελίλ-ι Ζουλτζεμάλ: Ένδοξος Κάτοχος Μεγαλείου Κάλλους και Ωραιότης, Αλλάχ.

[19] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός,  Αλλάχ.

[20] Τζελίλ-ι Ζουλτζελάλ: Ένδοξος Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης,  Αλλάχ.

[21] Τζεββάντ: Ο Κάτοχος απέραντης Γενναιοδωρίας, και Προσφοράς,  Αλλάχ.

[22] Τζεμίλ: Ο Κάτοχος και η πηγή του ατελείωτου Κάλλους και Ομορφιάς, Αλλάχ.

 

[23] Η ύπαρξη ενός περίλαμπρα σχεδιασμένου και έξοχα διακοσμημένου λουλουδιού,… η ενός εξωραϊσμένου καρπού τοποθετημένο με  εξαιρετικά επιδέξιο τρόπο επάνω σε ένα κλωνάρι λεπτό σαν σύρμα, προσαρτημένο σε ένα ξερό δέντρο, σαν  κόκαλο, είναι ένα   γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα μια διακήρυξη προς όλα τα συνειδητά όντα, τις άριστες τέχνες που δημιουργήθηκαν από έναν εξαιρετικά επιδέξιο, σοφό και θαυματουργό κατασκευαστή. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το φυτικό βασίλειο, αλλά και για το ζωικό.

[24] Σανί-ι Ζουλτζελάλ: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη και Μεγαλείου Δύναμης.

[25] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[26] Υπάρχει ένα παροιμιώδες περιστατικό που αναφέρεται στο σημείο αυτό. Μια ξακουστή καλλονή έδιωξε κάποτε από κοντά της έναν κοινό άντρα που είχε ξεμυαλιστεί μαζί της. Για να παρηγορήσει τον εαυτό του, έλεγε, «τι άσχημη που είναι!» αρνούμενος με τον τρόπο αυτό να παραδεχθεί το κάλλος της. Μια φορά κάποια αρκούδα κάθισε κάτω από ένα δικτυωτό μιας κληματαριάς, και θέλησε να φάει τα σταφύλια. Όμως ήταν ανίκανη να φτάσει τα σταφύλια ή να σκαρφαλώσει επάνω στο πλέγμα. Γι’αυτό, είπε μέσα της για παρηγοριά, «τα σταφύλια πρέπει να είναι άγουρα,» και συνέχισε το δρόμο της μουγκρίζοντας.

[27] Όλα τα όντα σαν καθρέφτες  διαρκώς χάνονται και εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο, και αυτά που τα διαδέχονται εκθέτουν και εκδηλώνουν μέσα από τις μορφές και τα χαρακτηριστικά τους το ίδιο κάλλος και ωραιότητα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το υπό συζήτηση κάλλος δεν τους ανήκει. Τα ορατά παραδείγματα κάλλους είναι σημεία και ενδείξεις  ενός υπερβατικού και ιερού κάλλους.

[28] Σανί-ι Ζουλτζελάλ: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη και Μεγαλείου Δύναμης.

[29] (Σ. Α. Ου.): Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.

[30] Μουδζίμπ: Ο Αποκρινόμενος, Αποδεχόμενος, Εισακούων Άιτησιν ή Παράκλησιν, Αλλάχ.

[31] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[32] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[33] Ναι, αυτός του οποίου το βασίλειο  διαρκεί εδώ  και χίλια τριακόσια πενήντα χρόνια, ο οποίος έχει σε γενικές γραμμές περισσότερους από τριακόσια πενήντα εκατομμύρια υπηκόους, στον οποίο οι υπήκοοι του ανανεώνουν καθημερινά την υπόσχεση της πίστης τους και στις τελειώσεις του οποίου φέρουν διαρκώς μαρτυρία, του οποίου οι εντολές υπακούγονται με απόλυτη υποταγή, του οποίου η πνευματική χροιά έχει χρωματίσει το ήμισυ της υδρογείου και το ένα πέμπτο της ανθρωπότητας, ο οποίος είναι ο αγαπημένος της καρδιάς των ανθρώπων και ο παιδαγωγός του πνεύματος τους - ένα τέτοιο πρόσωπο είναι αναμφίβολα ο μέγιστος υπηρέτης του Ραμπ (Ο Απόλυτος Συντηρητής όλων των δημιουργημάτων Αλλάχ.) Ο Οποίος διατηρεί απόλυτη επιρροή επάνω στο σύμπαν. Επιπλέον, τα περισσότερα είδη του σύμπαντος φέροντας το καθένα τους τον καρπό των θαυμάτων αυτού του προσώπου,  και χειροκροτώντας  την αποστολή και την υπηρεσία του, φανερώνουν ξεκάθαρα ότι είναι το πιο αγαπημένο δημιούργημα του Χαλίκ  (Ο Δημιουργός Αλλάχ) του σύμπαντος. Κατά παρόμοιο τρόπο, ο πόθος που ενυπάρχει σε όλους τους ανθρώπους για το διηνεκές δυνάμει της ίδιας τους της φύσης, η επιθυμία που ανεβάζει τους ανθρώπους από τα έσχατα των ταπεινών στα υπέρτατα των υψηλών, είναι η πιο μεγάλη από όλες τις επιθυμίες και δεήσεις, που θα προσφερθεί στον Κάντι`ούλ - Χάτζάτ (Αλλάχ, ο Τροφοδότης όλων των Αναγκών κάθε ύπαρξης) από τον μέγιστο αναμεταξύ των υπηρετών Του.

[34] Μάλικ: Ο Μοναδικός Ιδιοκτήτης όλων των Κτισμάτων, των απαντών, Μονάρχης, Αλλάχ 

[35] Πνεύμα η το ένστικτο  με κακία θέληση, πάθος.

[36] Ο Μουχάμμεντ (Σ. Α. Ου.): Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.

[37] Από την εποχή που ο Άχμεντ (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.) έκανε καταρχήν την παράκληση του μέχρι τη σήμερον, όλες οι επικλήσεις για ειρήνη και ευλογίες εις αυτόν που έγιναν από την κοινότητα των πιστών του (Ουμμά, Oumma) είναι ένα είδος αιωνίου αμήν στην προσευχή του, μια μορφή παγκοσμίου συμμετοχής σε αυτήν. Κάθε επίκληση για ειρήνη και ευλογίες προς αυτόν από το κάθε μέλος της Μουσουλμανικής κοινότητας των πιστών (Ουμμά, Oumma) κατά τη διάρκεια της προσευχής του, καθώς επίσης και η προσευχή για αυτόν που εκφέρεται κατά τη δεύτερη πρόσκληση (Κάμετ, Kamet) στην  προσευχή, σύμφωνα  με τη  σχολή Σιαάφι-γι (Shafii) - και αυτή είναι ένα ισχυρό και οικουμενικό αμήν στην παράκληση του για αιώνια μακαριότητα. Επομένως η αιωνιότητα και η παντοτινή μακαριότητα που επιποθούνται από όλους τους ανθρώπους, με όλη τους τη δύναμη, συμφώνως προς την αρχέγονη κλίση της φύσης τους, Ο Άχμεντ (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.), την αιτεί εκ μέρους της ανθρωπότητας, και το πεφωτισμένο τμήμα της ανθρωπότητας λέει «αμήν» μετά απ’αυτόν. Είναι ποτέ δυνατόν μια τέτοια προσευχή να μη γίνει αποδεκτή;

[38] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[39] Tirmizi, Deavat 30.

[40] Πράγματι, δεν είναι ποτέ δυνατόν O Μουτασαρρίφ (Ο Κάτοχος Διοίκησης των πάντων με τους δικούς του νόμους, Ο  Βασιλεύς, Αλλάχ.) του κόσμου αυτού, όλα τα έργα του Οποίου είναι αυταπόδειχτα εμπνευσμένα από τη συνειδητότητα, τη γνώση και τη σοφία, να είναι αγνοών και απληροφόρητος των πράξεων του επικεφαλή ανάμεσα σε όλα Του τα δημιουργήματα. Πάλι δεν είναι ποτέ δυνατόν O Αλίμ (Ο Παντογνώστης) Μουτασαρρίφ να παραμείνει αδιάφορος στα έργα και στις προσευχές του επικεφαλή ανάμεσα στα δημιουργήματα Του, παρόλο που είναι ενήμερος για αυτά.

Είναι άλλωστε αδύνατον O Μουτασαρρίφ (Ο Κάτοχος Διοίκησης των πάντων με τους δικούς του νόμους, Ο  Βασιλεύς, Αλλάχ.) που είναι Καντίρ (Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος Αλλάχ) και Ραχίμ (Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.) να μη δεχτεί τις προσευχές του, μια που δεν έχει παραμείνει αδιάφορος σε αυτές.

Ναι, μέσα από το φως του Άχμεντ (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.)  η μορφή του κόσμου έχει αλλάξει. Ο αληθινός σκοπός και η πραγματική ουσία των ανθρώπων και των όντων όλων στο σύμπαν κατέστη έκδηλη μέσα από το φως αυτό. Και κατέστη ξεκάθαρο ότι, η κάθε μια ύπαρξη είναι μια επίσημη γραπτή επιστολή για ανάγνωση,  του Ενός Αιώνια Επιζητούμενου Αλλάχ που αναγγέλλει τα Άγια Ονόματα μέσο αυτών, και πολύτιμες μοναδικές υπάρξεις,  σαν εντεταλμένοι υπάλληλοι προορισμένοι να φτάσουν την αιωνιότητα. Εάν δεν υπήρχε το φως αυτό, τα όντα θα ήταν καταδικασμένα στην πλήρη εκμηδένιση, θα ήταν χωρίς αξία, δίχως νόημα, άχρηστα, μάταια, συγκεχυμένα, παιχνίδι  τυφλής συγκυρίας, βυθισμένα στο σκοτάδι της αυταπάτης. Είναι για το μυστήριο αυτό που όπως ακριβώς οι άνθρωποι λένε «αμήν» στην προσευχή του Άχμεντ (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.), έτσι ακριβώς όλα τα άλλα όντα, από το πρόσωπο της γης μέχρι  τα  υψηλότερα σημεία  του Αλλάχ, από το χώμα στα άστρα, όλα καμαρώνουν το φως του και διακηρύττουν τη σχέση τους μαζί του. Το καθαυτό πνεύμα της λατρείας του Άχμεντ (Σ. Α. Ου.) (Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.) πράγματι δεν είναι άλλο από την προσευχή του. Πάλι, όλες οι κινήσεις και οι τρόποι λειτουργίας του σύμπαντος είναι κατ’ουσίαν μια είδους  προσευχή. Για παράδειγμα, η εξέλιξη ενός σπόρου μέχρι να γίνει δέντρο είναι μια μορφή προσευχής στον Χαλίκ  ( Ο Δημιουργός, Αλλάχ).

[41]Σεμί':  Αλλάχ ο οποίος ακούει τα πάντα.

[42] Κερίμ: Ο  απέραντα Γενναιόδωρος, και κάτοχος κάθε προσφοράς Αλλάχ.

[43] Καντίρ: Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος Αλλάχ.

[44] Μπασήρ: Αλλάχ ο οποίος βλέπει τα πάντα.

[45] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[46] Αλίμ: Ο Παντογνώστης Αλλάχ.

[47] Ο Μουχάμμεντ (Σ. Α. Ου.): Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.

[48] Ο Μουχάμμεντ (Σ. Α. Ου.): Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.

[49] Χαλίκ:   Ο Δημιουργός, Αλλάχ.

[50] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[51] Το να εκθέσει κανείς θαυμαστά δείγματα καλλιτεχνίας και παραδείγματα της αναστάσεως επάνω στο πρόσωπο της γης που, συγκρινόμενα με τον υπερπέραν είναι όμοια με μια μικρή σελίδα, το να επιγράψει και να περιλάβει κανείς επάνω στη μία και μόνη αυτή σελίδα, με τέλεια τάξη, άπαντα τα διαφορετικά είδη της δημιουργίας, που προσομοιάζουν τριακόσιες χιλιάδες ανεξάρτητα βιβλία, είναι σίγουρα πιο δύσκολο από το να κτίσει και να δημιουργήσει τη λεπτή και συμμετρική δομή του Παραδείσου στον αχανή κόσμο της αιωνιότητας. Πράγματι, μπορεί να ειπωθεί ότι στον όποιο βαθμό ο Παράδεισος είναι ανώτερος από την άνοιξη, στον αυτό βαθμό η δημιουργία των κήπων της άνοιξης είναι πιο περίπλοκη και θαυμαστή από τη δημιουργία του Παραδείσου.

[52] Καντίρ: Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος, Αλλάχ.

[53] Ο Μουχάμμεντ (Σ. Α. Ου.): Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.

[54] Ali al-Qari (Αλί αλ Κααρί), Sharh al-Shifa (Σιαρχ αλ Σσιφάα), ¡, al Ajluni (αλ Ατζλούνιϊ), kashf al-Khafa (Κιεσφ αλ Χάαφα), ¡¡, 164.

[55] Τζεμάλ: Κάτοχος Εντελής Ωραιότης, Αλλάχ

[56] Είναι ομόφωνα αποδεκτό ότι η ολοκληρωτική ανατροπή των αληθειών είναι αδύνατη. Είναι εντελώς αδύνατο ότι κάτι τι θα καταλήξει τελείως αντίθετο και αντίστροφο του εαυτού του, και αδύνατο στο χιλιοστό βαθμό πως κάτι τι θα διατηρήσει την ίδια του τη φύση, και εντούτοις την ίδια ώρα θα καταστεί απαράλλαχτο με το αντίθετο του. Κατ’αυτόν τον τρόπο το κάλλος δεν μπορεί να γίνει ασχήμια, ενώ παραμένει ακόμη να είναι το άπειρο κάλλος. Και στο παράδειγμα μας, δεν είναι δυνατόν το κάλλος της Συντηρητικότητας, ένα κάλλος καταληπτό και αποκαλυπτικό μέσα από την ύπαρξη του, να διατηρήσει την ουσιώδη του φύση ως Κάλλος της Συντηρητικότητας, αλλά να καταλήξει ταυτόχρονα ουσία της ασχήμιας. Κάτι τέτοιο θα ήταν το παραδοξότερο όλων των αδύνατων και λαθεμένων  αντιλήψεων στον κόσμο.

[57] Ο Μουχάμμεντ (Σ. Α. Ου.): Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.

[58] Ραχμάν: Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης.

[59] Ζουλτζεναχέїν: Κάτοχος και των δυο πλευρών, αυτού του κόσμου και του υπερπέραν,  γνώστης και του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου.   

[60] Τζελίλ :Ο Μέγας, Ένδοξος, Λαμπρός, Σημαντικός, Αλλάχ.

[61] Μπακή: Ο Μενών, Ο Αιωνίως, Ο παντοτινός Υπάρχων Αλλάχ.

 

[62] Σανί-ι Ζουλτζελάλ: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη και Μεγαλείου Δύναμης.

[63] Κερίμ: Ο  κάτοχος απεριόριστης Γενναιοδωρίας , Ευεργετικότητας Αλλάχ.

[64] Ραμπ: Ο Απόλυτος Συντηρητής όλων των δημιουργημάτων  Αλλάχ.

[65] Λοιπόν, η διάρκεια ζωής του κάθε πράγματος είναι σύντομη, παρόλο που η αξία του είναι μεγάλη και οι λεπτότητες εργασίας της κομψοτεχνίας του είναι εξόχως υπέροχες και υψηλές. Το γεγονός αυτό υποσημαίνει ότι το κάθε πράγμα είναι ένα δείγμα, μια μορφή κάποιου άλλου πράγματος, ότι έχει την αποστολή να έλκει το ατενές βλέμμα του πελάτου στο αυθεντικό και αρχέτυπο αντικείμενο. Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, τότε μπορεί να ειπωθεί ότι οι ποικιλόχρωμοι στολισμοί του κόσμου αυτού είναι τα δείγματα της αφθονίας των αγαθών του Παραδείσου, που ετοιμάστηκαν  με την ευσπλαχνία του Ενός, Ραχμάν*, και Ραχίμ**  για τους αγαπημένους Του υπηρέτες.

* Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης.

 ** Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[66] Ραχμάν: Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης.

[67] Ναι, υπάρχουν πολυάριθμοι σκοποί για την ύπαρξη του κάθε πράγματος, και πολυάριθμα αποτελέσματα απορρέουν από την υπόσταση του. Αυτοί δεν περιορίζονται στον κόσμο αυτό και στις ψυχές των ανθρώπων, όπως οι άνθρωποι της πλάνης φαντάζονται, έτσι ώστε να χάνονται σε μια κατάσταση ματαιότητας και έλλειψης σκοπού. Απεναντίας, οι σκοποί για την ύπαρξη και για τα αποτελέσματα της υπόστασης όλων των πραγμάτων σχετίζονται με τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

Ο πρώτος και πιο υψηλά ιεραρχικά (σκοπός) αφορά στο Σανί (Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη). Συνίσταται στο να παρουσιάζει στο ατενές βλέμμα του Προ-Αιωνίου Μάρτυρος τα κεκοσμημένα και θαυματουργικά παράδοξα που Αυτός έχει επιθέσει στο υπό συζήτηση αντικείμενο, σαν σε κάποια στρατιωτική παρέλαση. Το να ζήσει κανείς για ένα φευγαλέο δευτερόλεπτο είναι αρκετό για να αξιωθεί της ματιάς αυτής. Πράγματι, η δυνατότητα και η πρόθεση για ύπαρξη είναι αρκετές, χωρίς ποτέ να προβάλλουν στη ζωή. Ο σκοπός αυτός πραγματοποιείται επαρκώς, για παράδειγμα, από λεπτεπίλεπτα δημιουργήματα που χάνονται γοργά και από σπόρους και πυρήνες, καθένας ένα έργο τέχνης, που ποτέ δεν έρχονται στη ζωή, δηλαδή, ποτέ δε φέρουν άνθος ή καρπό. Παραμένουν όλα ανέπαφα από τη ματαιότητα και την έλλειψη σκοπού. Συνεπώς ο πρώτιστος σκοπός όλων των πραγμάτων είναι να διακηρύξει, διαμέσω της ζωής τους και της ύπαρξης τους, τα θαύματα της δύναμης και τα ίχνη της καλλιτεχνικής ικανότητας του Σανί (Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη), και να τα εκθέσει στο ατενές βλέμμα του Μονάρχη Ζατ-ι Ζουλτζελάλ ( Ο Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης, Αλλάχ.).

Ο δεύτερος σκοπός κάθε ύπαρξης και το αποτέλεσμα κάθε υπόστασης αφορά στη συνειδούσα δημιουργία. Το κάθε πράγμα είναι σαν μια αληθο-φαίνουσα επίσημη γραπτή επιστολή, μια καλαίσθητη ωδή, ή ένας σοφός λόγος του Σανί-ι Ζουλτζελάλ (Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη και Μεγαλείου Δύναμης.), που προσφέρεται στο ατενές βλέμμα των αγγέλων και των τζιν, των ανθρώπων και των ζώων, και επιποθεί να αναγνωσθεί από αυτά. Είναι δηλαδή ένα αντικείμενο για την ενατένιση και διδασκαλία της κάθε συνειδητής ύπαρξης που το περιεργάζεται.

Ο τρίτος σκοπός της κάθε ύπαρξης και του αποτελέσματος κάθε υπόστασης αφορά στο ίδιο του το εαυτό, και αποτελείται από τέτοιου είδους δευτερεύουσας σημασίας σημαντικότητες όπως η βίωση της χαράς και της ευχαρίστησης, και να ζει με κάποιο βαθμό μονιμότητας και καλοπέρασης. Εάν εξετάσουμε το σκοπό ενός υπηρέτη που εργοδοτήθηκε ως πηδαλιούχος επάνω σε κάποιο βασιλικό πλοίο, αντιλαμβανόμαστε ότι μονάχα το ένα εκατοστό του σκοπού αυτού έχει σχέση με τον ίδιο τον πηδαλιούχο -τουτέστιν η αμοιβή που παίρνει, τα ενενήντα-εννέα εκατοστά του σκοπού έχουν σχέση με το βασιλιά που κατέχει το πλοίο. Μια παρόμοια σχέση υπάρχει μεταξύ του σκοπού ενός πράγματος που αναφέρεται στον ίδιο τον εαυτό του και στην εγκόσμια του ύπαρξη, και του σκοπού του που έχει σχέση με τον Σανί (Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη) του. Υπό το πρίσμα αυτής της πολλαπλότητας των σκοπών μπορούμε τώρα να ερμηνεύσουμε την απόλυτη συμβατότητα μεταξύ Άγιας σοφίας και οικονομίας από τη μια, και της Άγιας ελευθεριότητας και γενναιοδωρίας -στην πραγματικότητα, άπειρης γενναιοδωρίας -από την άλλη, μόλο που εμφανίζονται πως είναι αντίθετες και αντιφατικές. Στους εξατομικευμένους σκοπούς των πραγμάτων, επικρατούν η ελευθεριότητα και η γενναιοδωρία, και αποκαλύπτεται το Όνομα του Πλέον Τζεββάντ (Ο Κάτοχος απέραντης Γενναιοδωρίας, και Προσφοράς,  Αλλάχ). Από απόψεως εξατομικευμένου σκοπού, καρποί και κόκκοι βρίσκονται τω όντι πέραν υπολογισμού, και καταδεικνύουν άπειρη γενναιοδωρία. Στους οικουμενικούς σκοπούς όμως, κυριαρχεί η σοφία και αποκαλύπτεται το όνομα του Χακίμ, (Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός Αλλάχ). Όσους καρπούς έχει κάποιο δέντρο, καθένας από τους καρπούς του περιέχει άλλους τόσους σκοπούς και αυτοί δύνανται να διαιρεθούν στις τρεις κατηγορίες που έχουμε καθιερώσει. Οι οικουμενικοί τους σκοποί μαρτυρούν μιαν άπειρη σοφία και οικονομία. Άπειρη σοφία και άπειρη γενναιοδωρία και ελευθεριότητα συνδυάζονται κατ’αυτόν τον τρόπο, παρόλη τη φαινομενική τους αντίθεση. Για παράδειγμα, ένας από τους σκοπούς για τη δημιουργία ενός στρατού είναι η διατήρηση της τάξης. Οποιαδήποτε στρατεύματα κι’αν είναι διαθέσιμα για τον εν λόγω σκοπό θα επαρκέσουν ή θα είναι περισσότερο από αρκετά. Όμως ολόκληρος ο στρατός μόλις και μετά βίας θα είναι αρκετός για άλλους σκοπούς όπως για να προστατέψει τα εθνικά σύνορα και να απωθήσει τους εχθρούς. Το μέγεθος του θα βρίσκεται σε τέλεια ισορροπία με την απόλυτη σοφία. Συνεπώς η σοφία του κράτους θα συνταχθεί με τη λαμπρότητα του, και δυνατόν να ειπωθεί πως δεν υπάρχει περίσσευμα στο στρατό.

[68] Ναι, πρέπων είναι οι καρποί, τα άνθη και τα φύλλα επάνω στις μύτες και στα κλαριά ενός δέντρου, που προέρχονται από τα θησαυροφυλάκια της συντήρησης που προμηθεύει το έλεος Του, όπως αναχωρήσουν όταν γεράσουν και τα καθήκοντα τους βρίσκονται στο τέλος τους. Διαφορετικά η πύλη θα παραμείνει κλειστή σε εκείνα που τα ακολουθούν, και θα ανεγερθεί ένας φραγμός στη διεύρυνση του ελέους του Αλλάχ και στις υπηρεσίες που πρόκειται να εκτελέσουν από (τους διάδοχους) αδελφούς τους [δηλαδή, από άλλα μέλη των ειδών αυτών]. Επιπλέον, με το πέρασμα της νιότης, θα εξαθλιωθούν και θα κομματιαστούν. Η άνοιξη μοιάζει με ένα καρποφόρο δέντρο που με τη σειρά του είναι μια ένδειξη του κάμπου της ανάστασης. Κατά παρόμοιο τρόπο, ο κόσμος της ανθρωπότητας σε κάθε εποχή μοιάζει με ένα δέντρο που επισύρει το στοχασμό, και ο κόσμος ως σύνολο μοιάζει με ένα θαυμαστό δέντρο οι καρποί του οποίου αποστέλλονται στην αγορά της μεταθάνατον ζωής.

[69] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[70] Ραχμάν: Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης.

[71] Bukhari(Μπουχάρι), Badul-Khalq (Μπατούλ-Χάουκ) 8. Tafsir al-Sura (Τταφσίρ αλ-Σούρα) ,xxxii,1. Tawhid (Τταουχίντ) 35.Muslim, Iman (Ιμάν), 312.

[72] Χαφίζ: Ο Σωτήρ, Ο Σώζων Διαφυλάττων,  Προφυλάττων  Αλλάχ

[73] Ρακήμπ: Ο Προστάτης, Φύλακας Αλλάχ που προσέχει τα δημιουργήματα του κάθε στιγμή.   

[74] Χαφίζ-ι Ζουλτζελάλ: Ο Σωτήρ, Ο Σώζων Διαφυλάττων,  Προφυλάττων  και Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης, Αλλάχ

[75]Δες τη σημείωση στην Έβδομη Μορφή ως άνω.

[76] Μάλικ: Ο Κύριος, Ιδιοκτήτης των Κτισμάτων, O Αλλάχ.

[77] (Βαχντάνιετ) Ένας και μοναδικός συντηρητής, αδιαιρέτου του Αλλάχ.

[78] Καντίρ-ι Ζουλτζελάλ: Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης Αλλάχ.

[79] Το σύνολο του παρελθόντος, που εκτείνεται από το παρόν προς τα πίσω στην αρχή της δημιουργίας, αποτελείται από συμβάντα. Κάθε μέρα, χρόνος και αιώνας που έλαβαν ύπαρξη είναι σαν μια αράδα, μια σελίδα, ένα βιβλίο, γραμμένο από τη γραφίδα του Πεπρωμένου, το χέρι της δύναμης του Αλλάχ έχει επιγράψει εκεί τα θαυματουργικά Του σημεία με τη μέγιστη σοφία και τάξη.

Κατά παρόμοιο τρόπο, ο χρόνος από το παρόν μέχρι την ανάσταση, τον Παράδεισος και την αιωνιότητα, ολοκληρωτικά το μέλλον αποτελούνται από πιθανά  συμβάντα με δυνατότητες. Δηλαδή το  παρελθόν αποτελείται από συμβάντα και το μέλλον αποτελείται από πιθανά  συμβάντα με δυνατότητες. Λοιπόν εάν οι δύο αυτές αλυσίδες του χρόνου συγκριθούν η μία προς την άλλη, θα γίνει αντιληπτό μετά βεβαιότητος πως είναι γεγονός ότι Αυτός που δημιούργησε το χθες και έφερε στη ζωή τα όντα που το χαρακτηρίζουν, είναι επίσης ικανός, να δημιουργήσει το αύριο μαζί με τις υπάρξεις του. Πάλι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα όντα και τα παράδοξα του παρελθόντος χρόνου, η θαυμαστή εκείνη έκθεση, είναι τα θαυματουργικά έργα ενός Καντίρ-ι Ζουλτζελάλ,(Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμις, Αλλάχ) φέρουν κατηγορηματική μαρτυρία ότι αυτός ο Καντίρ είναι ικανός να δημιουργήσει ολόκληρο το μέλλον και τα απρόβλεπτα του περιστατικά, και να αποκαλύψει όλα του τα παράδοξα.

Ναι όπως, αυτός ο οποίος δημιουργεί ένα μήλο πρέπει μετά βεβαιότητος να είναι σε θέση να δημιουργήσει όλα τα μήλα  πάνω στον κόσμο και να φέρει στη ζωή την αχανή άνοιξη. Αντιστρόφως, αυτός ο οποίος δεν μπορεί να δημιουργήσει μια άνοιξη δεν μπορεί ούτε ένα και μόνο μήλο να δημιουργήσει, διότι το μήλο κατασκευάζεται στον ίδιο πάγκο εργασίας. Αυτός όμως ο οποίος δημιουργεί ένα μήλο μπορεί να δημιουργήσει την άνοιξη. Το κάθε μήλο είναι ένα παράδειγμα σε μικρογραφία ενός δέντρου, ενός κήπου ακόμη ή ενός κόσμου. Ο σπόρος του μήλου που φέρει εν εαυτώ την ιστορία-ζωής ενός τεράστιου δέντρου είναι, από απόψεως καλλιτεχνικής επιδεξιότητας, ένα τέτοιο θαύμα ώστε αυτός ο οποίος το δημιουργεί κατά αυτόν τον τρόπο είναι ανεπίδεκτος του μηδενός. Έτσι επίσης, αυτός που δημιουργεί το σήμερα είναι ακόμη σε θέση να δημιουργήσει τη μέρα της αναστάσεως, και είναι μονάχα εκείνος ο οποίος είναι ικανός να δημιουργήσει την άνοιξη, που βρίσκεται και σε θέση να δημιουργήσει την ανάσταση. Αυτός ο οποίος επιθέτει όλους τους κόσμους του παρελθόντος χρόνου στην κορδέλα του χρόνου και εκεί τους εκθέτει με μέγιστη σοφία και τάξη, είναι χωρίς αμφιβολία ικανός να προσαρτήσει κι’άλλες υπάρξεις στην κορδέλα του μέλλοντος και να τις εκθέσει εκεί. Σε αρκετούς από τους Λόγους, ιδιαίτερα δε στον Εικοστό Δεύτερο Λόγο, αποδείξαμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι: «αυτός ο οποίος δεν μπορεί να δημιουργήσει τα πάντα δεν μπορεί να δημιουργήσει τίποτα, και αυτός ο οποίος μπορεί να πλάσει ένα πράγμα, μπορεί να πλάσει τα πάντα». Επιπλέον, εάν η δημιουργία του κάθε πράγματος ανατεθεί σε έναν και μόνο Δημιουργό  η δημιουργία όλων των πραγμάτων καθίσταται τόσο εύκολη όσο η δημιουργία ενός και μόνου πράγματος, κατ’αυτόν τον τρόπο ανακύπτει η ευχέρεια (στη δημιουργία). Εάν, αντιθέτως, ανατεθεί σε πολυάριθμες αιτίες και αποδοθεί στην πολλαπλότητα, η δημιουργία ενός και μόνου πράγματος καθίσταται τόσο δύσκολη όσο η δημιουργία του κάθε πράγματος, και  προκύπτει τέτοια δυσκολία σαν άλλη μεθόριος σε απιθανότητα επάνω.»

[80] Τζεμίλ: Ο Κάτοχος και η πηγή του ατελείωτου Κάλλους και Ομορφιάς, Αλλάχ.

[81] Τζελίλ :Ο Μέγας, Ένδοξος, Λαμπρός, Σημαντικός, Αλλάχ.

[82] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[83] Αλίμ: Ο Παντογνώστης  Αλλάχ.

[84] Καντίρ: Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος  Αλλάχ.

[85] Όπως τα δέντρα και οι ρίζες των χόρτων

[86] Όπως τα φύλλα και οι καρποί

[87] Muslim (Μούσλιμ), Janna (Τζιέννα), 44. Tirmidhi (Τιρμιζί), Jahannam (Τζιαχάνναμ), 3. Ibn Maja (Ιμπν Μαάτζια),  Zuhd (Ζουχτ), 38. Musnad (Μουσνάτ) ii, 26, 328, 334.

[88] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον  Αλλάχ.

[89] Χάϊγιου - Καϊγιούμ:: Ο Αιωνίως Ζωντανός και Υπάρχων, Ο Διδούς των Ζωών Αλλάχ που κάθε ύπαρξη στηρίζεται σε Αυτών.

[90] Μουχγί: Ο Ζωογονών, Άναγεννών, Αλλάχ.

[91] Μουμίτ: Ο Διδούς τον Θάνατον, Αλλάχ.

[92] Καντίρ: Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος  Αλλάχ.

[93] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[94] Αλίμ: Ο Παντογνώστης  Αλλάχ.

[95] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός Αλλάχ.

[96] Μουτασαρρίφ: Ο Κάτοχος Διοίκησης των πάντων με τους δικούς του νόμους, Ο  Βασιλεύς, Αλλάχ.

[97]Χακίμ-ι Χαφίζ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός, Σωτήρ,  Σώζων Διαφυλάττων, και  Προφυλάττων  Αλλάχ.

[98] Καντίρ: Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος  Αλλάχ.

[99] Ζατ-ι Ζουλτζελάλ: Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης, Αλλάχ.

[100] (Κοράνι, Σούρα  Ερ`Ρουμ 30:50).

[101] Ναι, η απιστία αποκηρύττει τη δημιουργία λόγω υποτιθέμενης αναξιότητας και έλλειψης νοήματος. Είναι μια προσβολή σε ολάκερη τη δημιουργία, μια απάρνηση της αποκάλυψης των Ονομάτων Του στους καθρέφτες των όντων. Είναι ασέβεια προς όλα τα Ονόματα Του, και απόρριψη της μαρτυρίας προς τη Ενότητα που φέρεται από τα όντα όλα. Είναι μια άρνηση ολάκερης της δημιουργίας. Διαφθείρει τις προοπτικές εξέλιξης του ανθρώπου με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανίκανος για μεταρρύθμιση και ανεπίδεκτος στο καλό. Η απιστία είναι ακόμη μια πράξη απόλυτης αδικίας, μια παράβαση ενάντια σε ολάκερη τη δημιουργία και στα δικαιώματα των Ονομάτων του Αλλάχ. Η διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτών, καθώς και η αλύτρωτη φύση της ψυχής του απίστου, το καθιστούν απαραίτητο ώστε η απιστία να είναι ασύγγνωστη. Το εδάφιο, اِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ «το να Του αποδίδουν συνεταίρους είναι αληθινά μεγάλη παράβαση,» (Κοράνι, 31:13.) εκφράζουν το νόημα αυτό.

[102] Καντίρ: Ο Ισχυρός, Παντοδύναμος  Αλλάχ.

[103] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός, Αλλάχ.

[104] Κερίμ: Ο  απέραντα Γενναιόδωρος, και κάτοχος κάθε προσφοράς Αλλάχ.

[105] Άντιλ: Ο Απονέμειν Εκάστω του Δίκαιον Δικαιοσύνη Αλλάχ.

[106] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[107] Μάλικιουλ Μούλκι Ζουλτζελάλ: Ο κύριος, πραγματικός ιδιοκτήτης όλων των Κτισμάτων, και Κάτοχος Μεγαλείου Δύναμης Αλλάχ.

[108] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός, Αλλάχ.

[109] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός, Αλλάχ.

[110] Κερίμ: Ο  απέραντα Γενναιόδωρος, και κάτοχος κάθε προσφοράς Αλλάχ.

[111] Άντιλ: Ο Απονέμειν Εκάστω του Δίκαιον Δικαιοσύνη Αλλάχ.

[112] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[113] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός, Αλλάχ.

[114] Τζεμίλ: Ο Κάτοχος και η πηγή του ατελείωτου Κάλλους και Ομορφιάς, Αλλάχ.

[115] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός, Αλλάχ.

[116]Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[117] Υπάρχουν δύο παραλλαγές δικαιοσύνης, η μία καταφατική, η άλλη αρνητική. Η θετική παραλλαγή συνίσταται στο να αποδίδει στον άξιο το δίκαιο του. Η μορφή αυτή δικαιοσύνης υφίσταται απ’άκρου σ’άκρου στην ανθρωπότητα με την πλέον πασιφανή μορφή, διότι, όπως απεδείχθει στην Τρίτη Αλήθεια, παρέχει με ευδιάκριτο τρόπο, συμφώνως προς τις χαρακτηριστικές ισορροπίες και ιδιάζοντα κριτήρια, όλα τα αντικείμενα πόθου που προβάλλονται ως αίτημα διαμέσου κάθε πράγματος από τον Φατίρ-ι Ζουλτζελάλ ( Ο Πλάστης του οποίου τα έργα δεν μπορούν να μιμηθούν και είναι κάτοχος Μεγαλείου Δύναμις Ο Αλλάχ) με τη γλώσσα της έμφυτης πνευματικής ικανότητας, τη διάλεκτο της φυσικής ανάγκης, τη μιλιά της αναγκαιότητος, και όλες τις αξιώσεις της ζωής και της ύπαρξης. Η παραλλαγή αυτή της δικαιοσύνης είναι, επομένως, τόσο βέβαια όσο η ίδια η ζωή και η ύπαρξη.

Η άλλη παραλλαγή δικαιοσύνης, η αρνητική, συνίσταται στο να κολάζονται οι άδικοι. Αποδίδει στους παραβάτες την οφειλή τους εν είδει ανταπόδοσης και τιμωρίας. Αυτό το είδος δικαιοσύνης δεν είναι εντελώς φανερό στον κόσμο αυτό, παρόλο που υπάρχουν αμέτρητα σημεία και ενδείξεις που μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε την αληθινή της φύση. Για παράδειγμα, όλα τα κολαστήρια πλήγματα και σωφρονιστικές μαστιγώσεις που έχουν απροσδόκητα επισκεφθεί όλους τους ανυπότακτους ανθρώπους, από τις (φυλές) του Άαντ(Aad) και του Σεμούντ (Thamud) μέχρι αυτά της σημερινής εποχής, αποδεικνύουν αναμφιβόλως πως μια εξυψούμενη δικαιοσύνη εξουσιάζει τον κόσμο.

[118] Εάν ερωτηθεί, «για ποιο λόγο οι παραβολές σας αποτελούνται προπαντός από άνθη, σπόρους και καρπούς,»

Απάντηση μας είναι, πως είναι τα πιο παράδοξα, ασυνήθη και διακριτικά από τα θαύματα της δύναμης Του. Επιπλέον, μιας και οι φυσιοκράτες, οι φιλόσοφοι και οι άνθρωποι της πλάνης δεν έχουν βρεθεί εις θέσιν να αναγνώσουν το εκλεπτυσμένο χειρόγραφο που γράφτηκε επάνω σε αυτά από τη γραφίδα του Πεπρωμένου και της δύναμης, έχουν πνιγεί εξαιτίας τους στην απογοήτευση και ξέπεσαν στο τέλμα της φύσης.

[119] Τα λόγια του Μουχαμμέντ (Σ. Α. Ου.): Σάλλελλαχου Αλεïχί Ουεσελλέμ . Η ειρήνη και οι ευλογίες του Αλλάχ μαζί του.

[120] Ελ-Ατζλουνί, Κέσφου`λ-Χαφά 1320. (el-Acluni, Keshfu`l-Hafa, 1320)

[121] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον,  Αλλάχ.

[122] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον,  Αλλάχ.

[123] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον,  Αλλάχ.

[124] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[125] Χάληκ: Ο Πλάστης, Δημιουργός,  Αλλάχ.

 

[126]  νεφς: Πνεύμα με κακία θέληση.

[127] Ραχμάν: Ο Συντηρητής των πάντων κάθε στιγμή, ο Πολυεύσπλαχνος και κάτοχος απόλυτου δικαίου και τάξης.

[128] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[129] Χάκκ: Ο Αληθώς, Ο Δίκαιον  Αλλάχ.

[130] Βάτζιμπουλ Βουτζούτ: Η Ύπαρξίς του οποίου έστιν Αναγκαία, ο Αλλάχ.

[131] Χαλίκ: Ο Δημιουργός Αλλάχ.

[132] Χακίμ: Ο Κατ`εξοχήν  Σοφός Αλλάχ.

[133] Κερίμ: Ο  απέραντα Γενναιόδωρος, και κάτοχος κάθε προσφοράς Αλλάχ.

[134] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

[135] Άντιλ: Ο Απονέμειν Εκάστω του Δίκαιον Δικαιοσύνη Αλλάχ.

[136] Χάφιζ : Ο Σωτήρ, Ο Σώζων Διαφυλάττων,  Προφυλάττων  Αλλάχ

[137] Σανί: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη.

[138] Σανί-ι Χακίμ: Ο Αλλάχ που Πλάθει με απόλυτη τέχνη και σοφία.

[139] Κερίμ: Ο  απέραντα Γενναιόδωρος, και κάτοχος κάθε προσφοράς Αλλάχ.

[140] Άντιλ: Ο Απονέμειν Εκάστω του Δίκαιον Δικαιοσύνη Αλλάχ.

[141] Ραχίμ: Αλλάχ, Ο κάτοχος απεριόριστης Στοργής και Ελέους και κάτοχος Ευσπλαχνίας, που περιτυλίγει τα πάντα.

 

İlanlar
Said Nursi Kimdir?
Said Nursi Kimdir?

Said Nursi hakkında kısa bilgiler

Risale-i Nur Nedir?
Risale-i Nur Nedir?

Risale-i Nur hakkında kısa bilgiler