Ποιος ήταν ο Μπεντιουζζαμάν Σαΐντ Νουρσί;Σχετικά Θέματα
Κάποια Σημαντιά Σημεία στην Ζωή του Μπεντιουζζαμάν Σαΐντ Νουρσί
Ποιος ήταν ο Μπεντιουζζαμάν Σαΐντ Νουρσί


said-nursi-2.png

ΚΑΠΟΙΑ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ  ΜΠΕΝΤΙΟΥΖΖΑΜΑΝ ΣΑΪΝΤ ΝΟΥΡΣΙ

1877  Γεννήθηκε στο χωριό Νούρς της επαρχίας Χίζαν του νομού Μπίτλις στην ανατολική Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές αναφορές σχετικά με την χρονολογία γέννησης όπως 1873, 1876 και 1878.

1888 Ολοκληρώνει την καθορισμένη σειρά μαθημάτων εκπαίδευσης στο Μετρέσα (θρησκευτική σχολή) σε τρεις μήνες  που κανονικά ολοκληρώνετε σε δεκαπέντε χρόνια.

1894  Πηγαίνει στην πόλη Βαν – Van  και μελετά της θετικές επιστήμες όπως Γεωγραφία, Μαθηματικά, Γεωλογία, Φυσική, Αστρολογία και Χημεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε επίπεδο να διαλέγεται δημόσια με τους καθηγητές αυτών των κλάδων. Τότε του απονέμεται  ο τίτλος  Μπεντιουζζαμάν που σημαίνει Θαύμα Του Αιώνος.

1907 Πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη – İstanbul να παρουσιάσει τα σχέδια του περί Παιδιάς στον Σουλτάνο. 

1908  Κάνει μια ισχυρή ομιλία στην Πλατεία Ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη  περί την ουσία της Ελευθερίας και ο τρόπος που παρεξηγείται.

1909 Δικάζετε στο στρατοδικείο με την αφορμή των γεγονότων της 31 Μαρτίου στην  Κωνσταντινούπολη – İstanbul και αθωώνετε.

1911 Κάνει ένα πανίσχυρο κήρυγμα στο τέμενος των Ομεϊάδων (Cami-i Emevi) στην Δαμασκό. Αυτό το κήρυγμα θα εκδοθεί ως Hutbe-i Şamiye (Το κήρυγμα στην Δαμασκό) και στα βιβλία του Münazarat και Muhakemat.

1915  Πηγαίνει στο Βόριο Ανατολικό Μέτωπο με τους μαθητές του και συντάσσει το İşaratü’l İ-cazκαθώς πολεμούσε.

1916 Πέφτει αιχμάλωτος στα Ρωσικά στρατεύματα και μεταφέρεται στην πόλη Κοστρόμα. 

1918   Δραπετεύει μετά από δυόμιση χρόνια από τις φυλακές της  Κοστρόμα και φτάνει στην Κωνσταντινούπολη – İstanbul και εντάσσεται ως μέλος του Νταρούλ Χικμετ-ίλ Ισλαμίγιε (Daru’l- Hikmetil-Islamiye).

1919   Ξεκινά την συγγραφή του Mesnevi-i Nuriye  το οποίο ολοκληρώνετε το 1923.

1920  Εκδίδει το Hutuvat-ı Sitte με αφορμή την κατοχή των Άγγλων στην   Κωνσταντινούπολη – İstanbul. Οι Άγγλοι διατάζουν την εκτέλεση του όμως δεν καταφέρνουν να τον συλλάβουν. 

1922    Προσκλήθηκε στην Άγκυρα από τους νέους αρχηγούς του  νέου καθεστώς, όπου δημοσίευσε διάφορα έργα με σκοπό την καταπολέμηση τις αμελείς που υπήρχαν στην εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

1923   Επέστρεψε στην πόλη Βαν – Van όπου ξεκίνησε να δεινή μαθήματα στο όρος Έρεκ.

1926    Με αφορμή μιας εξέγερσης στα ανατολικά στην οποία ο Μπεντιουζζαμάν δε μετείχε, εστάλη σε εξορία στον νομό Μπούρντουρ και απ’ εκεί στο χωριό Μπάρλα όπου ξεκίνησε την συγγραφή του Ρισαλέ-ι Νούρ. Εκεί ολοκλήρωσε τους τόμους  Sözler (Οι Λόγοι), Mektubat (Οι Επιστολές), και ένα μεγάλο μέρος  του Lem’alar (Η Συλλογή των Αναλαμπών).

1934  Μεταφέρθηκε από το χωριό Μπάρλα στην πόλη Ισπάρτα.

1935  Δικάστηκε με αφορμή κάποια από τα έργα του και φυλακίστηκε 11 μήνες μαζί με 120 μαθητές του στις φυλακές του Εσκίσεχιρ.

1936  Εξορίστηκε στην πόλη Καστάμονου όπου έμμηνε εφτά χρόνια και όπου συνέχισε την συγγραφή του Ρισαλέ-ι Νούρ.

1943  Συλλαμβάνετε μαζί με 126 μαθητές του και μεταφέρετε στης φυλακές της πόλης Ντενίζλι οπού μένει εννέα μήνες και αθωώνετε.

1944   Εξορίστηκε στην πόλη Εμίρταγ.

1948  Ξανασυλλαμβάνετε με τις ίδιες δικαιολογίες με 56 μαθητές του και μεταφέρετε στης φυλακές της πόλης Άφιον.  Ζει την πιο δύσκολη περίοδο τις ζωής του στις φυλακές για 20 μήνες  όπου τελικά αθωώνετε ξανά και εξορίζετε ξανά στην πόλη Εμίρταγ.

1952   Πηγαίνει  στην Κωνσταντινούπολη – İstanbul για να δικαστή για το βιβλίο του Gençlik Rehberi Οδηγός των Νέων όπου αθωώνετε άλλη μια φορά.

1953  Επέστρεψε στην  πόλη Εμίρταγ οπού ζει τα επόμενα του χρόνια κάνοντας διάφορες επισκέψεις στους μαθητές του σε διάφορες πόλεις.

1960  Αναχωρεί προς την αιωνιότητα στης 23 Μαρτίου Εικοστή Πέμπτη νύχτα του Αραβικού μήνα Ραμαζάν στην ανατολική  πόλη Ούρφα αφήνοντας ως κληρονομιά την Συλλογή του Ρισαλέ-ι Νούρ στις επόμενες γενιές η οποία ανθίζει και δίνει παγκόσμιους καρπούς αγάπης,  ειλικρίνειας, πίστης, αλληλεγγύης, αδελφοσύνης, και πραγματικής ανθρωπιάς.

17/12/12Εμφανίσεις ( 3479 )
Πιστεύω Αρετές της πίστεωςΔεν πιστεύω Δοκίμιο περί της ΦύσηςΕίμαι νέος Πώς μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας; Είμαι ΓυναίκαΕίμαι Άρρωστος Δοκίμιο περί ΑρρώστωνΕίμαι ΗλικιωμένοςΕίμαι ΠαιδίΟικογένεια
Okan Giritli (2012-2019)